Leder af Alkolinjen, Bjarne Elholm, chatter i Alkolinjens nye rådgivningstilbud

Ny chat sætter prop i alkoholproblemerne

Nyhed
Flere hundredetusinde danskere drikker for meget eller er tæt på en, der gør. Men kun en lille procentdel af dem søger hjælp. Derfor åbner Alkohol & Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen i denne uge endnu en rådgivningsplatform – nemlig Danmarks første professionelt bemandede chatrådgivning om alkohol til mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende.
Bjarne Elholm fra Alkolinjen sidder klar ved chatten
Få gratis og anonym professionel rådgivning på Alkolinjens chat. Rådgivningen er både til dig, der drikker for meget og til dig, der er pårørende til en, der drikker.
Klik her og gå direkte til vores chat.

”Alkolinjen, det er Bjarne.” Sådan har det lydt, når danskerne har ringet 80 200 500 de seneste tre et halvt år.

Men nu kan mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende også møde Alkohol & Samfund og Sundhedsstyrelsens rådgivning, Alkolinjen, på deres computer- eller smartphoneskærm. I juli åbner Alkolinjen nemlig Danmarks første professionelt bemandede chatrådgivning til voksne over 25 år om alkoholproblemer.

– Vi skal selvfølgelig være tilstede på alle de platforme, som brugerne er på. Vi håber, at chatten vil få flere til at opsøge hjælp – især de unge under 40 år og dem, der er mere trygge ved at skrive end ved at ringe, siger Bjarne Stenger Elholm, som er leder af Alkolinjen.

Fakta Om Alkolinjen
  • Alkohol & Samfund driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
  • Alkolinjen er den eneste landsdækkende, professionelt bemandede rådgivning til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende. Den inkluderer telefonrådgivningen Alkolinjen 80 200 500 og alkolinjen.dk, der blandt andet indeholder en brevkasse og som noget nyt også chat.
  • Alkolinjen er gratis og anonym. Chat og telefonrådgivning er åben alle hverdage fra klokken 11 – 15, samt i udvalgte helligdage.
  • Siden Alkolinjen 80 200 500 åbnede i 2016, har telefonrådgivningen modtaget godt 3800 opkald.
  • Gennemsnitsalderen for dem, der ringer til Alkolinjen 80 200 500 er 47,5 for kvinder og 49 for mænd.
  • 30 procent af opkaldene kommer fra mennesker under 40 år.

Flere rådgivningsmuligheder får færre til at gå alene med alkoholproblemer

Statistik – kun 30 procent af dem, der ringer ind til Alkolinjen, er under 40 år. Alkolinjen modtog godt 3800 opkald i 2018. Ifølge Sundhedsstyrelsen er omtrent 140.000 mennesker i Danmark afhængige af alkohol og 585.000 drikker så meget, at de er i høj risiko for at blive syge af det.

– Tallene viser os, at alt for mange mennesker går alene med deres egne eller deres nærmestes alkoholproblemer. Vi håber, at vi ved at udvide mulighederne for rådgivning, kan få flere af de 25- til 40-årige til at søge hjælp tidligere.

Chatrådgivning giver mulighed for endnu mere anonymitet

Alkohol & Samfund har fået hjælp til at lancere chatten af Center for Digital Pædagogik, som har hjulpet flere andre organisationer og rådgivningstjenester.

– Chatrådgivning giver brugerne mulighed for at være endnu mere anonyme, end på en telefonrådgivning. Nogle vil helst ikke ringe, fordi de har svært ved at få ordene frem, fortæller seniorkonsulent Niels-Christian Bilenberg.

– De kan være følelsesmæssigt påvirkede eller have nogle emner, de ikke vil tale om i telefonen. Så vores erfaring er, at rådgivninger, der åbner chat, oplever, at de får nye brugere – samtidig med, at nogle af deres faste brugere på telefonrådgivningen, kontakter dem på chat med andre emner, siger Niels-Christian Bilenberg.

Fast finansiering vil sikre fortsat hjælp til alkoholproblemer

Alkohol & Samfund driver Alkolinjen med treårige projektmidler fra Sundhedsstyrelsen, der udløber med udgangen af 2020.

– Alkoholproblemer koster samfundet dyrt. I meromkostninger til sundheds- og socialvæsenet og omkostninger i tabt arbejdsfortjeneste er det et tocifret milliardbeløb. Dertil kommer de menneskelige omkostninger for den, der drikker og hans eller hendes nærmeste. Vi håber, at en ny regering vil opdage, at der er brug for en fast finansiering af den hjælp, Alkolinjen kan levere både på telefon og online, siger Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund.

FAKTA Danskernes alkoholvaner
  • Sundhedsstyrelsen anslår, at 140.000 danskere er afhængige af alkohol.
  • Ifølge Sundhedsprofilen 2018 overskrider 6,9% af den voksne befolkning Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser (21 genstande for mænd og 14 genstande for kvinder) i løbet af en uge. 17,6% af den voksne befolkning overskrider lavrisikogrænserne (14 genstande om ugen for mænd og 7 for kvinder) i løbet af en uge.
  • 26,7% af den voksne befolkning fortæller, at de hver måned drikker fem eller flere genstande ved samme lejlighed (såkaldt binge-drinking). Andelen er markant større blandt mænd (35,2%) end blandt kvinder (18,4%).
  • Hvert år kommer omtrent 7500 mennesker i offentligt finansieret alkoholbehandling
  • Overforbrug af alkohol koster årligt 13 milliarder kroner i udgifter til bl.a. i sundhedsudgifter, manglende indtjening, sociale ydelser og ulykker (VIVE, 2017).
  • Alkohol er medvirkende årsag til 200 sygdomme (Jürgen Rehm).