Den Islandske Models fem grundprincipper

I Island er det over de sidste 20 år lykkes at mindske unges brug af alkohol og rusmidler til næsten ingenting. Det har de gjort ved en række tiltag kaldet ’Den Islandske Model’, der består af fem grundprincipper.

De islandske unge drikker og ryger langt mindre end danske unge. Særligt er de islandske unges forbrug faldet efter Den Islandske Model blev indført. Modellen har rod i det teoretiske perspektiv om, at børn er et produkt af de sociale omgivelser fremfor et rationelt styret individ, der kan foretage rationelle valg. Derfor tog de i Island fat i de arenaer, der omgav børn og unge. De fire arenaer der omgiver barnet, er familie, fritid, skolen og vennegrupperne.

Den Islandske Models fem grundsten

Princip 1: Styrk det sociale miljø

For at undgå eller mindske unges brug af rusmidler, er det vigtigt at tilbyde et socialt miljø, hvor der er lille sandsynlighed for at rusmidler vil indgå. På den måde angriber modellen de underliggende risikofaktorer for udviklingen af misbrug hos unge.

Princip 2: Brug lokalsamfundet i sin helhed

For børn og unge er lokalsamfundet deres levede verden. Derfor bygger Den Islandske Model på at inddrage både lokalsamfund og folkeskolen til at støtte op om børn og unges sundhed, læring og succes i livet. Ved at styrke sammenholdet i lokalsamfundet mellem familier, skoler og lokalsamfundet generelt, får man en helhedsorienteret indsats og et stærkt samarbejde. Det er en af kernestrategierne i Den Islandske Model.

Princip 3: Styrk lokal viden og engagér de lokale

Viden er et middel til at oplyse befolkningen i kommunen om, hvordan det går med de unge, der bor der. Det kan motivere lokalsamfundet til at gøre noget ved de lokale problemer. Samtidig skal der være adgang til strategier, der kan forebygge misbrug. Ved at bruge lokale data af høj kvalitet og nem tilgængelighed, kan det lokale forebyggelsesteam sætte ind dér, hvor der er et behov.

Princip 4: Involvér forskere, politikere, praktikere og borgere til en forenet styrke

Det er essentielt at få en tværfaglig alsidig indsats, når man har med komplekse problemer at gøre. Hver gruppe har forskellige erfaringer og færdigheder, der alle kan bidrage til det fælles mål om at nedbringe et overforbrug af alkohol og rusmidler.

Princip 5: Løsningen skal matche problemet

Det er vigtigt at fremhæve, at langsigtede interventioner er nødvendigt. Problemer opstår typisk over længere tid med flere bidragende faktorer. Derfor kan man ikke forvente, at problemer, der udvikler sig over flere år, kan klares med en tre måneders intervention. Det er en langvarig proces. Derfor kræver det økonomiske midler, der gør det muligt at fastholde, gentage og revidere processen løbende.

Development and Guiding Principles of the Icelandic Model for Preventing Adolescent Substance Use
Ung kvinde brezzer 2