hvid januar

Hvad er Sober Curious?

Var Hvid Januar noget for dig? Overvejer du at skære ned på dit alkoholforbrug? Sober curious er betegnelsen for en bevægelse, som hylder et mere reflekteret forhold til alkohol.

En bevægelse mod en reflekteret alkoholkultur

Hvid Januar

Hvid Januar er en måned, hvor man ikke drikker alkohol. Hvid Januar kan være en god anledning til at bryde med eksisterende vaner og gøre dig bevidst om, hvor meget du plejer at drikke, og hvordan din krop og sind kan have det efter en længere pause. Læs mere om Hvid Januar og få gode tips her.

Sober Curious betyder ordret at være nysgerrig på at være ædru. Det handler derfor ikke nødvendigvis om at vælge alkohol helt fra, men at tænke mere over, hvor meget du drikker, hvornår og hvorfor.

Bevægelsen kommer fra USA, hvor forfatter Ruby Warrington i 2018 udgav bogen Sober Curious  og startede en verdensomspændende bølge. I dag er der over 670.000 opslag på Instagram med hashtagget #sobercurious. 

Også i Danmark har vi fået øjnene op for bevægelsen, særligt med forfatter og foredragsholder Katrine Quorning i spidsen. Hun har skrevet bogen Hvorfor drikker du ikke? På vej mod en mere reflekteret alkoholkultur og driver instagram-kontoen @sobercuriousdk.

Her forklarer Katrine Quorning, hvad hun forstår ved Sober Curious. Hun kommer også med gode råd til andre, der gerne vil skære ned på deres alkoholforbrug.

Kan åbne op for, at et "nej tak" til alkohol bliver accepteret

I Danmark står vi igen og igen øverst på listerne over europæiske lande, når det kommer til alkoholdebut og fuldskab, og alkoholen er ofte en fast del af sociale aktiviteter, højtider og fejringer. For eksempel drikker cirka 1 ud af 3 danskere over 15 år mindst én gang hver måned mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling på maksimalt fire genstande på én dag.

AlkoLog

AlkoLog er en gratis app, som hjælper dig med at holde styr på, hvor meget du drikker, og giver tips til, hvordan du kan skære ned. Det er Alkohol & Samfund, der i samarbejde med Trygfonden står bag appen.

Samtidig oplever mange, at det kan være svært at sige ”nej tak” til alkohol, og at det ikke bliver accepteret. De bliver mødt af spørgsmål som ”Hvorfor drikker du ikke?” eller kommentarer som ”Hvor er du kedelig” og føler ofte et pres om at drikke alkohol for at være en del af fællesskabet.

Her kan Sober Curious-bevægelsen være med til at gøre det lettere at sige "nej tak" til alkohol, uden at man bliver holdt uden for fællesskabet. 

Sober Curious-bevægelsen gør nemlig op med idéen om, at alkohol er noget, der altid hører sig til i sociale sammenhænge, men at vi i stedet bliver mere bevidste om, hvornår vi vælger alkohol til og fra. 

Sober Curious handler ikke om, at man nødvendigvis skal stoppe helt med at drikke, men om at stoppe op og tænke over sine alkoholvaner og tage et aktivt valg, frem for at drikke en øl eller et glas vin, fordi det er blevet en vane.

 

Kristoffer Rander, forsanger i bandet Fusia, håber at det i fremtiden bliver mere acceptabelt at sige 'nej tak' til alkohol.
Alkoholkultur
Hvad der startede som et festtrick for at undgå at drikke, endte med at bane vejen for Kristoffer Randers beslutning om at lægge alkoholen på hylden i en alder af 20 år. Han har oplevet et massivt drikkepres og håber, at unge i fremtiden vil blive bedre til at acceptere et nej.