Pia

Alkolinjen holder juleåbent

Nyhed
Mennesker, der drikker for meget og deres pårørende har ekstra behov for hjælp i julen – men de fleste tilbud har lukket. Derfor har Alkolinjen for første gang åbent i julen. En service, som Pia Reinholdt ville have ønsket fandtes.

I ti år havde Pia Reinholdt både moralske tømmermænd, voldsomme konflikter og blackouts efter jul – og hun ville ønske, at hun var blevet tilbudt hjælp dér.

Blackouts, voldsomme skænderier med familien og massive moralske tømmermænd. Sådan vågnede 49-årige Pia Reinholdt op anden juledag i de 10 år, hun havde et alkoholproblem.

– Hvert år tænkte jeg: ”Nu skal det her bare stoppe”. Men en dag eller to efter kom abstinenserne jo, og så røg jeg i igen. Derfor tænker jeg tit, at der skulle have været nogle, der havde haft de rigtige værktøjer til at hjælpe mig i behandling på lige netop dét tidspunkt. For der ville jeg have været parat, siger hun.

Pia Reinholdts historie er ikke unik. Julen er ekstra hård ved mennesker med alkoholproblemer og dem, der holder af dem, viser Alkolinjens opkaldslister.

Antallet af opkald stiger støt igennem december, og sidste år lå der flere ubesvarede opkald på Alkolinjen i julehelligdagene, end der gør i andre weekender. Derfor har Alkolinjens leder, Bjarne Stenger Elholm besluttet, at telefonerne skal være åbne alle dage mellem jul og nytår.

Alkoholforbruget stiger for de fleste af os i december, og der er meget stress forbundet med julen. Hvis man i forvejen har et alkoholproblem, kan det betyde, at det kører af sporet. Derfor får vi også mange henvendelser fra mennesker, der har været holdt op med at drikke, som får tilbagefald i julen, ligesom vi også hører fra mennesker, der er sunket endnu længere ind i afhængighed eller depression,
siger Bjarne Stenger Elholm, Alkolinjen

 

Familien var ekstra bekymret i julen

Pia Reinholdt husker også julen som en årstid, hvor hendes alkoholproblem ikke alene blev værre, men hvor det også blev mere tydeligt for hendes familie.

 – Jeg var vant til at drikke, så jeg blev ikke fuld ligesom de andre. Til gengæld var jeg ikke nødt til at skjule det, når jeg drak. Til hverdag var jeg jo nødt til at drikke i smug for at kunne fungere – men i julemåneden havde jeg meget ofte lejlighed til at drikke åbenlyst, og til at drikke mere, end jeg plejede, fortæller Pia Reinholdt.

 – Især min mor og min datter har været ekstra bekymrede i julemåneden. De kunne jo godt se, at jeg drak meget, og de har været bekymrede for, om det tog så meget overhånd, at jeg for eksempel gik kold på vejen hjem fra fest og lå ude i kulden. Men det tænkte jeg overhovedet ikke over, fortæller Pia Reinholdt.

Både Pias mor og Pias datter forsøgte at hjælpe ved at minde Pia om at holde lidt igen eller stoppe med at drikke, når de var sammen.

– Men det endte altid helt galt. Jeg blev aggressiv og skældte dem ud. Vi havde mange konflikter, husker Pia Reinholdt, der også fortæller, at hendes i dag 24-årige datter var hårdt mærket i juledagene.

– Hun flygtede meget fra hjemmet i julen. Enten var hun hjemme hos veninder eller også havde hun veninder med herhjemme og lukkede sig inde på værelset, siger hun.

 Lukket alle andre steder

På Alkolinjen får de professionelle rådgivere mange opkald fra mennesker, der selv drikker for meget og fra pårørende, der fortæller, at det ligesom Pia oplever, at det lige præcis var i dagene efter juleaften, at det blev for meget.

Mennesker med alkoholproblemer har ret til gratis og anonym rådgivning i deres kommunale alkoholbehandlingscenter. Alkohol & Samfund har lavet en rundringning til alle centrene, og de har alle – på nær et enkelt, der holder åbent anden juledag – lukket i juledagene. 31 af dem holder også lukket i hverdagene mellem jul og nytår.

– Hvis man sidder førstejuledag og tænker, at nu skal man gøre noget ved ens eget eller en pårørendes alkoholproblem, kan chancen være forspildt, hvis man skal vente til det lokale behandlingscenter åbner efter jul eller nytår. Vi kan ikke give behandling, men vi kan give vejledning til, hvordan man kommer igennem dagene og konkrete anvisninger til, hvad man gør, indtil man kan komme i behandling. Og vi kan henvise til akutte tilbud, hvis der er meget alvorlige psykiske eller fysiske lidelser, siger Bjarne Stenger Elholm.

Det var netop et opkald til en af de telefonrådgivninger, der eksisterede, før Alkolinjen 80 200 500 åbnede, der fik Pia i alkoholbehandling for syv år siden. Hendes moster ringede og fik gode råd til, hvordan hun kunne konfrontere Pia med problemet og få hende til at gå i behandling.

– Det var helt tydeligt, at hun havde fået præcis de værktøjer, der skulle til. Hun konfronterede mig uden løftede pegefingre og håndterede hele situationen efter de råd, hun havde fået i telefonrådgivningen. Jeg tænker i dag, at det opkald reddede mit liv. Og jeg er så uendeligt glad for, at jeg greb det halmstrå, siger Pia Reinholdt.

FAKTABOKS: Om Alkolinjen 80 200 500
  • Som noget nyt i år har Alkolinjen 80 200 500 også åbent i julehelligdagene og alle dage mellem jul og nytår fra klokken 11 til klokken 15.
  • Alkolinjen 80 200 500 er den eneste landsdækkende, professionelt bemandede telefonrådgivning til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende.
  • Den drives i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund.
  • Alkolinjen 80 200 500 er gratis og anonym og er normalt åben alle hverdage fra klokken 11 til klokken 15.
  • Udenfor Alkolinjens åbningstid er der mulighed for at indtale sit telefonnummer, så man kan blive ringet op, når rådgiverne møder ind dagen efter.
  • På Alkohol & Samfunds onlinerådgivning Alkolinjen.dk er der altid mulighed for at finde gode råd og skrive med andre i samme situation.