Alkolinjen

Alkolinjen holder åbent alle påskehelligdage

Nyhed
Mennesker, der drikker for meget og deres pårørende har ekstra stort behov for hjælp i ferier og helligdage – men alle andre gratis tilbud holder lukket. Derfor holder Alkolinjen for første gang åbent i påskedagene.

De fleste ser frem til en lang ferie med mange fridage og påskefrokoster. Men for mennesker med alkoholproblemer og deres nærmeste, er højtiderne ekstra hårde.  

– Alkoholforbruget stiger for de fleste af os i ferie og højtider, og der kan være meget stress og præstationspres forbundet med dem. Hvis man i forvejen har et alkoholproblem, kan det betyde, at det kører af sporet. Derfor får vi også mange henvendelser fra mennesker, der har været holdt op med at drikke, som får tilbagefald i højtiderne, ligesom vi også hører fra mennesker, der er sunket endnu længere ind i afhængighed eller depression, siger lederen af Alkolinjen, Bjarne Stenger Elholm.

Læs mere: Jons historie: ”Helligdagene var altid værre”

Alkolinjen er Alkohol & Samfunds landsdækkende, professionelt bemandede telefonrådgivning for mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende, og sidste gang Alkolinjen oplevede helligdagspres på telefonlinjerne var i juledagene, og telefonerne glødede.

127 mennesker ringede ind i dagene mellem jul og nytår – det er over 450 procent flere end på en gennemsnitlig uge.

Alle andre holder lukket

Bjarne Elholm forklarer, at grunden til de mange opkald både kan ligge i, at det i helligdagene brænder ekstra meget på i familier med alkoholproblemer, og at det samtidig i helligdagene er svært at få hjælp andre steder.

Mennesker med alkoholproblemer har ret til gratis og anonym rådgivning i deres kommunale alkoholbehandlingscenter. Alkohol & Samfund har lavet en rundringning til alle centrene, og de har alle lukket i påskehelligdagene – på nær et enkelt, der holder åbent påskesøndag den 1. april.

– Hvis man sidder skærtorsdag og tænker, at nu skal man gøre noget ved ens eget eller en pårørendes alkoholproblem, kan chancen være forspildt, hvis man skal vente til det lokale behandlingscenter åbner fem dage senere. Vi kan ikke give behandling, men vi kan give vejledning til, hvordan man kommer igennem dagene og konkrete anvisninger til, hvad man gør, indtil man kan komme i behandling. Og vi kan henvise til akutte tilbud, hvis der er meget alvorlige psykiske eller fysiske lidelser, siger Bjarne Stenger Elholm.

Alkoholbehandling mangler politisk opmærksomhed

I Alkohol & Samfund, der driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen mener direktør, Peter Konow, at Alkolinjens erfaringer fra helligdagene bør skærpe den politiske opmærksomhed på, at alkoholproblemer ikke holder fri.

– Vi bruger vores ressourcer på at holde åbent på tidspunkter, hvor andre professionelle og gratis tilbud holder lukket. Det gør vi selvfølgelig, fordi vi kan se, at der er et behov. Generelt oplever vi ikke stor politisk interesse for at tilføre ressourcer til alkoholbehandlingsområdet, men her er der en oplagt mulighed for, at regioner, kommuner og regering sammen finder en offentlig løsning, så alle borgere – uanset størrelsen af deres pengepung eller private sundhedsforsikringer, kan få hjælp, siger Peter Konow.

FAKTABOKS: Om Alkolinjen 80 200 500
  • Alkolinjen 80 200 500 er den eneste landsdækkende, professionelt bemandede telefonrådgivning til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende.
  • Den drives i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund.
  • Alkolinjen 80 200 500 er gratis og anonym og er åben alle hverdage fra klokken 11 - 15.
  • Som noget nyt i år har Alkolinjen også åbent i påskehelligdagene fra klokken 11 - 15.
  • Udenfor Alkolinjens åbningstid er der mulighed for at indtale sit telefonnummer, så man kan blive ringet op, når rådgiverne møder ind dagen efter. 
  • På Alkohol & Samfunds onlinerådgivning Hope.dk er der altid mulighed for at finde gode råd og skrive med andre i samme situation.