Danmarks ungdom er 'den nordiske undtagelse’

Unge i Norden drikker mindre end andre unge i Europa – undtagen danske unge, viser undersøgelse om unges alkoholvaner i de nordiske lande. Danmark er dermed det eneste nordiske land, hvor unge drikker over det europæiske gennemsnit.

Selvom danske unge drikker mere end deres nordiske venner, er alkoholforbruget blandt unge i Danmark faldet. Det er bare faldet langt mindre, når vi sammenligner os med andre nordiske lande.

Alle, undtagen Danmark…

Aldersgrænser for køb af alkohol

I Danmark er aldersgrænsen 16 år for øl og vin under 16,5 alkoholprocent, mens det er 18 år for spiritus over 16,5 og udskænkning på barer.

Alle andre lande i Norden har en aldersgrænse på minimum 18 år for køb og udskænkning af alkohol.

Alle nordiske lande på nær Danmark regulerer på salg af alkohol gennem statsejede monopoler for eksempel Systembolaget i Sverige og Vinmonopolet i Norge. Det betyder, at salget af alkohol kun sker inden for bestemte åbningstider, alle kunder skal vise ID og priserne på alkohol er ens på et landsdækkende plan. Modsat har Danmark en mere liberal alkoholpolitik, der i højere grad afhænger af individuel kontrol end en statslig kontrol.

Det er ’dansk’ at drikke

Siden 1984 har der været et fald i andelen af unge, der har været fulde i Danmark. Men tendensen er vendt og alkoholdebuten blandt de danske unge er nu steget igen, viser tal fra den nyeste Skolebørnsundersøgelse fra 2018. De nordiske lande har alle en nedadgående kurve for forekomsten af rusdrikkeri (fem genstande eller mere ved samme lejlighed). Dog scorer danske unge højere end Europa gennemsnittet, og er forsat undtagelsen blandt de nordiske lande.

 

Syv hypoteser til et fald i nordiske unges alkoholforbrug

Rapporten angiver syv hypoteser om, hvorfor man oplever et fald alkoholforbruget blandt unge i andre nordiske lande.

  1. Håndhævelse af aldersgrænser for salg af alkohol? Bedre kontrol og håndhævelse af loven for aldersgrænser gør det sværere for unge at få adgang til alkohol.
  2. Den digitale revolution? Nogle studier tyder på, at flere unge bruger tid på gaming, og at det kan være et alternativ for alkohol som det sociale, der skaber fællesskab.
  3. Ændring i de sociale normer? Nogle studier viser, at det er mindre acceptabelt end tidligere at drikke alkohol.
  4. Lykkeligere og mere samvittighedsfulde børn? Nogle studier tyder på, at børn går mere op i deres skole og uddannelse end tidligere, men samtidig er der et større mentalt pres på børn i dag.
  5. Bedre opdragelse? Forældre har et tættere bånd med deres børn, og den teknologiske udvikling gør, at forældre altid kan være i kontakt med børnene.
  6. Et demografisk skift? En større andel af unge har en minoritets baggrund, som gør, at de af kulturelle eller religiøse årsager ikke drikker alkohol. Dog tyder det dog mere på, at minoriteterne i takt med bedre integration, har det med at tilslutte sig majoritetens alkoholkultur.
  7. Lavere økonomisk rådighed? Studier tyder på, at forholdet mellem alkoholforbrug og penge også spiller en rolle i forhold til unges alkoholforbrug. Højere priser på alkohol begrænser nogle unges adgang til alkohol.
What’s new about adolescent drinking in the Nordic countries? A report on Nordic studies of adolescent drinking habits in 2000–2018
Norden
Dato for udgivelse
Kategori
Forebyggelse