Vær der for den, der er der for dig

Ny kampagne bryder tabuet for at få flere i alkoholbehandling

Nyhed
140.000 mennesker i Danmark er afhængige af alkohol, og 585.000 drikker så meget, at de højst sandsynligt bliver syge af det. Men kun 7.600 mennesker kommer i kommunal alkoholbehandling. Ny kampagne fra Alkohol & Samfund og TrygFonden skal få flere mennesker til at søge hjælp for deres alkoholproblem.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

En dreng rydder op, smører madpakke og rydder de tomme flasker væk, inden han forsigtigt lægger et tæppe

FAKTA Om kampagnen
  • Kampagnen er lavet af Alkohol & Samfund og TrygFonden.
  • Kampagnen henviser til Alkolinjen 80 200 500 og alkolinjen.dk, som er Alkohol & Samfunds telefon- og online-rådgivning til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende.
  • Kampagnefilmen vises på sociale medier, på udvalgte tv-kanaler samt i biografer rundt om i landet.
  • I de 63 kommuner, der støtter op om kampagnen, henviser kampagnematerialerne også til alkoholbehandlingen i den pågældende kommune.

over sin far, som er gået kold på sofaen. På bordet ved siden af faderen, lægger drengen madpakken med en lille besked – Alkolinjen 80 200 500, står der med sirlig barneskrift.

Manden og drengen er skuespillere i en ny kampagnefilm fra Alkohol & Samfund og TrygFonden. Men manden kunne være en af de 140.000 danskere, der er afhængige af alkohol. Han kunne også være en ud af godt en halv million, som drikker mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser og altså er i høj risiko for at få en af de 200 sygdomme, der er direkte relateret til et højt alkoholforbrug.

Og drengen kunne være et af de 122.000 børn, som vokser op i en familie, hvor alkohol fylder for meget. 'Vær der for dem, der er der for dig' er pay-off for kampagnen, som skal få flere til at opsøge behandling, hvis de har problemer med alkohol.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Vigtigt at familier får hjælp til alkoholproblemer i tide

FAKTA Om alkoholbehandling
  • Ifølge Sundhedslovens §141 har alle ret til gratis alkoholbehandling indenfor 14 dage.
  • Kommunerne forestår den offentligt finansierede alkoholbehandling.
  • Kommunal alkoholbehandling indebærer samtaleterapi ( individuelt eller i grupper) evt. i kombination med medicinsk behandling, akut behandling af abstinenser og hjælp til pårørende. Behandlingen tilrettelægges den enkeltes behov og kan oftest foregå sideløbende med, at den drikkende passer sit almindelige liv.
  • Ifølge Sundhedsdatastyrelsen var omkring 7.650 unikke borgere blev indskrevet i offentligt finansieret alkoholbehandling i 2017.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har mennesker i alkoholbehandling i gennemsnit haft et alkoholproblem i 11 år, før de søger behandling.

– Alkoholproblemer har altødelæggende konsekvenser for de familier, der bliver ramt. For børnene og for ægtefællen eller samleveren. Men også for den, der drikker så meget, at han eller hun risikerer at miste både familien, jobbet og vennerne. Derfor er det så uhyre vigtigt, at familier får hjælp i tide – og det gør alt for få desværre i dag, siger Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund, som sammen med TrygFonden står bag den nye kampagne.

Ifølge nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen blev omkring 7.650 unikke borgere indskrevet i offentligt finansieret alkoholbehandling i 2017, og tallet har været nogenlunde stabilt. De seneste undersøgelser viste, at mennesker i gennemsnit har et alkoholproblem i 11 år, før de søger hjælp.

For få kender til alkoholbehandling

Ifølge en befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion for Alkohol & Samfund i 2018, svarer 45 procent af befolkningen, at de ikke ved, at kommunen skal tilbyde behandling for alkoholproblemer.

– Alle har ret til gratis alkoholbehandling i kommunerne, men alt for få kender til det og alt for få benytter sig af det. Ofte er man måske usikker på, hvad behandlingen indebærer og tror, at man bliver halvt spærret inde i flere måneder iført tøfler og slåbrok. Men sandheden er, at behandlingen ofte er tilrettelagt sådan, at den, der er i behandling, fortsat kan passe både job og familieliv, siger Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef i TrygFonden.

Kampagnen kører fra mandag den 4. marts til den 17. april 2019 på sociale medier, udvalgte tv-kanaler samt på plakater i gadebilledet. 63 kommuner deltager i kampagnen med egne events.

FAKTA Om danskernes alkoholvaner
  • Sundhedsstyrelsen anslår, at 140.000 danskere er afhængige af alkohol.
  • Ifølge Sundhedsprofilen 2018 overskrider 6,9% af den voksne befolkning Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser (21 genstande for mænd og 14 genstande for kvinder) i løbet af en uge. 17,6% af den voksne befolkning overskrider lavrisikogrænserne (14 genstande om ugen for mænd og 7 for kvinder) i løbet af en uge.
  • 26,7% af den voksne befolkning, at de hver måned drikker fem eller flere genstande ved samme lejlighed (såkaldt binge-drinking). Andelen er markant større blandt mænd (35,2%) end blandt kvinder (18,4%).
  • Overforbrug af alkohol koster årligt 13 milliarder kroner i udgifter til bl.a. i sundhedsudgifter, manglende indtjening, sociale ydelser og ulykker (VIVE, 2017).
  • Alkohol er medvirkende årsag til 200 sygdomme (Jürgen Rehm).