UngMap – et værktøj til at identificere alkoholproblemer hos unge

Behandlere kan bruge UngMap til at udrede unges trivselsproblemer, herunder problemer med rusmidler. Værktøjet er udarbejdet af Center for Rusmiddelforskning og målrettet unge i alderen 15 til 25 år.

Alkoholbehandlere der arbejder med unge, kan benytte UngMap som et hjælperedskab til at udrede den unges barrierer og ressourcer i forhold til at reducere deres alkoholmisbrug. Værktøjet tager afsæt i Socialstyrelsens Nationale Retningslinjer for Social Rusmiddelbehandling.

Hvad er UngMap

Fakta om spørgeskemaet

Spørgsmålene i UngMap fokuserer på tre områder:

  • Den unge (rusmidler, psykiske og adfærdsmæssige problemer og individuelle ressourcer).
  • Den unges sociale netværk (familie, skole, arbejde, fritid).
  • Det professionelle hjælpesystem som den unge er i kontakt med (plejefamilie, støttekontaktperson mm.).

Klik og hent UngMap spørgeskemaet her

UngMap består af et spørgeskema, der afdækker den unges trivsel, sociale relationer og forbrug af rusmidler og alkohol. De unge bliver inddelt i seks forskellige profiler, ud fra hvilke typer af trivselsproblemer de rapporterer i UngMap. Trivselsproblemerne hos de unge er defineret som internaliserede, eksternaliserede eller svære problemer. De eksternaliserede problemer er beskrevet som problemer med konflikter og manglende koncentration. Internaliserede problemer er beskrevet som depressions- og ensomhedsproblemer. Svære problemer er for eksempel selvmordsforsøg, ADHD-diagnose, psykiatrisk diagnose, traumatiske eller stressrelaterede oplevelser.

 

Sådan forløber interviewprocessen

Den unge skal føle, at hans/hendes problemer bliver taget alvorligt. Derfor er det vigtigt, at den unge får en tilbagemelding på de mange spørgsmål, han/hun har besvaret. UngMap interviewet går ud på at bevæge sig nærmere kernen i de unges problemer. Behandleren starter samtalen med hverdagsemner, der er uden relevans for den unges problemer. Hvorefter behandleren ved hjælp af forskellige samtaleemner, langsomt nærmer sig spørgsmål, som er vanskelige og har betydning for den unges misbrug og trivsel. 

Samtalen med den unge skal være en tovejs dialog. Samtalen kan tydeliggøre åbninger, barrierer, ressourcer hos den unge. Til sidst opstiller den unge og behandleren mål og delmål i enighed. Behandlingsplanen bliver derfor udarbejdet i samarbejde med den unge.

Hvad sker der efter UngMap?

UngMap er første trin i behandlingsforløbet kaldet MOVE, der blandt andet består af metoder som Den motiverende samtale og kognitiv adfærdsterapi. MOVE-metoden er et redskab til social rusmiddelbehandling, som det er formuleret i de nationale retningslinjer. MOVE bidrager til at fastholde de unge i deres behandling, og 50 procent af de unge er stoffrie ni måneder efter indskrivning. Behandlingsforløbet bliver udført af uddannede socialarbejdere og dækker over en bred social indsats, som også inkluderer henvisning til faglige specialister, for eksempel en psykiater ved mistanke om psykisk lidelse.

Læs mere om UngMap

Center for Rusmiddelforskning har udarbejdet en online behandlingsportal, hvor du kan se eksempler på UngMap interviewet, samt vejledninger i tolkningen af UngMap-profilerne. Klik her, hvor du kan læse mere og se videoeksempler. 

UngMap En metode til identificering af særlige belastninger, ressourcer, rusmiddelbrug/misbrug og trivsel blandt danske 15-25-årige.
UngMAp