Far og søn

Forældre klarer alkoholbehandling bedre

Nyhed
Mennesker, der søger behandling for alkoholproblemer og som har ansvar for børn under 18 år, passer behandlingen bedre og har større succes med behandlingen end patienter, der ikke har ansvar for børn. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet. Undersøgelsens resultater skal bruges aktivt i behandlingen og i arbejdet for at få flere til at være opmærksomme på familier med alkoholproblemer, mener Alkohol & Samfund og TrygFonden. De lancerer derfor en kampagne, der skal få flere til at søge hjælp tidligere.

Af Ida Fabricius Bruun

En undersøgelse af 2200 mennesker i alkoholbehandling viser, at de mennesker, der har ansvar for børn under 18 år både søger hjælp tidligere, og fuldfører behandlingen i højere grad, end mennesker i behandling, som ikke har hjemmeboende børn.


– Undersøgelsens resultater viser, at det for langt de fleste mennesker er allervigtigst at være en god forælder. Det er et sejt træk at komme ud af en afhængighed, men som vores resultater viser, så er børnenes trivsel noget af det mest motiverende for behandlingen, siger Anette Søgaard Nielsen, der står bag undersøgelsen og er projektdirektør ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning på Syddansk Universitet.

Hun mener, at undersøgelsens resultater giver en vigtig indsigt, som skal bruges aktivt i alkoholbehandlingsstederne.

– Det viser, at det giver rigtig god mening at tale om børnene i behandlingen af mennesker med alkoholproblemer. Som behandler kan man bruge det aktivt ved løbende at minde om, at det at være en god forælder er et helt centralt mål for behandlingen, for det er en helt enestående motivation. Og så understreger det vigtigheden af, at alkoholbehandlingsstederne har tilbud, der omfatter hele familien, siger Anette Søgaard Nielsen.

Fakta om undersøgelsen af mennesker med børn i alkoholbehandling
  • Undersøgelsen er foretaget af Enheden for Klinisk Alkoholforskning ved Syddansk Universitet og publiceret i oktober 2018.
  • Undersgøelsen er et kohorte-studie blandt 2200 mennesker i ambulant alkoholbehandling.
  • Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er, at mennesker, der har ansvaret for børn under 18 år, har en mindre alvorlig grad af afhængighed, når de søger behandling og en højere gennemførelses-rate.

Læs hele artiklen om undersøgelsen her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6235993/

Resultaterne giver familier håb

I Alkohol & Samfund mener direktør Peter Konow, at undersøgelsens resultater også peger på, at langt flere skal være opmærksomme på forældre med alkoholproblemer og handle på bekymringerne.

– Undersøgelsens resultater giver jo netop det håb, som mange familier med alkoholproblemer har brug for: Nemlig, at der er hjælp at hente. Og denne undersøgelse viser, at netop mødre og fædre har godt udbytte af behandling, siger han.

Næsten hver fjerde dansker siger i en befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion for Alkohol & Samfund, at de kender mindst en, der indenfor de seneste 12 måneder har eller har haft et alkoholproblem, som de burde have hjælp til. Men kun halvdelen har handlet på deres bekymring.

– Børn, der vokser op i familier, hvor mor eller far drikker for meget, er i større risiko for at blive indlagt på psykiatrisk afdeling og cirka dobbelt så stor risiko for at forsøge selvmord. Og så ved vi også, at de er i højere risiko for selv at udvikle alkoholproblemer. Den onde spiral skal stoppes – og her har vi alle sammen pligt til at handle, hvis vi opdager, at en mor eller far har et problem – for hele familiens skyld, siger Peter Konow.

Ny kampagne skal vise, at hjælpen er tæt på

Organisationen lancerer i denne uge en storstilet kampagne i samarbejde med TrygFonden, som skal gøre forældre opmærksomme på, at de kan få hjælp, hvis de drikker for meget – og få alle andre til at blive bedre til at opdage problemer hos andre og tage snakken.

– Et alkoholproblem rammer hele familien og er en stor belastning, især for børnene, men også for den afhængige, for partneren og for andre, der står familien nær. Derfor er det så vigtigt, at flere kommer i behandling. Det er muligt at komme ud af sit overforbrug, og behandlingen kan godt kombineres med at passe job og familieliv, siger Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef i TrygFonden.

Kampagnen kører fra mandag den 4. marts til den 17. april 2019 på sociale medier, udvalgte tv-kanaler samt på plakater i gadebilledet. 63 kommuner deltager i kampagnen med egne events.

Læs mere om kampagnen her:

Vær der for den, der er der for dig
Nyhed
140.000 mennesker i Danmark er afhængige af alkohol, og 585.000 drikker så meget, at de højst sandsynligt bliver syge af det. Men kun 7.600 mennesker kommer i kommunal alkoholbehandling. Ny kampagne fra Alkohol & Samfund og TrygFonden skal få flere mennesker til at søge hjælp for deres alkoholproblem.