Ida Fabricius Bruun

Hver tredje har én tæt på, som drikker for meget, men vi tøver med at hjælpe

Debatindlæg
Danskerne vil gerne hjælpe, hvis man oplever en i familien, en ven eller kollega drikke for meget alkohol. Men vi er tilbageholdende med at tage snakken. Derfor opfordrer Alkohol & Samfund og TrygFonden i alkoholkampagne uge 40 til: Tag skridtet, tag snakken!

Indlægget blev bragt i Sundhedsmonitor 4. oktober 2021

Af Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund

Vi har alle sammen stået til en fest og oplevet enten os selv eller andre for fulde. Så fulde, at det bliver pinligt, ubehageligt eller måske direkte farligt. Og hvad gør vi så? Måske ikke noget den første gang. Men når det samme menneske havner i en lidt for heftig brandert mere end en gang, får vi lyst til at hjælpe. Vi ved bare ikke, hvordan vi skal gøre det.

Det viser en befolkningsundersøgelse, som Alkohol & Samfund og TrygFonden har fået foretaget i anledning af Alkoholkampagne uge 40.

Hver tredje dansker har én i deres nærmeste omkreds, som de synes, drikker for meget. Og selvom vi altså gerne vil hjælpe, så har to ud af tre oplevelsen af, at det er svært at tage snakken.

Vi har tendens til enten at føle os for tæt på eller for langt fra, hvis vi oplever mennesker, som har brug for en hjælpende hånd eller et råd. Men den kortvarige følelse af ubehag, du kan have ved at bringe emnet op, er måske værd at stå i.

For det kan betyde, at du er med til at forebygge, at festlige weekender bliver til hverdagsdrikkeri – eller at næste brandert ender med at krumme mere end bare de øvrige gæsters tæer.

Men det kræver, at vi ved, at alkoholproblemer har mange ansigter, og at der er en vej ud af dem. Og så kræver det også, at vi tør tale om vores alkoholkultur.

Stort forbrug - store konsekvenser

For langt de fleste danskere er alkohol forbundet med nydelse, hygge og livskvalitet – og sådan skal det også være. Og for langt de fleste danskere er alkoholforbruget da også uproblematisk for deres sundhed og sociale relationer.

Men 585.000 drikker så meget, at det skader dem selv eller deres nærmeste, og 35 procent af os drikker jævnligt mere end fem genstande ved samme lejlighed. Det er dét skadelige forbrug, der er årsag til en lang række sygdomme, tabt arbejdsfortjeneste og brudte relationer. Og det er dét forbrug, vi skal forsøge at dæmme op for.

Vores undersøgelse viser, at godt halvdelen af danskerne mener, at vi generelt drikker for meget alkohol og næsten halvdelen håber, at alkoholkulturen ændrer sig.

Så måske er tiden kommet til at spørge os selv, om fulde onkler, venner og kollegaer er i orden? Og om, hvornår festen ikke længere er sjov for alle.  

Det er egentlig ikke så svært at tage hul på snakken. Undgå konfrontationer, anklager og kritik, fortæl om din egen bekymring og dine følelser, når du gentagne gange har set onkel Jørgen eller din gode kollega sejle beruset rundt.

Og sørg for at have rammerne på plads – på arbejdspladsen, derhjemme, i fodboldklubben. Tal helt generelt om, hvor meget alkohol, der giver en sjov fest for alle. Og køb ind derefter. Nogle gange er det de små puf, der gør den store forskel.

En fælles opgave

Det er hårdt og opslidende at være tæt på en, der drikker for meget. Nære pårørende oplever i forvejen, at de står med en enorm opgave og har brug for støtte, hvis de har alkoholproblemer tæt inde på livet.

Derfor håber vi også, at kampagnen i uge 40 vil åbne øjnene for, at et lille puf, et åbent spørgsmål eller en god debat kan blive en motivation til at drikke mindre.

Derfor håber vi, at I alle sammen vil være med til at turde tage skridtet og tage snakken.

FAKTA

Alkohol & Samfund og TrygFonden giver en række gode råd til, hvordan man selv kan få kontrol over sit alkoholforbrug, og hvordan man som pårørende kan få hul på samtalen med ens nære, der drikker lidt for meget:

Gode råd til samtalen, der skal bryde de dårlige alkoholvaner

  • Husk først og fremmest, at du ved at sige noget, viser omsorg for den anden
  • Forbered samtalen og øv den gerne på forhånd. Skriv eventuelt ned, hvad du vil sige, så du husker at få det hele med
  • Vær konstruktiv og forsøg at få den anden til at tænke over sit indtag af alkohol
  • Brug gerne konkrete eksempler på, hvordan den andens alkoholforbrug påvirker dig eller andre
  • Tænk over, hvad du gerne vil opnå med samtalen. Vil du fx have den anden til helt at ophøre med at drikke eller til at nedsætte sit alkoholforbrug
  • Følg samtalen op efter et stykke tid, og vær klar til at hjælpe, hvis den anden har/får behov for det
  • Få hjælp af en rådgiver på www.alkolinjen.dk til at tage snakken.

Få flere gode råd til at sænke alkoholforbruget eller hent app’en AlkoLog gratis, som hjælper med at give et overblik over ens alkoholforbrug.

Alkohol & Samfund driver rådgivningen på Alkolinjen for Sundhedsstyrelsen, man kan bruge gratis og anonymt, uagtet om man er pårørende eller har et alkoholproblem - chat på www.alkolinjen.dk, SMS ALKOHOL til 1231 eller ring 80 200 500.

I uge 40 er der udvidede åbningstider, så man kan kontakte Alkolinjen i weekenden 11-17, mandag, tirsdag og onsdag 6.30-23, torsdag 11-17 og fredag 6.30-17.

Danskernes alkoholforbrug steg i 2020 i forhold til året før.