Når børn tager skade af alkohol i hjemmet - Den nødvendige samtale

Børn tager skade af at vokse op i familier, hvor der bliver drukket for meget alkohol. TUBA har i sidste uge udgivet en ny kortfilm, der sætter fokus på børnene. Sundhedsstyrelsen bakker opmærksomheden op med et nyt materiale til personalet i det kommunale, der kan støtte op om at tage den nødvendige samtale i børnehave, skole, fritidsklub og i børne- og familieteamet i den kommunale forvaltning.

Det er vanskeligt at tale om de trivselsproblemer, et barn kan få, når der er et alkoholproblem i familien. Når fagpersonalet i kommunen, der beskæftiger sig med børn, opdager at der kan være problemer med alkohol i familien, er det vigtigt, at de tager den nødvendige samtale op med forældrene. Samtalen tager udgangspunkt i bekymringen for et barns trivsel og deres udviklingen i relation til et formodet alkoholproblem i familien.

Konsekvenser for børn der vokser op i en familie med alkoholproblem
  • Mindst 122.000 børn vokser op med alkoholproblemer i familien i Danmark
  • 10% af børnene udvikler behandlingskrævende psykiatriske problemer
  • 40% udvikler forskellige former for psykiske problemer, som de har behov for hjælp til at bearbejde
  • 50% udviser ikke symptomer på belastningen, men har behov for forklaring.

I kortfilmen ’Ida’ ser vi, hvordan et alkoholmisbrug hos en forælder ser ud i børnenes øjne.  Vi ser, hvordan Ida oplever hendes mor blive til et monster, når moderen drikker. Det kan være skræmmende for et barn, når ens forælder ændrer personlighed, når de drikker. Sundhedsstyrelsen har støttet filmen for at gøre opmærksom på, at børn bliver ramt, når de vokser op i en familie med alkoholproblemer.

Se filmen om Ida her: 

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
Om kortfilmen 'Ida'

Det er organisationen TUBA, der står bag filmen, som er produceret af Kim Magnusson og skrevet og instrueret af Parminder Singh. Den har Molly Egelind og Kerstin Janneup Gjesing i hovedrollerne. Kortfilmen Ida er støttet af Sundhedsstyrelsen, Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning, Bikubenfonden, Frøkjær-Jensen Fonden og Oak Foundation. 

Sundhedsstyrelsen har samtidig med filmen opdateret pjecer til forældre og børn om, hvor og hvordan man kan søge hjælp. Derudover et materiale til fagpersonale om, hvordan man kan tage den nødvendige samtale med forældre om barnets mistrivsel og alkoholproblemer i familien. Du finder pjecerne til barn og forældre her.

Gode råd til samtalen

  • Tag udgangspunkt i at alle forældre ønsker det bedste for deres børn.
  • Man bør være to til at tage samtalen med forældrene, fx lederen og barnets lærer eller pædagog.
  • Formålet med samtalen er at dele bekymringen over barnets vanskeligheder med forældrene og skabe et samarbejde for at sikre barnets trivsel.
  • Vær barnets stemme, men brug dine egne iagttagelser frem for barnets udsagn, for at beskytte barnet.

Materialet er suppleret med en video, der viser et eksempel på en samtale mellem to forældre og deres søns pædagoger. Filmen er et eksempel på, hvordan personalet i samtalen med forældrene kan holde fokus på, hvad det betyder for barnet, når alkohol fylder i hjemmet. Du finder flere gode råd og cases i materialet nedenfor.

Video med case eksempel:

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
Den nødvendige samtale - når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel
Inspirationshæftets forside
Dato for udgivelse
Kategori
Redskaber