Topmøde billede

Topmøde viser vej til bedre behandling

Nyhed
Social- og sundhedsordførere var over en bred kam enige om, at der skal findes finansiering til en uddannelse til alkoholbehandlere – enten skal det løftes ind i Regeringens aftale med Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi for 2022 - eller det bliver et emne til efterårets forhandlinger om reservepuljen fra den gamle satspulje.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

Alkoholbehandlingen i Danmark er altså ikke ringe, og det går den rigtige vej. Det konstaterede forsker Anette Søgaard Nielsen ved indledningen på Alkohol & Samfunds topmøde om at skabe bedre kvalitet i behandlingen.

- De fleste alkoholbehandlinger har en god kvalitet, som man trygt kan henvende sig. Udfordringen er at sørge for, at relativt små kommuner kan skabe rammer for at tilbyde akut behandling for abstinenser og rammer for at inddrage hele familien og ikke kun drikkende. Det er samtidig helt centralt, at der kommer en tryghed i at kunne uddanne sine medarbejdere, sagde Anette Søgaard Nielsen, der på topmødet repræsenterede kommunernes alkoholbehandlinger.

Topmødet havde især fokus på kvalitetsstandarder for alkoholbehandlingen, hvordan vi sikrer en faglig lægetilknytning til behandlingssteder – uanset geografisk placering -, og hvordan vi sikrer uddannelse til alle, der arbejder med alkoholbehandling.

Enighed blandt politikere om behandleruddannelse 

Sundhedsstyrelsens Servicetjek

Der er for store udsving i både indhold og kvalitet af alkoholbehandlingen, viste Sundhedsstyrelsens servicetjek af alkoholbehandlingen, som de udgav for mere end et år siden. 

Få overblikket her. Klik og læs artikler, faktaark og politiskeoplæg, som vi har udgivet i forbindelse med Sundhedsstyrelsens Servicetjek.

Der var blandt folketingspolitikere enighed om, at der skal sikres finansiering af en ny fælles behandleruddannelse for stof- og alkoholbehandlere.

Venstre ønskede desuden, at alkoholbehandling bliver tænkt ind i en sundhedsreform og vil prioritere området højere end i dag:

- Mange er berørt af det, og vi skal samtidig sikre en fast uddannelse til behandlere. Desuden skal vi sætte psykiatri og behandlinger tættere sammen, så vi lettere kan henvise borgere til der, hvor de har brug for hjælp, sagde Maja Torp (V).

Danske Regioner vil også gøre båndene stærkere mellem psykiatri, almen praksis og kommunen.

Pres Regeringen og beslutningstagere

Enhedslisten er også klar til at presse Regeringen til et løfte:

- Der er meget stigmatisering og underprioritering på området, og det er et område, hvor ulighed slår igennem, når vi har et system, som ikke slår til, sagde sundhedsordfører Pernille Skipper, som gerne ville sikre uddannelseskrav, nationale standarder og autorisation på området:

- Det er for nemt i kommunerne at spare på området. Så vi skal have presset Regeringen til at gennemføre løsninger, og så skal nogen huske os - men særligt andre partier på - når de sidder ved forhandlingsbordet ved økonomiaftalerne og til efteråret, når vi forhandler om de gamle satsmidler i reservepuljen, opfordrede Pernille Skipper (EL).

Kommunernes Landsforening vil også gerne arbejde for en mere ensartet kvalitet rundt i landet:

- Sundhedsministerens lovforslag i efteråret 2020 løste udfordringer med styring men ikke kvalitetsstandarden. Det rummer nogle udfordringer i forhold til økonomi, så vi skal have defineret kvaliteten, sagde kontorchef Jeanet Samuel.

Optimisme hos Alkohol & Samfund

Optimistisk set vil topmødet om at skabe en bedre kvalitet i alkoholbehandlingen føre til lige præcis dét, mener Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund:

- Jeg hæftede mig ved, at alle partier gerne vil løfte området, og det er dejligt. Så håber jeg, at behandlere, behandlingssteder og ikke mindst de 17.000 danskere, der årligt er i alkoholbehandling vil opleve, at partierne også tager beslutningen med helt ind ved forhandlingsbordet, så 2022 bliver året, hvor danskerne rent faktisk vil opleve en forbedret behandling. Det vil givet også øge tilstrømningen af borgere, der søger hjælp for deres alkoholproblemer, siger Peter Konow.

Topmøde om kvalitet i alkoholbehandlingen

Gense topmødet fra den 15. marts 2021 hvor over 200 lyttede med. Hør politikere og embedsmænd give deres perspektiv på, hvordan vi i fællesskab kan skabe bedre vilkår for alkoholbehandlere og bedre vilkår for dem, der modtager behandling.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør