Unge til Alkolinjen UNG

Ny rådgivning: Unge vil bryde med højt alkoholforbrug

Nyhed
Knap 5.000 har allerede taget ny alkoholtest målrettet unge. Testen er en del af et nyt online rådgivningsunivers Alkolinjen UNG målrettet det stigende antal unge, som søger hjælp til alkoholproblemer. Alkohol & Samfund opfordrer sundhedskonsulenter, SSP’er og behandlere til at gøre unge opmærksomme på den nye rådgivning, som indeholder alkoholtest, kort over behandlingssteder, personlige historier mm.

Alkohol & Samfund opfordrer frontpersonale såsom sundhedskonsulenter, SSP’er og alkoholbehandlere til at være opmærksomme på Alkolinjens nye tilbud til unge. For sidste år var flere unge end nogensinde i alkoholbehandling - 770 unge i alderen 15-24 år, ifølge Sundhedsdatastyrelsen. Det svarer til en stigning på 73 procent siden 2016.

Det er usikkert, hvor mange unge, der derudover har brug for hjælp til at håndtere deres alkoholforbrug. En undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning anslår, at op mod 30.000 unge i denne aldersgruppe kan have et så stort forbrug af alkohol, at de har behov for rådgivning eller behandling.

Hver tiende ung vil gerne bryde med et højt alkoholforbrug – det gælder dem, der allerede drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalede 10 genstande om ugen, ifølge Sundhedsprofilen 2021.

- Alkolinjen UNG kan være med til at gribe de unge, som søger at bryde med et højt alkoholforbrug. Med rådgivning får unge lettere ved at håndtere alkohol på et niveau, hvor man stadig kan have det sjovt og ikke kommer til skade eller gør noget, man senere fortryder. Rådgivningen skal sørge for at henvise unge til behandling, hvis de har brug for det, så vi sikrer, at unge ikke tager alkoholvaner med ind i voksenlivet, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Alkolinjen UNG er målrettet 15-24-årige, som søger råd og hjælp til at få afklaret dilemmaer om alkohol og et tidligt, højt alkoholforbrug. Man kan tage en alkoholtest, se kort over rådgivnings- og behandlingssteder målrettet unge og læse artikler med gode råd og personlige historier fra andre. Desuden kan man få gratis og anonym telefon- samt chat-rådgivning fra professionelle rådgivere.

Myte: Jo fuldere, jo sjovere

Alkolinjen UNG vil også sætte fokus på, hvorfor det er en god idé ikke at drikke store mængder alkohol på én gang, fordi unge er dem, der oftest drikker mere end fire genstande ved samme lejlighed, viser Sundhedsprofilen 2021. Næsten hver tredje ung under 18 år har oplevet at have blackout efter at have drukket for meget alkohol.

Mange tror, at jo mere man drikker, jo sjovere har man det. Men i virkeligheden er det en myte, ifølge professor Janne Tolstrup:

- Du føler dig mest sjov og munter efter to til tre genstande. Her rammer du ’the sweet spot’ og efterfølgende udligner humøret sig. Det vil sige, at efter tre genstande, kan man ikke længere opnå en større glædesfølelse af mere alkohol. Til gengæld kan man opleve at føle sig mere sløv, og man har sværere ved at bedømme risici, siger Janne Tolstrup, professor, Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

Hun understreger, at det især er rusdrikkeriet, der er problematisk for unge på grund af risiko for blandt andet ulykker og skader og påvirkning af hukommelse og indlæringsevne.

Alkolinjen UNG
  • Alkolinjen UNG er målrettet 15-24-årige - både unge der selv drikker eller er pårørende til nogen, som drikker. Alkolinjen UNG er lavet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
  • Hjemmesiden består af alkoholtest, kort over behandlingssteder, artikler med gode råd og personlige historier.
  • Alkolinjens professionelle rådgivere giver gratis og anonym telefon- og chat-rådgivning.
FAKTA: Unge og alkohol