Dansk alkoholpolitik er en af de mest lempelige i verden

En strammere og mere regulerende alkoholpolitik virker forebyggende på forbruget af alkohol, viser ny rapport fra WHO. Samtidig har Danmark en af de mest lempelige alkoholpolitikker i verden. Rapporten giver et overblik over verdenslandenes alkoholforbrug og over de politiske metoder, der er effektive for at reducere alkoholforbruget.

I Danmark har ungdommen det højeste alkoholforbrug i verden. Samtidig vurderer WHO at Danmark er det tredje letteste land for unge i Europa at købe alkohol. Et højt alkoholforbrug påvirker folkesundheden over hele verden og derfor forebyggelse af alkoholforbrug indskrevet i et af verdensmålene for 2030:

Strengthen the prevention and treatment of substance abuse, including drug abuse and harmful use of alcohol.
FN's Verdensmål 3.5
Unge shopper alkohol
Nyhed
Ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund viser, at flertallet af befolkningen ønsker, at unge skal være 18 år for at købe alkohol - uanset styrke. Eksperter og organisationer bakker op. Men politikerne på Christiansborg vil ikke ændre loven.

Politiske tiltag der virker

 Alkohol forbliver det eneste rusmiddel, der ikke er kontrolleret på internationalt niveau ved regulerende lovbindende rammer. Alligevel finder WHO, at de bedste metoder for at forebygge alkohol er alkoholpolitiske tiltag. Alkoholpolitik som fx at øge skatten på alkohol, indføre forbud eller restriktioner på markedsføring af alkohol, og strammere restriktioner på bevillingen af salg af alkohol.

Alkoholpolitik og lovgivning der virker

Alkoholaldersgrænse for køb af alkohol: Den mest normale aldersgrænse for køb af alkohol er 18 år. En højere aldersgrænse nedsætter tilgængelighed og forbruget af alkohol hos unge under 18 år.

Prisen på alkohol: Ved at øge skatten på alkohol kan man nedsætte tilgængeligheden af alkohol, især for de unge.

Alkoholbevillinger: De fleste lande har oplevet en øgning i antallet af bevillinger til salg af alkohol. Ved at begrænse adgangen til køb af alkohol, kan man reducere befolkningens forbrug.

Markedsføring af alkohol: Ved at forbyde markedsføring af alkohol, kan man begrænse salget af alkohol, samt den positive association med alkohol, som industrien forsøger at markedsføre sig på.

Promillegrænser: Størstedelen af lande har en grænse under eller på 0,05% (herunder Danmark). Ved at nedsætte den lovlige promille for alkohol, kan man både sende et signal om, at det er farligt at drikke og køre bil, samt gøre det mindre socialt acceptabelt i befolkningen.

Læs hele WHO's globale strategi for at reducere et skadeligt forbrug alkohol her.

Den danske alkoholpolitik

I Danmark har vi en lav aldersgrænse for salg af alkohol med en alkoholprocent under 16,5% for unge på 16 år og 18 år for højere alkoholprocent, hvorimod de fleste lande har en fastlagt aldersgrænse på 18 år. Danmark har næsten ingen regulering på alkoholbevillinger og salg af alkohol, hvilket giver en nem adgang til køb af alkohol. Det er tilladt at lave markedsføring af alkohol, men industrien må ikke henvende sig til unge under 18 år. En tidligere undersøgelse "En gratis omgang" fortaget af Alkohol & Samfund, kan dog give et indtryk af, at industrien langt fra overholder reglerne. 

Alkohol er skadeligt for helbredet

Det er nødvendigt for befolkningens sundhed at styrke og fastholde indsatser mod et skadeligt brug af alkohol på verdensplan. Med tre millioner alkoholrelaterede dødsfald i 2016, samt de veldokumenterede skadelige virkninger alkohol har på verdensbefolkningens helbred, er alkohol uden tvivl et folkesundhedsproblem. Så længe der ikke bliver taget de politiske initiativer, der er behov for, vil den alkoholrelaterede dødelighed forsat stige.

Global status report on alcohol and health
Rapportens forside
Dato for udgivelse