Mystery shopping

Butikker bryder loven og spørger ikke om ID på deres egen ID-mærkedag

Nyhed
12 ud af 14 butikker brød loven og solgte alkohol til unge under aldersgrænserne. Det viste Alkohol & Samfunds stikprøve på ’National ID-dag’. Alkohol & Samfund efterlyser politisk handling for at stoppe ulovligt salg.

Danske Spil og de fleste dagligvarekæder har udnævnt dagen i dag/13. september til national ID-dag, hvor de har sat fokus på at huske at tjekke ID, når kunder køber alkohol, tobak, spil og håndkøbsmedicin. Se mere i Danske Spils pressemeddelelse og i video til Coops medarbejdere.

FAKTA

 Alkohol & Samfunds mystery shopping butikskontroller

  • I 67 % af de 240 butikskontroller, Alkohol & Samfund foretog i 2017 og 2018, solgte butikkerne alkohol til unge under aldersgrænserne.
  • I Alkohol & Samfunds såkaldte Mystery Shopper-butikskontroller landet over prøver unge under 16 år at købe alkohol i butikker for at se, om personalet sælger øl og spiritus, selvom de unge ikke kan fremvise dokumentation for deres alder.

En Alkohol & Samfunds kerneopgaver er at dokumentere, om supermarkeder, kiosker og tankstationer bryder loven og sælger alkohol til unge under aldersgrænserne. Og det har vi også gjort i dag i anledning af den nationale ID-dag. Vores forventning var, at her ville butikkerne have særligt fokus på, at tjekke ID på personer som forsøgte, at købe alkohol. Det var dog ikke tilfældet.

Alkohol & Samfunds 15-årige mystery shopper testede 14 dagligvarebutikker i Københavnsområdet. I 12 af dem brød butikkerne loven og solgte alkohol til hende.

– Butikkerne har i dag sat ekstraordinært fokus på, at det er vigtigt at overholde loven, når personalet kører alkohol gennem kasseapparatet. At det tilsyneladende ingen effekt har, er vi selvfølgelig ærgerlige – men ikke overraskede over, siger Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund.

– Vi har længe efterspurgt andre tiltag end blot øget fokus blandt butikspersonalet. Øget fokus har butikskæderne forsøgt sig med i mange år, og vores undersøgelser viser gang på gang, at det ikke er nok. Christiansborg må træde til og hjælpe butikkerne med at skærpe kontrollen siger han.

Alkohol & Samfund mener:

  • At Christiansborg bør indføre bedre kontrol med butikkerne og strengere straffe når butikkerne overtræder loven.I dag er det reelt en gratis omgang at overtræde loven. Politiet sigtede i 2017 kun tre butiksejere for salg af alkohol til unge under 16 år. De skærpede sanktioner kunne være en licensordning, så butikker skal have lov til at sælge alkohol, tobak og håndkøbsmedicin og kan miste licensen, når de ikke overholder loven. Det ville bringe reglerne helt frem i bevidstheden hos butiksbestyreren.
  • At det netop fremlagte lovforslag om skærpet kontrol med salg af alkohol langt fra løser problemet. Her lægger regeringen op til, at Sikkerhedsstyrelsen, som får kontrolopgaven, skal kontrollere, at butikkerne har sat klistermærker op ved kassen, der gør kunder og personale opmærksom på aldersgrænserne for salg af alkohol og tobak. Det bliver ikke styrelsens fokus at kontrollere selve salgssituationen, og kontrolløren skal desuden altid optræde i uniform. Læs vores debatindlæg fra Altinget.dk her. Her finder du Udkastet til Lovforslag 
  • Regeringen bør forholde sig til, at detailhandlen ikke kontrollerer alder, når netbutikker sælger alkohol og tobak via netbutikker. I Alkohol & Samfund mener vi, at det slet ikke burde være muligt at sælge en aldersbegrænset vare, når man som virksomhed ikke kan overholde loven. Som tingene er nu er loven helt ude af kraft på nettet, og det kan umuligt være tilfredsstillende for partierne bag loven.
FAKTA - Dagens mystery shopping med 15-årige Selma
Butik Spurgt om ID Køb Alkohol %
Føtex, Frederikssundsvej 284, 2700 Brønshøj Ja Nej  
Lidl, Frederikssundsvej 266, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Netto, Frederikssundsvej 261, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Spil & Vind, Frederikssundsvej 237, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Fakta, Frederikssundsvej 202, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Mini Marked, Frederikssundsvej 210, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Netto, Frederikssundsvej 192, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Shell, Frederikssundsvej 174, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Super Brugsen, Frederikssundsvej 175, 2700 Brønshøj Ja Nej  
Elite Købmand, Frederikssundsvej 67, 2400 KBH NV Nej Ja Under 16,5
Netto, Frederikssundsvej 137, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Fakta, Frederikssundsvej 123, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Kiosk Tips Corner, Hareskovvej 1, 2700 Brønshøj Nej Ja Under 16,5
Netto, Utterslevvej 11, 2400 København NV Nej Ja Under 16,5