OBS på alkohol i konsultationen

Det skal være lettere for praktiserende læger at hjælpe patienter med alkoholproblemer. Derfor har DSAM, Alkohol & Samfund og TrygFonden udviklet en ny tre-trinsguide kaldet OBS. Guiden kan lægen bruge i konsultationer, hvor alkohol kan spille en rolle for henvendelsesårsagen. Med OBS-guiden kan den praktiserende læge hjælpe patienter med for højt alkoholforbrug til at opnå erkendelse herom og tilbyde konkrete muligheder for hjælp, som fx Alkolinjen 80 200 500.
OBS-kort

Undersøgelser foretaget afAlkohol & Samfund og TrygFonden viser, at egen læge spiller en central rolle i forhold til at hjælpe patienter med at gøre noget ved et alkoholproblem. Her kan OBS være en hjælp til at tage samtalen med patienter. OBS står for:

  • Overvej - om alkohol kan spille en rolle for det aktuelle problem, som patienten kommer med.
  • Bring det op - hvis alkohol kan have en betydning.
  • Spørg om lov - til at tale om alkohol og behandlingsmuligheder.

Alkohol ind i samtalen

Omkring 20 pct. af danskerne drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og hos mange spiller alkohol en negativ rolle for helbredet. Derfor er det ofte lægeligt relevant at drage brug af alkohol ind i konsultationen. OBS-guiden skal gøre det lettere for lægen at tage snakken om et sårbart emne som alkohol. Guiden er i uge 40 blevet sendt til læger via Ugeskrift For Læger og kan desuden printes her på siden, så den kan benyttes i de mange konsultationer, hvor alkohol kan spille en rolle for henvendelsesårsagen. 

DSAM’s formand Anders Beich fortæller i Ugeskrift for læger, hvorfor det går galt, og hvad der kan gøres bedre.

OBS kan minde os om, at alkohol kan være en del af problemet, som patienten kommer med. For mig er det at yde omsorg for patienten, at vi tør tage snakken og måske hjælpe vedkommende med at erkende,at alkohol spiller en negativ rolle for helbredet. Vi skal have nogle muligheder at henvise til, hvis patienten ser et problem i øjnene, og her kan anonym telefonisk rådgivning hos Alkolinjen for nogle være et godt sted at starte
Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

 

 

Patienter kan henvises til Alkolinjen

Det kan være en udfordring at nå andet end at så et frø i en travl hverdag i almen praksis. Læger har derfor mulighed for at henvise patienter til Alkolinjen 80 200 500, der er en gratis og anonym chat- og telefonrådgivning, med motiverende samtale som omdrejningspunkt. Hos Alkolinjen er der ingen bagkant, det foregår anonymt, og en samtale med en af rådgiverne kan være det første skridt væk fra et skadeligt alkoholforbrug. Alkolinjen drives af Alkohol & Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og er den del af RådgivningsDanmark. 

Få tilsendt Alkolinjen visitkort

Udfyld formularen og få tilsendt Alkolinjen visitkort. I er velkomne til at skrive en mail til info@alkohologsamfund.dk og få sendt flere eller udfylde formularen igen, når I er løbet tør.

 

Infokort
Dorthe og Henriette
Nyhed
Læger spiller en vigtig rolle i at hjælpe mennesker ud af alkoholproblemer, viser tal fra en ny befolkningsundersøgelse af Alkohol & Samfund. Derfor giver det god mening, at alkoholbehandlingen og læger samarbejder. Det har de erfaret på Rusmiddelcenter Ringkøbing-Skjern.
Jeg ønsker at få tilsendt

Du giver accept til, at Alkohol & Samfund må sende dig yderligere infomation om organisationens arbejde på mail. Du kan altid framelde dig i de tilsendte mails eller ved at skrive til info@alkohologsamfund.dk. Du kan læse om, hvordan vi behandler dine persondata efter gældende lovgivning i vores persondatapolitik.