hospital

Hovedstaden opsporer alkoholproblemer

Nyhed
Tidlig opsporing af alkoholproblemer hos borgere i Region Hovedstaden blev sat på pause under corona, men indsatsen går i gang igen efter sommerferien.

Af Tanja Hartmann, Alkohol & Samfund

Hvad går tidlig opsporing ud på?

Tidlig opsporing sørger for, at borgere med alkoholproblemer identificeres og får relevant rådgivning og behandlingstilbud på et tidligt tidspunkt, inden der sker alvorlige skader. Det sker ved hjælp af en kort samtale, som hospitalernes frontpersonale har med borgere om deres relation til alkohol.

Alkohol & Samfund hjælper blandt andet Region Hovedstaden med undervisning og materiale til bedre opsporing af patienter med alkoholproblemer samt henvisning til relevante tilbud.

Som et pilotprojekt har udvalgte hospitalsafdelinger på hospitaler i Region Hovedstaden spurgt borgere til deres alkoholvaner for at forebygge alkoholskader. Men corona fik regionen til at sætte projektet på pause:

- Vi regner med at starte projektindsatsen med tidlig opsporing op igen efter sommerferien. Vi kører projektet i et år på de udvalgte hospitalsafdelinger, og når vi har evalueringen klar, kan vi forberede en udrulning til de resterende hospitalsafdelinger i regionen, siger Mathilde Powers, konsulent, Region Hovedstaden.

Alkohol & Samfund bakker op om indsatsen:

- Tidlig opsporing er yderst vigtig for at forebygge alkoholskader. Projektet var godt i gang, men så kom corona, og prioriteringerne blev anderledes. Der var en reel risiko for, at projektet kuldsejlede, hvis det ikke kom i gang igen, for vi ville miste både undervisning og kompetenceudviklingen. Derfor er det glædeligt, at Region Hovedstaden går i gang igen efter sommerferien, siger Bjarne Stenger Elholm, leder, Alkolinjen, og fortsætter:

- På længere sigt håber vi på, at initiativerne i Region Hovedstaden kan brede sig til resten af landets regioner.

Udvalgte hospitalsafdelinger til pilotprojekt

Amager og Hvidovre Hospital      Amager og Hvidovre Hospital        Bispebjerg Hospital
Medicinsk afdeling i Glostrup       Medicinsk Ambulatorium MA43     Endokrinologisk afdeling
Geriatrisk Ambulatorium MA22    Kardiologisk ambulatorium, M41

Herlev og Gentofte Hospital
Hjerne- og Nervesygdomme