alkoholfest

Alkoholfri gymnasier er den rette vej

Nyhed, Debatindlæg
Danske Gymnasier tager i Politiken den 15. juli 2020 et vigtigt skridt for at beskytte Danmarks ungdom ved at foreslå, at landets gymnasier skal være alkoholfri. I Alkohol & Samfund bakker vi op om forslaget. Der er nemlig gode grunde til at fjerne alkoholen fra gymnasierne.

Af Freja Jørgensen, Sundhedsfaglig konsulent, Alkohol & Samfund

For det første drikker danske unge tidligt og rigtig meget. Skolebørnsundersøgelsen har netop dokumenteret, at danske 15-årige stadig har Europa-rekord i fuldskab og alkoholdebut. Denne ærgerlige førsteplads har ikke ændret sig over de seneste 20 år – og det er problematisk. For de mange tequilashots og drinks påvirker vores unges trivsel. En ud af 10 elever på ungdomsuddannelser har været involveret i en ulykke eller i et slagsmål og næsten to ud af 10 elever har haft sex, som de fortrød bagefter, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Danmark vs. resten af norden

Danmark: 47% af de 15-årige drenge har været fuld mindst to gange, mens det gælder for 37% af pigerne.

Sverige: 12% af de 15-årige drenge har været fuld mindst to gange, mens det gælder for 10% af pigerne.

Norge: 16% af de 15-årige drenge har været fuld mindst to gange, mens det gælder for 14% af pigerne.

Island: Kun 6% af pigerne og drengene har været fuld mindst to gange.

The Health Behaviour in School-aged Children Study (HBSC), 2020

Muligt at ændre en drukkultur

Heldigvis er det muligt at ændre denne ærgerlige tendens. Forskning og andre landes erfaringer viser, at der er effektive tiltag, der virker. En af de knapper vi kan skrue på, når vi vil skrue ned for alkoholforbruget, er nemlig, hvor nemt det er for vores unge at få fat i alkohol. I Island er det lykkes at skabe en markant forandring i de unges alkoholvaner. Siden 1998 er andelen af islandske unge der drikker faldet fra omkring 40 procent til kun seks procent i 2018. De islandske gymnasiers andel i succesen er alkoholfri fester og sociale miljøer. Danske Gymnasiers alkoholfrie ungdomsuddannelser er derfor et godt sted at starte. 

At fjerne alkohol fra gymnasiet er ikke nok i sig selv for at mindske de unges alkoholforbrug. Men det er i Alkohol & Samfunds optik en god start. Alkohol & Samfund mener, at gymnasiernes forslag bør understøttes af en 18-års aldersgrænse for køb af al alkohol. I Island er aldersgrænsen for køb af alkohol 20 år.

Island og andre landes erfaringer samt forskning bekræfter, at strukturel forebyggelse virker og er omkostningseffektiv. Nu skal vi have børnenes statsminister og regeringen til at løfte ansvaret og indføre en 18-årsgrænse, der understøtter det faktum, at alkohol ikke er for børn.

Fest
Velkommen til Gymnasieguiden. Din guide til at få mere ud af den gode gymnasiefest eller hyggelige café.