VBA kort

Nu er der hjælp på vej til sygeplejerskerne

Nyhed
Alkohol & Samfund har udviklet et ’lommekort’, der skal hjælpe sygeplejersker med at opspore patienter med alkoholproblemer i deres daglige arbejde på hospitalsgangene.

Af Anna Yding Berthelsen, Alkohol & Samfund

Lommekortet er en del af et pilotprojekt, som Alkohol & Samfund laver i samarbejde med Region Hovedstaden og Regionernes Forebyggeles Laboratorium. I 2020 tester en række afdelinger på Region Hovedstadens hospitaler, om kortet hjælper sygeplejerskerne med at opspore alkoholproblemer i en travl hverdag.

FAKTA om alkoholproblemer på sygehusene

Mennesker med åbenlyse alkoholproblemer er årsag til ca. 130.000 hospitalskontakter årligt i Danmark

Indlæggelser på grund af misbrug udgør 13,5% af alle psykiatriske indlæggelser. Det dækker over 19,3% af alle psykiatriske indlæggelser blandt mænd og 7,8% af alle psykiatriske indlæggelser blandt kvinder

Kilder: Sundhedsstyrelsen, 2015, Sundhedsdatastyrelsen, 2019

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at kun 430 af de cirka 7.600 mennesker der var i alkoholbehandling i 2018, var henvist fra sygehusene. Det svarer til kun fem procent. Samtidig anslår Sundhedsstyrelsen, at omtrent 140.000 mennesker i Danmark er afhængige af alkohol. Der eksisterer derfor et stort opsporingsgab på landets hospitaler.

Lommekortet er et af de tiltag, vi har lavet for at komme opsporingsgabet for alkoholproblemer til livs, som blev klart i Sundhedsstyrelsens servicetjek. Sådan fortæller Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen og forsætter:

‒ Sygeplejersker, der dagligt har patientkontakt, bør have øget fokus på opsporing af alkoholproblemer, og det skal sygehusledelsen og regionen sørge for, at de har tiden til. Et højt alkoholforbrug kan være en medvirkende årsag til mere end 60 sygdomme og derfor er det vigtigt, at personalet forholder sig til deres eget speciale og alkoholforbrugets indflydelse herpå.

Men forskning viser, at en række barrierer afholder sygeplejersker fra at tage den vigtige samtale om en patients alkoholvaner. Det blev også klart i dialogen med blandt andet personalet på Hvidovre Hospital. Sygeplejerskerne har svært ved at tage dialogen om alkohol med deres patienter, fordi de er usikre på, om de husker, det de skal spørge ind til, og samtidig er de nervøse for at fremstå fordømmende. Derudover har kun få afdelinger konkrete råd i forhold til alkohol til patienter, der kommer i ambulatorium eller når de skal udskrives, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Alkohol & Samfund har i samarbejde med Region Hovedstaden og Regionernes Forebyggeles Laboratorium derfor udviklet et kort, som passer lige i uniformslommen. På kortet står helt kort, hvad sygeplejersken skal spørge ind til og hvilke muligheder, der er derfra. Håbet er, at flere sygeplejersker tør tage dialogen, fordi dialogen får et fagligt udgangspunkt og derfor ikke kommer til at fremstå stigmatiserende eller fordømmende. 

Kan vi lære af rygeområdet? 

AUDIT

Alcohol Use Disorder Identification Test (AUDIT) er et internationalt valideret screeningsværktøj, der har vist gode resultater i at finde frem til storforbrug, skadeligt forbrug og alkoholafhængighed blandt patienter.

Metoden er udviklet af WHO og kan bruges som interviewspørgsmål til patienten eller til selvregistrering.

Læs mere og hent AUDIT skemaet her:

Lommekortet er bygget op efter Very Brief Advice-metoden, som har virket på rygeområdet.

Vi har tidligere talt meget om rygning og fundet ud af, at Very Brief Advice-metoden har virket. Det tænker vi, at vi også skal gøre med alkohol.
Men modsat rygning er alkohol sværere at spørge ind til og give råd om, dels på grund af frygt for stigmatisering og fordi anbefalingerne er forskellige. Nogle patienter bør nedsætte forbruget, holde pause og enkelte bør helt stoppe med at drikke. Det kan være svært at navigere i. Derfor er hensigten, at kortet skal hjælpe sygeplejerskerne med at kortlægge patientens alkoholvaner inden for en kort samtale kombineret med at patienten bruger 2-3 minutter på at udfylde et AUDIT skema, fortæller Bjarne. 

Flere materialer på vej

Lommekortet er et af flere tiltag, der testes i pilotprojektet. Til venteværelserne har Alkohol & Samfund udviklet et to-delt visitkort med henvisning til både Stoplinjen og Alkolinjen. Det er lavet for at komme stigmatiseringsproblematikken til livs og fordi, der ofte er sammenfald af flere risikofaktorer. Et andet tiltag er en plakat, der oplyser, hvilke forbedringer du oplever ved en række sygdomme ved at stoppe med at drikke. En plakat som sygeplejerskerne kan bruge til at tale ud fra, når de taler med patienten.

Hvis lommekortet eller de andre tiltag, viser gode resultater ved projektets udgang, er planen at sprede materialerne til resten af landets hospitaler.

Vil du gerne have materialet ud på din afdeling?

Du kan hente lommekortet, som Alkohol & Samfund har lavet til Region Hovedstaden nedenfor. Hvis du gerne vil have lommekortet ud på din afdeling med jeres regions logo på, så send en forespørgsel til ayb@alkohologsamfund.dk.