Mand drikker øl

Alkolinjen udvider åbningstiden i påsken

Nyhed
Højtider er særligt svære for mennesker, der har eller har haft et alkoholproblem og deres nærmeste. Sidste år oplevede Alkolinjen 80 200 500 rekordmange opkald både til jul og påske, og derfor udvider rådgivningen i år åbningstiden og holder åbent alle dage i påskeferien.
Antal opkald til Alkolinjen i påsken 2018

Mandag til onsdag: 11
Skærtorsdag: 46
Langfredag: 34
Lørdag: 21
Søndag: 7
Mandag: 39

Påskebryg, snaps og masser af tid med familien. Det er en uheldig kombination i de familier, hvor alkohol fylder eller har fyldt for meget.

– Højtiderne er rigtig svære for de familier, hvor en af de voksne drikker for meget. Familierne er sammen og alkoholproblemerne kan for mange blive ekstra tydelige. Vi drikker alle sammen mere i påsken, og hvis en i familien har et alkoholproblem, bliver konflikterne også ofte værre, siger leder af Alkolinjen 80 200 500 Bjarne Stenger Elholm.

Sidste år holdt Alkolinjen 80 200 500 åbent i de påskehelligdage, der faldt på hverdage, og i hele påskeugen ringede 158 mennesker. Men knapt en femtedel af opkaldene kom lørdag og søndag, hvor Alkolinjen 80 200 500 holdt lukket. Derfor har Alkohol & Samfund, som driver rådgivningstelefonen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, besluttet, at Alkolinjen i år holder åbent alle dage i påsken.

Jon Krassel
Nyhed
Påsken nærmer sig, og for mennesker med alkoholproblemer og deres nærmeste er helligdage og ferier ofte hårde.
Alkolinjen 80 200 500 holder påskeåbent:

Skærtorsdag den 18. april kl. 11-15

Langfredag den 19. april kl. 11-15

Lørdag den 20. april kl. 11-15

Søndag den 21. april kl. 11-15

Mandag den 22. april kl. 11-15

Dobbelt så mange opkald i påsken som til hverdag
– Vores opkaldsstatistik sidste år viste, at vi i påsken fik flere end dobbelt så mange opkald i påskeugen, end vi gør på en gennemsnitlig uge. Billedet var det samme i julen, hvor vi også valgte at udvide åbningstiderne, så der er helt klart et behov for at holde åbent i højtiderne, siger Bjarne Stenger Elholm

– Vi fik opkald fra både mennesker, der selv drak for meget og fra pårørende, og det er nogle tunge problematikker, der er i spil i de dage. Der var mange opkald om konflikter, familieproblemer og tilbagefald, men også mere akutte problemer som abstinenser, og akut behov for at komme i alkoholbehandling, fortæller Bjarne Stenger Elholm.

Behov for professionelt tilbud, når andre holder lukket
Mennesker med alkoholproblemer har ret til gratis og anonym rådgivning i deres kommunale alkoholbehandlingscenter, men de fleste af dem holder lukket i helligdagene.

– De mange opkald, vi modtager i højtiderne, viser os, at der i høj grad er behov for et landsdækkende, gratis og professionelt tilbud, som kan holde åbent, når de andre holder lukket, siger Bjarne Stenger Elholm.

Erik og Tina
Nyhed
Tina Marie Nielsens far havde et alkoholproblem. Det påvirkede den lille familie kraftigt og fik knuden i Tina Maries mave til at vokse, når julen nærmede sig.
Her kom opkaldene fra i påsken 2018

Region Hovedstaden 45 %
Region Sjælland 7 %
Region Syddanmark 11 %
Region Midtjylland 24 %
Region Nordjylland 13 %

Kilde: Besvarede opkald 26. marts – 2. april 2018

Håber, politikerne også kan se behovet
Alkolinjen er finansieret af treårige puljemidler fra Sundhedsministeriet, og de ekstraordinære åbningstider kan godt mærkes i budgetterne.

– Vi bruger mange ressourcer på at holde helligdagsåbent. Men behovet er der, og det kan vi ikke sidde overhørig. Det håber vi selvfølgelig også, at politikerne kan se, så Alkolinjen fremover kan holde åbent, når behovet er der, siger direktør i Alkohol & Samfund, Peter Konow.

Pia
Nyhed
Mennesker, der drikker for meget og deres pårørende har ekstra behov for hjælp i julen – men de fleste tilbud har lukket. Derfor har Alkolinjen for første gang åbent i julen. En service, som Pia Reinholdt ville have ønsket fandtes.