Christian Budde

Hvid Januar varer lige til påske

Nyhed
Aarhus' sundhedsrådmand blev mødt med panderynker, da han valgte at holde Hvid Januar - en måned uden alkohol. Men trods undrende spørgsmål fra omgangskreds, følger han op med en Hvid Påske.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

Det er fredag eftermiddag på kontoret hos Aarhus Kommunes sundhedsrådmand Christian Budde. Kontoret har plads til et stort mødebord, ligger på 4. sal på rådhuset med udsigt over Rådhuspladsen i landets næststørste kommune. På pladsen neden for vinduerne stråler lyskurve om kap, og et virvar af mennesker er på vej hjem fra arbejde eller på vej ud i bylivet.

Inden for på rådmandens kontor er der tyst, alle flader ryddet, intet overflødigt er tilbage. Rådmanden er klar til at holde weekend, og det snorlige indtryk bliver kun brudt af to alkoholfrie øl på det blankpolerede mødebord.

- Jeg synes, jeg vil byde på en øl, når det nu er fredag. Vi skal jo snakke om min Dry January, siger Christian Budde og knapper dåsen med en alkoholfri øl op.

Christian Budde er 41 år gammel, medlem af Venstre og har siden begyndelsen af 2022 været rådmand for Aarhus Kommunes magistratsafdeling Sundhed & Omsorg.

Det blev faktisk svært

Rådmanden har holdt Dry January – et begreb, man i Aarhus valgte at kalde en måned uden alkohol.

- Jeg har aldrig overvejet at holde Dry January før. Jeg er nok som de fleste aarhusianere i min aldersgruppe omkring de fyrre år, et produkt af en alkoholkultur som en del af min hverdag. Som rådmand blev jeg opmærksom på, hvor meget alkohol udfordrer aarhusianerne, og så var det interessant at gå ind i det og sætte mig selv en smule i spil. Det var en let beslutning. Men det blev faktisk svært, siger Christian Budde.

Sundhed & Omsorg lancerede i 2021 en 7-punktsplan for en sundere alkoholkultur i kommunen, og det har også påvirket Christian Buddes beslutning om at følge op, men helt let blev det ikke:

- Jeg blev mest udfordret på mange af de automatiske vaner. Det kan være et glas rødvin fredag aften med min kone, hvor jeg puster ud. I venners lag, hvor jeg får en gin og tonic. Eller til herrearrangementer, hvor skabelonen handler om, at vi mødes, får noget mad, alkohol og måske går i byen.

I rådmandens familie bliver der desuden tit talt om alkohol, for flere familiemedlemmer er producenter af øl og whisky eller hobbyinteresseret i årgangsvine:

- Alkohol fylder meget i det familiære fællesskab. Ikke fordi indtaget er meget stort, men der bliver talt meget om det. Og det interessante var, at mit valg (red. af Dry January) provokerede nogen i min omgangskreds og familie, og nogen kunne blive sådan helt, ’hvorfor jeg nu skulle være frelst’ og ’nu skulle jeg ikke komme og moralisere’.

- Så jeg har dyb respekt for andre, der også har holdt Dry January eller Hvid Januar eller dem, der helt fravælger alkohol. Jeg kan godt se, at man bliver mødt af panderynker og motivgranskning. Så man skal vælge sine ord forsigtigt. Mange kan godt respektere ens valg, men man skal virkelig ikke give antydningen af, at man moraliserer. Og begynder man at fortælle om de positive effekter såsom søvn eller humør eller motion, så begynder folk at motivgranske ’er du nu bedre end mig’, tydeliggør Christian Budde.

Brugte alkohol som ventil

Udover læringen af alkoholfrihed i det sociale samvær, har en måned uden alkohol også skabt bevidsthed om hans eget forhold til alkohol og de positive sundhedseffekter:

- Nu kan jeg bagefter se, at jeg også har brugt alkohol engang i mellem som en ventil, hvis jeg har haft en lang arbejdsdag, hvor jeg kunne finde på at tage en øl eller en rom, hvis jeg fik lidt ondt af mig selv sent om aftenen, hvor jeg skulle have de sidste mails læst, siger Christian Budde.

- Så det der med slet ikke at drikke alkohol, det har jeg skulle forholde mig aktivt til og slå mig selv over fingrene og bedt min kone og mine børn om at hjælpe mig med at drikke et glas danskvand i stedet.

Men de positive effekter viste sig også hurtigt:

- Jeg løber en del ved siden af mit arbejde, og jeg kunne mærke, at det relativt hurtigt gjorde en forskel. Der har været nogle søndag morgener, hvor jeg var mere frisk, fordi jeg ikke havde drukket 3-4 glas rødvin aftenen før eller været i byen og drikke. Jeg kommer aldrig til at lægge alkohol helt på hylden, men jeg kommer helt sikkert til at genbesøge dét at tage nogle perioder, hvor jeg bliver nulstillet. For der er klart positive effekter, siger Christian Budde.

Rådmanden har på den baggrund også valgt, at påsken bliver alkoholfri.

- Udover julen er påsken vel et tidspunkt for mange af os med stærke traditioner for at drikke alkohol – brændevin og øl med kyllinger på. Der er de samme principper i spil. Og der kunne man godt overveje hvid påske i stedet for en gul påske, siger han med et glimt i øjet og fortsætter:

- Og påsken er ikke så lang og for nogen måske lettere at stå igennem, så det vil jeg gerne prøve af, men det kommer til at gøre ondt. Det ved jeg allerede nu, konstaterer Christian Budde.

Udbud, pris og kvalitet er afgørende

Rådmanden så gerne flere alkoholfrie alternativer til påske:

- Restaurationsbranchen og producenter giver den fuld gas op til påske, og der ved jeg ikke, om man kan udfordre dem på, om man kan få for eksempel påskekyllingen uden alkohol. Det kan man muligvis allerede i dag. Jeg har i hvert fald været meget bevidst i januar om de mange gode alternativer, der findes uden alkohol. Det er ret fantastisk, siger Christian Budde.

Christian Budde med alkoholfri øl
Da Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune lancerede en sundhedsstrategi 2020-2024 - 'Aarhus Smiler' - blev der indgået et samarbejde med et bryggeri om en alkoholfri kampagneøl, som bærer samme navn.

Rådmanden roser ellers Aarhus byliv for de mange alkoholfrie alternativer:

- Hvis du går ud og spiser, så er der gode alternative produkter. Der er vi privilegeret i Aarhus. Så er det klart, at hvis du går ned på en ’spring-i-luften-bar’, så kan man ikke forvente et stort arsenal af alkoholfrie drinks og øl, siger Christian Budde.

Han mener samtidig, at prisen på alkoholfrie produkter er afgørende – især for de unge:

- Pris er en faktor, og producenter og restauratører kan gøre en forskel her. Der kan være nogle barrierer for især de helt unge over at skulle give lige så meget for en alkoholfri øl. Der er nogen, der tænker, hvis jeg skal give lige så meget, så kan jeg lige så vel vælge den med alkohol. Man bliver næsten straffet for det alkoholfrie valg, konstaterer rådmanden.

Ifølge rådmanden har også kvaliteten af alkoholfrie produkter en stor betydning:

- Vi havde på et tidspunkt et samspil med Salling Group, hvor vi i Tilst lavede et event, hvor man kunne få smagsprøver på alkoholfri rom, gin og bobler. Og da jeg smagte den alkoholfri rom for rullende kameraer, var jeg lige ved at hoste, for den smagte ikke af rom. Det skal være ordentlige produkter, for ellers sker der ingen forandring, konstaterer han.

Alkoholfrie drinks til byrådet

Rådmanden forsøgte at inddrage sine byrådskollegaer til at tage en måned uden alkohol.

- Jeg har skubbet aktivt til nogen af dem, om de havde lyst til at deltage i en måned uden alkohol. De fleste har været lidt vævende og afvisende. Jeg har hurtigt mærket, at jeg skal passe på ikke at moralisere, men tage de små, kloge skridt i det som sundhedsrådmand, siger Christian Budde.

I Aarhus er det en tradition ved byrådsmøder, at der står rødvin på bordet til byrådspolitikerne ved en times spisepause.

- Jeg bød derfor byrådet på en alkoholfri gin og tonic, som en aperitif inden spisepausen, og nogen syntes, den smagte skønt, mens andre sagde, at det var godt at få et glas rødvin bagefter. Så jeg forestiller mig ikke at tvangsindlægge byrådet til Dry January næste år, men jeg går og overvejer, hvordan flere måske kan få lyst til at deltage, siger rådmanden.