Usikkert om Alkolinjen kan fortsætte rådgivningen

Nyhed
Midlerne til Alkolinjens aktiviteter udløber i 2023. Det er derfor usikkert, om danskere fra 2024 kan søge hjælp til alkoholproblemer på rådgivningen. Alkolinjens rådgivning er landets eneste professionelle rådgivning om alkoholproblemer og en afgørende hjælp til at komme ud af alkoholproblemer. Samfundsøkonomisk giver Alkolinjens arbejde en millionbesparelse hvert år, viser en ny analyse fra COWI.

Alkolinjens fremtid er usikker, fordi den økonomiske bevilling til rådgivningen udløber i 2023. Uden Alkolinjen vil Danmark ikke længere have et lettilgængeligt, anonymt og gratis tilbud, som giver mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende råd, vejledning og guider til at søge behandling.

- Det vil i mine øjne være katastrofalt, hvis danskere ikke længere er sikret det fordomsfri tilbud, som Alkolinjen leverer til mennesker med alkoholproblemer, de har inde på livet. Alkolinjen løfter en vigtig opgave med at oplyse mennesker med alkoholproblemer om deres patientrettigheder, da mange ikke ved, at alkoholbehandling er gratis. Hos Alkolinjen får borgerne viden om alkoholproblematikker, og hvordan de kan handle på dem, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund, som driver Alkolinjen.

Alkolinjen har siden 2016 besvaret mere end 19.000 henvendelser på telefon, chat og brevkasse ligeligt fordelt mellem dem, der drikker og deres pårørende, som oplever bekymringer og belastninger af alkoholproblemerne.

- Når mennesker ringer til Alkolinjen er de ofte i en dyb krise, for som drikkende har de ofte haft et årelangt alkoholforbrug med mange negative konsekvenser, før de søger hjælp.  Der er brug for handling, og vi hjælper alle med råd til, hvordan de klarer situationen nu og her, og langt de fleste får konkret henvisning til, hvor de kan søge yderligere hjælp og behandling, siger Bjarne Stenger Elholm, leder, Alkolinjen.

Millionbesparelse for samfundet

Udover den menneskelige betydning giver Alkolinjens arbejde også økonomisk overskud for samfundet. Det viser en samfundsøkonomisk analyse af Alkolinjen foretaget af COWI.

Alkolinjens samfunds-økonomiske betydning

Med den aktuelle bevilling og det nuværende antal henvendelser, skal Alkolinjen blot hjælpe 3 % af de mennesker med alkoholproblemer og 4 % af de pårørende, som kontakter Alkolinjen, i behandling, for at give samfundsøkonomisk overskud. Men Alkolinjens økonomiske betydning er reelt langt større. Analysens mest konservative estimat er, at Alkolinjen hjælper 10 % af drikkende og 50 % af pårørende, de taler med, i behandling.

- Det vigtige er, at vi hjælper den enkelte borger, som står med et alkoholproblem, der er meget indgribende i deres eget og deres pårørendes liv, sundhed og trivsel. Men for hver enkelt, vi hjælper i behandling, er der også en samfundsøkonomisk gevinst på 25.000 kr., fordi det at hjælpe mennesker ud af alkoholproblemer er med til at holde arbejdsstyrken i gang og mindske presset på sundhedsvæsenet, siger Bjarne Stenger Elholm.

På to år er den samfundsøkonomiske gevinst af Alkolinjens rådgivning, at samfundet sparer 20 millioner kroner. Besparelsen skyldes, at man ved at blive sit alkoholproblem kvit, har et mindre antal sygedage, færre indlæggelser og lægehenvendelser samt mindre fravær fra arbejdspladsen, hvilket også giver en skattegevinst.

Alkohol & Samfund håber derfor, at Alkolinjen med en fast finansiering fra finansloven kan sikre en stabil drift og udvikling af Alkolinjens aktiviteter samt en udvidet åbningstid. Op imod halvdelen af alle henvendelser kommer uden for Alkolinjens åbningstid.

 

FAKTA: ALKOLINJEN

Alkohol & Samfund har siden 2016 drevet Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, som en gratis, landsdækkende og anonym telefonrådgivning. Midlerne er kommet fra Sundhedsstyrelsens pulje til sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse.

Siden begyndelsen i 2016 er antallet af henvendelser steget støt, og i 2022 havde Alkolinjen 4.000 henvendelser på enten telefon, chat eller i brevkassen.

En app til storforbrugere, AlkoLog, er downloadet mere end 19.000 gange, og alene siden 2019 har danskere taget en alkoholtest på Alkohol & Samfunds hjemmeside 416.000 gange.