Unge og alkohol

Stigning: Flere 15-årige drikker sig fulde

Nyhed
Efter flere års fald er der sket en stigning i antallet af 15-årige skolebørn, som drikker alkohol, og flere har været fulde mindst to gange. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Kulturforandringen er gået i stå, og der er behov for ændrede rammer i lovgivningen, opfordrer Alkohol & Samfund.

I 30 år har danske 15-årige haft europarekorden i druk, og ny måling ser ikke ud til at ændre på det. Ny Skolebørnsundersøgelsen 2022 fra Statens Institut for Folkesundhed viser nemlig, at et ellers positivt fald i alkoholforbruget frem til 2014 er vendt til en stigning blandt 15-årige unge.

Vi blev bekymrede, da 2018-data efter flere års fald viste en stagnation i udviklingen blandt piger og en lille stigning hos drenge, som har været fulde mindst to gange. Den nye undersøgelse fra 2022 bekræfter, at der et øget forbrug hos børn og unge af alkohol
Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund....

- Det vidner om, at der skal mere til end en snak med forældre og det store arbejde, som SSP’ere, kommuner, ungdomsuddannelser og folkeskoler har i gang. Vi kan se, at rigtig mange aktører arbejder med en kulturforandring, men det kan ikke længere stå alene, når danske børn fortsat har en meget tidlig alkoholdebut og drikker sig fulde i en meget tidlig alder. De lovgivningsmæssige rammer for salg af alkohol må også følge med kulturforandringen, siger Ida Fabricius Bruun.

Hun opfordrer Folketingets partier til at få skabt flertal for en ensartet salgsgrænse på 18 år for køb af al alkohol. En lov, som vil flugte med Sundhedsstyrelsens faglige retningslinjer om, at unge under 18 år slet ikke bør drikke alkohol.

Tidlig alkoholdebut øger risiko for akutte skader og alkoholproblemer

Knap halvdelen af 15-årige piger og drenge har drukket sig fulde mindst to gange. Siden undersøgelsen i 2014 er der sket en stigning i antallet af både piger og drenge, men pigerne tegner stigningen siden undersøgelsen i 2018.

- Fuldskab er ikke det rette værktøj til at skabe en tryg opvækst og god trivsel blandt børn og unge, som er midt i deres udvikling. Vi ser alt for mange negative konsekvenser af et tidligt forbrug af alkohol - både på kort og lang sigt, siger Ida Fabricius Bruun.

Et tidligt forbrug af alkohol kan øge risikoen for, at unge ikke gennemfører uddannelse og udvikler alkoholproblemer senere i livet, har studier vist. Et højt alkoholindtag hænger også direkte sammen med en række skadelige konsekvenser, fx skader, ulykker og vold eller konflikter.

FAKTA

Statens Institut for Folkesundhed har i dag offentliggjort Skolebørnsundersøgelsen 2022

Udvalgte fakta:

  • 84-85 procent 15-årige børn har prøvet at drikke alkohol. Der er sket en stigning blandt piger fra 2018 til 2022, og drenge ligger på samme niveau som forrige undersøgelse.
  • Siden 2018 har 7 procentpoint flere piger og 4 procentpoint flere drenge blandt 13-årige prøvet at drikke alkohol.
  • Mere end hver fjerde 15-årige dreng drikker alkohol mindst én gang ugentligt, mens det er lige under hver fjerde 15-årige pige, der drikker mindst én gang ugentligt.
  • Fra 2018 til 2022 er der sket en stigning i antallet af 15-årige piger, som har været fulde mindst to gange. For drenge er der tale om et lille fald fra 2018 til 2022, men ser man på resultatet fra 2014, er der tale om en stigning på 7 procentpoint.

WHO offentliggjorde i 2020 den seneste rapport om sundhedstilstanden og herunder alkoholforbruget blandt unge i de europæiske lande (side 82).