Unge-alkohol

Nye alkohol-anbefalinger bør følges op af lovgivning

Nyhed
Max 10 alkoholgenstande om ugen er en fornuftig og letforståelig anbefaling til danskerne fra Sundhedsstyrelsen, mener Alkohol & Samfund. Organisationen roser samtidig de faglige anbefalinger til, at unge under 18 år ikke bør drikke alkohol, og at 18-25-årige især er opmærksomme på nye anbefalinger. Men de faglige anbefalinger bør følges op af lovgivning, siger direktør Ida Fabricius Bruun.

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet nye faglige anbefalinger til danskerne om alkoholindtag. Hvor der førhen blandt andet fandtes både en høj- og lavrisikogrænse for sygdomme ved alkoholindtag, bliver der nu kun én anbefalet grænse på max 10 genstande om ugen og højst 4 på samme dag.

- Budskabet 10-4 er letforståelig og genkendes hos især den voksne del af befolkningen som noget, der er okay. Der er desværre knap 600.000 danskere, der har et skadeligt alkoholforbrug og er i risiko for at få følgesygdomme, så vi håber, at den klare genstandsgrænse kan være med til at sætte nogle samtaler i gang og mindske alkoholforbruget, siger Ida Fabricius Bruun. 

Faglig anbefaling kalder på en 18-årsaldersgrænse 

Ud over en ensartning af antallet af genstande, danskerne bør drikke ugentligt, anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at unge under 18 år ikke bør drikke alkohol. Den faglige anbefaling kræver også en lovændring, siger direktør i Alkohol & Samfund: 

-  Den faglige anbefaling kan blive en løftestang til at udskyde unges alkoholdebut, mindske forbruget og sikre, at fremtidige generationer oplever færre ulykker og færre alkoholskader. Men det kræver selvfølgelig, at forældre kender anbefalingerne, og at vores lovgivning følger med. Det bør ikke være muligt for unge at købe produkter i detailhandlen, som sundhedsmyndighederne fraråder, at unge drikker, siger Ida Fabricius Bruun. 

Alkohol & Samfund ser med glæde, at sundhedsmyndighederne i høj grad lytter til forskning, der viser, at børn og unge kan tage skade i deres udvikling ved et kraftigt alkoholindtag. I de nye faglige anbefalinger er der også en anbefaling om, at unge i alderen 18 til 25 år især er opmærksomme på at overholde de nye anbefalinger:

- De 18-25-årige er storforbrugere af by- og nattelivets tilbud. Men festen bør ikke stoppe, bare fordi man skruer ned for alkoholindtaget. Hvis der sker en kulturændring, kan der blive plads til flere deltagere i festen og fællesskabet, for der er et flertal af unge, som oplever drikkepres og fortryder ting, de har gjort, mens de har været fulde af alkohol, siger Ida Fabricius Bruun og fortsætter: 

- Mange unge føler sig uden for fællesskabet, fordi de ikke drikker sig i hegnet. Hvis anbefalingerne bliver fulgt til dørs af lovgivning med massiv kommunikation og kampagner, kan vi forhåbentlig se en kulturændring blandt de kommende generationer af unge, siger Ida Fabricius Bruun. 

Alkohol & Samfund er en interesseorganisation, som arbejder for færre alkoholskader, og organisationen er parat til at hjælpe med at udbrede budskab om nye genstandsgrænser og hjælpe med at påvirke den kulturforandring, der også bliver præget af de nye faglige anbefalinger.