Deroute

Online bremseklods for deroute

Nyhed
Online alkoholrådgivning har potentiale til at blive et vigtigt alternativ til øvrig rådgivning, som kan tiltrække en udvidet målgruppe og bremse et misbrug, før det bliver til den menneskelige deroute.

Af Carsten Gottlieb, journalist

Alkoholrådgivning via digitale hjælpemidler er en mulighed, som først i de senere år er blevet integreret i det generelle tilbud. Men noget tyder på, at det kan udvikle sig til et mere og mere værdifuldt redskab for misbrugskonsulenter i de kommende år.

Med baggrund i tilbuddet Overkanten.dk har forskere fra Statens Institut for Folkesundhed belyst nogle af de problematikker, som i særlig grad så ud til at kunne finde en løsning i online alkoholrådgivning. Fonden Novavi har deltaget som samarbejdspartner og TrygFonden har givet støtte.

Janne Tolstrup, professor på Statens Institut for Folkesundhed, forklarer, at studiet har været skræddersyet til at belyse nogle af de målgrupper, hvor tilbuddet i starten så ud til at fange den største interesse.

 - Studiet er designet ud fra en formodning om, hvem der især ville være tiltrukket af det. Og vi har fået bekræftet, at disse målgrupper i hvert fald har et rigtig godt udbytte, siger Janne Tolstrup.

50/50 kønsfordeling

De tre målgrupper er hhv. kvinder, personer med uddannelse og job samt misbrugere, hvis alkoholforbrug stadig er på et lavere niveau. Den sidste målgruppe giver lidt sig selv, fordi der ikke er nogen metode til at bruge online-redskaber i selve afrusningsfasen.

- I vores undersøgelse er kønsfordelingen næsten 50/50, hvor vi normalt ser kvinder være et klart mindretal. Vores undersøgelse viser også, at brugerne af det online tilbud er i job og har et højere uddannelsesniveau, end vi normalt ser i alkoholrådgivningen, siger Janne Tolstrup.

Noget peger altså i retning af, at disse mennesker ikke var modne til at henvende sig til et normalt, klinisk behandlingsforløb, men at de ”under normale omstændigheder” uden et online tilbud ville have fortsat deres misbrug uden at stoppe op og bede om hjælp.

Den analyse bakkes op af den kendsgerning, at deltagernes misbrug var mindre omfangsrigt, end man ofte ser i klinikkerne.

Ikke blot et alternativ

En ting er, at Overkanten.dk ramte en anden målgruppe, end den offentlige alkoholbehandling normalt er i stand til. Et andet aspekt er, at online-tilbuddet ikke kun er et alternativ til traditionel behandling.

- Vi gik indledningsvis ud fra, at det ”bare” var et alternativ. Men undersøgelsen viser, at det faktisk bliver til et helt andet tilbud. Når først forløbet er sat i gang, rummer det nogle andre, mere fleksible muligheder.

- Der er nemmere adgang til at lave nogle korte konsultationer med kortere varsel. Hvis en deltager f.eks. er nervøs for at tage til familiefest på lørdag, hvor der serveres alkohol, kan der etableres en online-rådgivning med kortere varsel. Og ikke blot i næste uge, som man nogle gange kan være nødt til, siger Janne Tolstrup.

Fleksibiliteten øger behandlerens mulighed for at være mere til rådighed omkring de situationer i klientens liv, som er de sværeste at komme igennem.

- Vi kan ikke sige, at behandlingen er kortere eller mere effektiv på denne måde. Det vil jeg nok advare imod. Men rådgivningen kan i mange tilfælde være mere målrettet mod den enkelte klients behov, og det kan jo være en stor fordel i sig selv.

Mindre massivt misbrug

Det er også værd at bemærke, at de tilmeldte til Overkanten.dk ikke var så massive i deres misbrugsadfærd, som man nogle gange ser ved modtagelse i klinikken.

- Det vil være en stor fordel, hvis dette tilbud kan fange nogle mennesker lidt tidligere i deres forløb. Hvis nogle af dem stopper op og tager imod behandling, før de rammer den store deroute, der meget ofte er en del af et alkoholmisbrug, siger Janne Tolstrup.

Konklusionen på forskningsprojektet er, at online alkoholrådgivning ser meget lovende ud. Det er bestemt en retning, der er relevant at kigge i. Opsamling af erfaringer skal i de kommende år bidrage til at kvalitetssikre online-tilbud, så det kan udbredes i andre dele af behandlingssystemet.

Online rådgivning
Nyhed
Hos Novavi har online alkoholrådgivning ofte karakter af et forebyggende tiltag, der kan støtte de mindre medtagne klienter. Men tilbuddet rammer også misbrugere, der ikke opfatter den kliniske behandling som en mulighed.