Søren Mortensen

Alkolinjen klar ved telefon og chat mellem jul og nytår

Nyhed
Travlhed på Alkolinjen: Mennesker med alkoholproblemer eller pårørende kan 2. juledag og resten af ugen ringe eller chatte med rådgiverne på Alkolinjen - jul og nytår er en svær tid, når alkohol fylder meget for en selv eller ens nærmeste. 

Frokoster i juledagene er lig med øl og snaps, og alkohol er i centrum for vores sociale samvær. Det kan gøre julen ekstra svær eller sætte gamle vaner i gang hos de mennesker, der har eller har haft alkoholproblemer. Det er 46-årige Søren Mortensen fra Esbjerg et eksempel på. Selvom han er ædru på tredje år, kan han være nervøs for at få tilbagefald i julemåneden: 

- Dengang jeg drak, mente jeg, at jeg sagtens kunne styre det, når jeg tog til julefrokoster, men det gik galt hver gang. Ved julefrokosterne kunne jeg kamuflere mit overforbrug af alkohol. Bagefter måtte jeg sende følere ud til kollegaer, ”hvordan gik det? hvor slem var jeg?”. Jeg har altid haft blackouts, og det var skamfuldt at komme tilbage på arbejde, siger Søren Mortensen. 

Rådgiverne på Alkolinjen kan tydeligt mærke, at julemåneden kan være særligt svær. De får lige nu mange henvendelser fra borgere, der har udfordringer med at navigere i den alkoholfyldte tid: 

- Der er masser af følelser på spil i julemåneden, som kan påvirke vores alkoholforbrug. For nogen er det ensomhed, for andre er det et pres om, at alt skal være perfekt. Der er så mange sociale arrangementer, hvor alkohol kan fylde alt for meget. Og det kan få nogen til at eskalere deres alkoholforbrug eller gøre et problem tydeligt for én selv eller ens nærmeste, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen. 

Stigende antal henvendelser

I løbet af december får Alkolinjen omkring 500 opkald og er derfor en af de travle måneder. Det er både mennesker med alkoholproblemer og pårørende, der ringer eller bruger chat. De senere år er antallet af henvendelser steget støt. 

- Vi sidder klar på Alkolinjen til at give vejledning og helt konkrete anvisninger til, hvordan man kommer gennem julen og nytåret, hvis man har alkoholproblemer eller er pårørende, siger Bjarne Stenger Elholm. 

Søren Mortensen har også et godt råd, som han selv forsøger at efterleve, så december ikke bliver begyndelsen på nye alkoholproblemer: 

- I dag laver jeg aftaler med mig selv på forhånd før en julefrokost og kan have planlagt at skulle hente min datter til en fest. Det hjælper mig til at fastholde aftalen med mig selv om ikke at drikke alkohol, siger Søren. 

Omkring halvdelen af brugerne, ringer udenfor Alkolinjens åbningstid. Der kan man lægge en besked eller i stedet sende en sms, så bliver man ringet op i åbningstiden. 

- De mange opkald, vi modtager i højtiderne, viser os, at der i høj grad er behov for et landsdækkende, gratis og professionelt tilbud, som kan holde åbent, når andre holder lukket. Der skal være hjælp at få, når motivationen eller behovet er der hos både dem, der drikker for meget og deres pårørende. Det håber vi selvfølgelig også, at politikerne kan se, så Alkolinjen fremover kan holde åbent, når behovet er der, siger direktør i Alkohol & Samfund, Ida Fabricius Bruun. 

Alkolinjen er finansieret af treårige puljemidler fra Sundhedsministeriet. Den nuværende bevilling løber til og med 2023. 

Borgere kan ringe på tlf. 80 200 500, chatte eller sende en SMS til 1231 med ordet ”ALKOHOL”, så bliver man ringet op af en rådgiver snarest muligt inden for åbningstiderne. 

Alkolinjens åbningstider jul og nytår 2022

Mandag 26. december 9-17 

Tirsdag 27. december 11-17 

Onsdag 28. december 11-17 

Torsdag 29. december 11-17 

Fredag 30. december 11-17 

Lørdag 31. december Lukket 

Søndag 1. januar Lukket  

Samtaler og chats fordelt på regioner  

i december år 2019-2021 

 

2019 

2020 

2021 

Region Syddanmark 

27 

30 

65 

Region Sjælland 

14 

15 

52 

Region Nordjylland 

12 

21 

25 

Region Midtjylland 

25 

30 

57 

Region Hovedstaden 

64 

71 

137 

Ukendt region 

29 

88 

131 

Total 

171 

255 

467