gravid og alkohol

Bedre hjælp til gravide med skadeligt alkoholforbrug

Nyhed
I 2022 er en ny forløbsbeskrivelse klar, så kommuner får lettere ved at give gravide kvinder med et skadeligt stof- og alkoholforbrug det rette tilbud og bedre opfølgning til deres børn.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund 

I første halvår af 2022 kan kommuner og sundhedspersonale støtte sig til en forløbsbeskrivelse, når kvinder under graviditeten har et skadeligt stof- alkoholforbrug. 

Arbejdet med forløbsbeskrivelsen foregår i Socialstyrelsen, og formålet er at fokusere på kommunernes indsats overfor gravide med skadeligt rusmiddelbrug og børn, der fødes med stof- og alkoholskader – for eksempel føtalt alkoholsyndrom (FAS). Ifølge professor Ulrik S. Kesmodel vurderes det, at der hvert år fødes cirka 12-13 børn med FAS. 

- De kvinder vi ønsker at favne med den kommende forløbsbeskrivelse er dem, hvor den nuværende indsats i familieambulatoriet og den kommunale rusmiddelbehandling ikke er tilstrækkelig. Kvinderne kræver en mere specifik tværsektoriel indsats og mulighed for døgnbehandling ved behov, siger Mette Heneberg, fuldmægtig, Socialstyrelsen. 

- Det er en meget lille målgruppe men ikke desto mindre en relevant målgruppe i forhold til de børn, der bliver født med skader efter moderens stof- eller alkoholindtag. Det har store konsekvenser for børnene, hvis der ikke bliver taget hånd om moderen og ydet den rette indsats. 

Drikkende kvinde
Nyhed
For første gang er udenlandske resultater sat i dansk kontekst: Er du gravid og drikker alkohol dagligt, er der større risiko for, at både dig og dit kommende barn tager skade.

Fuldmægtig Helle Rotbøll Randløv er projektleder på forløbsbeskrivelsen: 

- Vi skal ikke fortælle kommuner, hvordan de skal arbejde, men vi kan beskrive god praksis i forhold til serviceloven, og hvordan indsatserne kan koordineres i forhold til sundhedsloven. Flere kommuner oplever, at det er sjældent, at de har nogen i målgruppen, så erfaringsmæssigt kan det være en udfordring for den enkelte medarbejder, der skal håndtere en konkret sag, siger Helle Rotbøll Randløv. 

Forløbsbeskrivelsen rummer også børn, som får følger af at være eksponeret for rusmidler i forstertilstanden.  

- Vi inddrager både de gravide rusmiddelbrugere og børnene med følgeskader, da vi oplever begge målgrupper kan få glæde af en koordineret indsats. Det skal sikre, at de bliver identificeret, udredt og får den hjælp og støtte de har behov for, siger Helle Rotbøll Randløv. 

Socialstyrelsen er gået i gang med arbejdet og har inviteret 26 personer med i en arbejdsgruppe og 8-10 personer i en referencegruppe, der skal hjælpe dem med at kvalificere projektet. Helle Rotbøll Randløv forventer, at forløbsbeskrivelsen vil blive udgivet i foråret 2022. 

Socialstyrelsen gik i gang med at udgive forløbsbeskrivelser på en række socialområder i 2014. Forløbsbeskrivelserne udgives som en del af den nationale koordinationsstruktur, og det skal støtte kommunerne til at iværksætte relevante faglige indsatser og forløb.