alkolinjen holder påskeåben

Alkolinjen holder åbent i påskehelligdagene

Nyhed
Mens alkoholbehandlingerne i øjeblikket er nødsaget til at begrænse deres åbningstider og behandlingsmuligheder, går mange mennesker med alkoholproblemer hårde helligdage imøde. Derfor holder rådgivningstelefonen og -chatten åben i alle påskehelligdagene, selvom påsken i år bliver anderledes for de fleste.

Helligdagene er særligt svære for mennesker med alkoholproblemer, da de ofte er forbundet med flere sociale sammenkomster med alkohol på bordene og mere tid med ens nærmeste. I år ser påsken dog anderledes ud, da store dele af Danmark i øjeblikket er lukket ned, og mange mennesker derfor har tilbragt mere tid end normalt med familien uger i forvejen.

I Alkolinjens rådgivningsrum er påsken dog, som den plejer. Her sidder rådgiverne klar både bag tasterne og på telefonerne i alle påskehelligdagene for at hjælpe mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende bedst muligt gennem helligdagene.

Helligdage afslører alkoholproblemer

Flere opkald i påsken

Alkolinjen har i uge 14 og de første dage i uge 15 fået flere opkald og charbeskeder end de plejer.

Rådgiverne oplever hvert år flere opkald og henvendelser på chatten end normalt i helligdagene, og det skyldes ifølge Bjarne Stenger Elholm, som er leder af Alkolinjen, at det er svært at skjule et stort alkoholindtag, når man tilbringer de fleste af døgnets timer sammen med ens nærmeste.

– Helligdagene er ofte med til at gøre alkoholproblemer synlige for både den drikkende og de pårørende. Det skyldes både, at der er flere arrangementer, hvor der ofte bliver serveret alkohol, og at det er sværere at drikke i smug, når man er sammen så intenst. I år vil påsken nok ikke byde på så mange sammenkomster som normalt på grund af Corona. Til gengæld er folk mere samlet i hjemmet end normalt, og vi er derfor beredte på, at flere mennesker end normalt igen i år søger råd og sparring, fortæller Bjarne Stenger Elholm.

Ensomhed kan eskalere alkoholforbruget

Mens mange i øjeblikket bruger mere tid med deres familier, er situationen en helt anden for de borgere, som bor alene eller de, som har deres netværk på værtshuse og barer.
 
– Mange mennesker, som ikke har en familie, føler sig ekstra isolerede i denne tid. Og for de mennesker, der har deres netværk på værtshuse og barer bliver ensomheden forstærket yderligere, når alting er lukket ned. Man bliver altså afskåret fra sit netværk, og det kan være med til at eskalere alkoholforbruget, hvis man i forvejen har problemer med at styre det, siger Bjarne Stenger Elholm.

Alkolinjens åbningstider i påsken

De professionelle rådgivere sidder klar:
Mandag, tirsdag og fredag kl. 11 ‒ 17
Onsdag og torsdag kl. 11 ‒ 15

Ring: 80 200 500
Klik og chat her

En mulighed for at vende vanen

Bjarne Stenger Elholm forventer, at Alkolinjen igen i år vil opleve mange opkald i påskedagene. Selvom det er et tegn på, at mange har det ekstra svært, ser han det dog også som en mulighed for at indse, at man har brug for hjælp og for at række ud efter den.

– Det kan være en øjenåbner, når man går igennem en periode, hvor det pludselig bliver svært at skjule sit forbrug for sine nærmeste, eller hvis ens forbrug pludselig eskalerer. Helligdagene kan derfor nogle gange fungere som et spejl, så man pludselig klart kan se de mønstre og problemer, man lever med til daglig, og som man måske har brug for hjælp til at bryde. Derfor kan påsken også blive vendepunktet, fortæller han og tilføjer:

– Derfor sidder vores professionelle rådgivere klar bag tasterne og røret alle påskehelligdagene for at give kyndig og kærlig rådgivning til, hvordan man kan gribe sit eget eller en pårørendes alkoholforbrug an.

Her kan du læse mere om, hvordan spotter et alkoholproblem, og hvordan du tager snakken, hvis du er bekymret for en af dine nærmeste.
 

Om Alkolinjen

●    Alkohol & Samfund driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
●    Alkolinjen er den eneste landsdækkende, professionelt bemandede telefon- og chatrådgivning til mennesker med   alkoholproblemer og deres pårørende.
●    Alkolinjen er gratis og anonym.
●    Telefonrådgivningen har telefonnummer 80 200 500, chatten kan du finde her.
●    Både chat og telefon har åbent mandage, tirsdage og fredage fra kl. 11-17 samt onsdage og torsdage fra kl. 11-15. Rådgivningen holder desuden åbent i udvalgte helligdage.
●    Udenfor Alkolinjens åbningstid har du mulighed for at indtale dit telefonnummer, så rådgiverne kan ringe dig op, når de møder ind igen. 
●    Du kan døgnet rundt også sende en sms med teksten ALKOHOL til 1231 – så ringer Alkolinjens rådgivere dig op hurtigst muligt indenfor åbningstiden.
●    På Alkohol & Samfunds onlinerådgivning Alkolinjen.dk er der altid mulighed for at finde gode råd og skrive med andre i samme situation.