Efterår bog

Det skal du se, læse og høre i din efterårsferie

Nyhed
Brug din efterårsferie på at blive klogere på et liv med alkohol. Vi har samlet film, podcasts og bøger til dig.

Af Anna Yding Berthelsen, Alkohol & Samfund

Mig og min far hvem fanden gider at klappe

Film og serier du skal streame

Når regnen holder dig indenfor, så smæk benene op og find popcornene frem. Vi har fundet en række sjove, spændende og tankevækkende film og serier, hvor alkohol spiller en central rolle.

 

 

Komedieserier

Mom
Serien følger mor og datter Christy og Bonnie Plunkett, der har været adskilt i årevis, mens de begge kæmpede med stoffer og alkoholproblemer. Nu prøver de så at finde sammen og få et forhold igen ved at holde sig ædru og deltage i Anonyme Alkoholikere.

Se den på Netflix

Shameless
Serien følger en dysfunktionel familie bestående af faren Frank Gallagher og hans seks børn. Mens Frank tilbringer sin dag fuld, lærer hans børn at tage sig af hinanden. Serien forsøger at fremhæve, hvilke effekter Franks alkoholproblemer har på familien.

Se den på Netflix

Drama og thrillerserier

Sharp objects
Kriminalreporter Camille Preaker har et alkoholproblem. I serien vender hun tilbage til sin hjemby Wind Gap, Missouri, for at undersøge mordene på to unge piger. Da hun ankommer til barndomshjemmet, er hun endnu engang under sin mors kritiske øjne, hvilket tvinger Camille til at konfrontere sine egne dæmoner.
Se den på HBO

Boardwalk empire
I perioden 1919 til 1933 indførte USA et alkoholforbud, som betød, at man hverken måtte producere, sælge eller transportere alkohol i landet. I serien følger vi Enoch "Nucky" Thompson, Atlantic Citys ubestridte konge af underverdenen i en tid, hvor alkoholforbuddet blev katalysator for organiseret kriminalitet i USA. Nucky, lige dele politiker og gangster, og hans løjtnanter sad på magten i en tid, hvor illegal alkohol skabte indbringende muligheder for både spritsmuglere og distributører.
Se den på HBO

Tankevækkende dokumentarer om alkohol

Vi har samlet fire dokumentarer om, hvordan alkohol påvirker den, der drikker og deres pårørende. Der er mange grunde til, at et menneske tager kampen op for et liv uden alkohol – og der er lige så mange grunde for at falde i igen. Se eller gense disse stærke dokumentarer.

Blodets Bånd
Svend har 16 børn. De fire yngste sammen med Gitte, som han netop er ved at blive skilt fra efter 28 års turbulent ægteskab. Opbruddet i familien åbner for spørgsmål – især for deres yngste datter Christina, som finder ud af, at hendes familie lider af kollektivt hukommelsessvigt om hendes barndom. Mens Christina går i gang med at finde ud af, hvad der er sket i hendes familie, beslutter Svend sig for at hjælpe sin datter og sin egen hukommelse på vej. Han søger aktindsigt hos kommunen, og en dag modtager han og Christina en kasse fuld af hemmeligheder, som gennem tiden er blevet glemt og fortrængt i tåger af sprut og stoffer.
Klik og se den her.

Mig og min far – hvem fanden gider at klappe
Efter 20 år med for meget alkohol går Kathrines far, Palle, på antabus. Pludselig øjner Kathrine muligheden for at få den far, hun aldrig rigtigt har haft. Og Palle ser muligheden for en ny chance i livet – og griber den. Vinder af Robertprisen 2015: Årests korte dokumentarfilm.
Klik og se den her.

Niarns død
For rapperen Niarn kunne det aldrig blive vildt nok. Fest, druk og stoffer fyldte en stor del af hans liv, indtil kroppen en dag sagde fra. En flaske vodka om dagen havde sin pris, og som 33-årige ender Niels 'Niarn' Roos' på intensivafdelingen på Hvidovre Hospital. Igennem de private videoer optaget over to årtier oplever vi på tætteste hold, hvordan et almindeligt alkoholforbrug i ungdommen bliver til et altødelæggende misbrug, der koster ham kærligheden og Niarns liv.
Se den på Tv2 Play.

Sidste omgang i Whiskeybæltet
Rige og kendte står frem og viser bagsiden af det søde liv - med drinks og stoffer. I to afsnit følger vi en række danske kendte i en selvhjælpsgruppe, for erhvervsledere, kunstnere og tv-stjerner i Vedbæk.
Klik og se den her.

Bøger

Der er skrevet en lang række gode bøger om alkoholproblemer, alkoholafhængighed og om at være pårørende til en der drikker for meget. Med en af de her bøger er du garanteret rørende og tankevækkende oplevelser.

 

Fem bøger om at have alkohol inde på livet

Går du nu, er du ikke længere min datter, Anne Bitsch (psst du får 50 kroner i rabat på bogen, hvis du bliver medlem af Alkohol & Samfund. Klik her og læs mere)

Vi er vel helte, Liv Nimand Duvå

Hærværk, Tom Kristensen

Hemmeligheder for piger, Lotus Turéll 

Rus - en kvindelig alkoholikers verden, Caroline Knapp

Du kan læse mere om bøgerne og finde andre interessante bøger her.

podcast og headphones

 

Lydfortællinger om livet før og efter alkohol

Journalist Rikke Winther har lavet to podcast for Alkohol & Samfund. Gå en tur i solen, put høretelefonerne i øret og lyt til en række danskers gribende historier om deres liv med for meget alkohol.

 

Hør fire mænds historier

En tjener, en datamatiker, en moderedaktør og en reklamemand. Den yngste er 24, den ældste 52. På overfladen vidt forskellige – men så alligevel ikke. Ingen af dem drikker alkohol, fordi de har haft perioder i deres liv, hvor alkohol fyldte for meget.
Hør de fire mænds historie her.

Hør fire kvinders historier

I podcasten ’Er jeg afhængig?’ fortæller fire kvinder om deres alkoholproblemer og den skam og ensomhed, de fandt på bunden af flaskerne.
Hør de fire kvinders historie her.

Podcast om unges forhold til alkohol

 

Sobre samtaler podcast

Anders og Anders, to unge statskundskabsstuderende har lavet podcast-serien Sobre Samtaler, hvor de taler om deres egen og unges alkoholkultur generelt. Den ene af podcastværterne er helt stoppet med at drikke, mens den anden er lykkedes med at kontrollere sit forbrug. Podcasten er lavet for at give nogle værktøjer til dem, som gerne vil drikke mindre og åbne op for en mere rummelig kultur. Serien består af fem afsnit.

"Sobre samtaler" podcast
Lyt til afsnit 1-5 her.