alkoholfrie juleøl

Juleøl er også alkoholfrit

Nyhed
Selvom markedet ikke ligefrem boomer, er trenden med alkoholfrie øl også nået til julebrygsmarkedet. Alkohol & Samfunds ølanmeldere har anmeldt syv alkoholfrie og sprøde juleøl, som du helt klart bør smage.

Af Christian Andersen, journalist og ølanmelder

Nu kan de mange danskere, som ikke ønsker at drikke alkohol til jul, nyde en iskold, alkoholfri juleøl i stedet. Alkoholfrie øl er en trend, der er i stor fremgang, og de seneste par år har vi set mange nye alternativer til øl på markedet. Her kan du stadig få den samme smagsoplevelse, men uden de mange procenter, der blot giver tømmermænd, hovedpine og andre kvaler. 

Juleøl er en særlig dansk tradition. I andre lande som for eksempel Belgien, producerer bryggerne også særlige øl til jul, men ingen steder er det så udbredt og indgroet i kulturen som i Danmark, hvor der er omkring 300 varianter af juleøl på markedet, og markedet at kun blevet større med de alkoholfrie alternativer.

Den første danske juleøl kom fra bryggeriet Carlsminde i Nyborg i 1953. Den ubetinget største julesællert med næsten en tredjedel af markedet for juleøl er Tuborgs Julebryg, "snebajeren", som første gang kom på markedet i 1981. 

Selvom der findes utallige af juleøl, er definitionen på en ægte juleøl uklar. Der findes mange forskellige typer som IPA, stout, brown ale og meget mere. I dag er en juleøl derfor blot en øl, som brygmesteren kalder en juleøl. 

Dog er der et par fællestræk for juleøl, som er værd at bide mærke i. 

En juleøl er ofte en mørk bock øl, som er stærkere og sødere end vores normale pilsnere og klassiske øl og ofte tilsat lidt krydderier. Denne smagsoplevelse er også at mærke i de alkoholfrie juleøl. 

Vi har smagt på syv alkoholfrie juleøl og bedømt på den skala fra 1-6, hvor 6 er bedst:

Alkoholfri produkter er vundet frem, og der findes et hav af forskellige øl, drinks og vin uden alkohol. Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på omkring alkoholfrie produkter.