Fælles rusmiddeluddannelse

Akut behov for fælles rusmiddeluddannelse

Nyhed
Både stof- og alkoholbehandlere kan stå uden mulighed for uddannelse efter 2021, fordi finansieringen udløber. Derfor efterspørger KL, FLOR og Alkohol & Samfund midler til en fælles rusmiddeluddannelse, så borgere i hele landet kan få bedre hjælp til deres afhængighed.

Rusmiddelbehandlingen står til at gå en usikker fremtid i møde, hvis ikke der bliver grebet ind fra politisk side. På nuværende tidspunkt eksisterer der ikke en officiel efteruddannelse for stofbehandlere, og samtidig ophører finansieringen af alkoholbehandleruddannelsen efter årets udgang.

Derfor er Kommunernes Landsforening (KL), Forening for ledere af offentlig rusmiddelbehandling (FLOR) og Alkohol & Samfund gået sammen om et løsningsforslag til en fælles rusmiddeluddannelse, der skal være med til at løse udfordringerne på området.

- En fælles rusmiddelbehandleruddannelse vil løfte kvaliteten i rusmiddelbehandlingen og øge patientsikkerheden for mennesker med alkohol- og stofproblemer og vil samtidig afhjælpe det store, uløste behov for efteruddannelse for stofbehandlere, siger Ida Fabricius Bruun, direktør for Alkohol & Samfund.

Hun understreger, at en løsning for uddannelsen er bydende nødvendigt, at Social- og Sundhedsministerierne afsætter midler til uddannelsen i den sociale reserve for 2022, fordi midlerne til den nuværende alkoholbehandleruddannelse udløber med udgangen af 2021.

- Den model, vi sammen lægger op til, har desuden den fordel, at Social- og Sundhedsministerierne gradvist vil kunne overdrage finansieringen til kommunerne, siger hun.

Skal sikre ensartet behandling

Sidste år offentliggjorde Sundhedsstyrelsens deres resultater fra det servicetjek de lavede af den offentlige alkoholbehandling i Danmark. Her stod det klart, at behandlingen står over for en række udfordringer – bl.a. at der er brug for en mere ensartet behandling, så alle borgere sikres samme tilbud i hele landet.

Det gav anledning til det nye forslag til en fælles rusmiddeluddannelse, der skal løfte kvaliteten af stof- og alkoholbehandlingen, som også tager højde for, at behandling af afhængighed af rusmidler er et tværfagligt bredt og komplekst speciale for både socialrådgivere, sygeplejersker og pædagoger. Målet med den fælles uddannelse er, at ansatte inden for rusmiddelbehandling

Alkohol & Samfunds tre anbefalinger
  • Indfør bindende kvalitetsstandarder for alkoholbehandling
  • Styrk patientsikkerheden med mere sundhedsfaglighed i alkoholbehandlingen
  • Stop opsporingsgabet: Skab bedre sammenhæng i sundhed for mennesker med alkoholproblemer

får et ensartet kompetenceniveau på tværs af behandlergrupperne. Uddannelsen er hensigtsmæssig, fordi der er et stort overlap mellem de fagligheder det kræver at hjælpe personer med stof- og alkoholproblemer, udtaler Janet Samuel, der er kontorchef for KL’s socialpolitiske kontor:

- KL bakker op om ideen om en fælles rusmiddeluddannelse, der dækker både stoffer og alkohol. Rigtig mange med en stofafhængighed har også et stort alkoholforbrug – og de har ofte de samme udfordringer. Fx ift. psykiske lidelser. Så det er centralt, at der er et målrettet uddannelsestilbud til de relevante medarbejdere. Det har fx medvirket til, at højne kvaliteten i alkoholbehandlingen at vi har de rigtige fagspecifikke kompetencer.

Forslaget om den fælles rusmiddeluddannelse er kommet som en opfølger på de tre anbefalinger, som Alkohol & Samfund præsenterede i forbindelse med topmødet omkring alkoholbehandling den 15. marts 2021.

Politisk opbakning til uddannelsen

Til topmødet var det blandt folketingspolitikere enighed om, at der skal sikres finansiering af en ny, fælles uddannelse for stof- og alkoholbehandlere.

Venstre ønskede desuden, at alkoholbehandling bliver tænkt ind i en sundhedsreform og vil prioritere området højere end i dag:

- Mange er berørt af det, og vi skal samtidig sikre en fast uddannelse til behandlere. Desuden skal vi sætte psykiatri og behandlinger tættere sammen, så vi lettere kan henvise borgere til der, hvor de har brug for hjælp, sagde Maja Torp (V) på topmødet.

Dengang meldte Enhedslisten også ud, at de var klar til at presse regeringen for en varig finansiering:

- Det er for nemt i kommunerne at spare på området. Så vi skal have presset regeringen til at gennemføre løsninger. Og så skal nogen huske os - men særligt andre partier på det - når de sidder ved forhandlingsbordet ved økonomiaftalerne og til efteråret, når vi forhandler om de gamle satsmidler i reservepuljen, opfordrede Pernille Skipper (EL) på topmødet, der også understregede, at der var behov for en varig finansiering af rusmiddelbehandlingen.