Unge-alkohol

Sådan forebygger vi unges alkoholforbrug

Politikoplæg
For at forebygge og mindske unges alkoholforbrug anbefaler Alkohol & Samfund en aldersgrænse på 18 år for salg af al alkohol i detailhandlen og en række andre initiativer.

Alkohol & Samfund anbefaler en række tiltag, der kan bidrage til arbejdet med alkoholforebyggelse blandt unge.

Alkohol & Samfunds forslag har baggrund i faglig viden og evidens.

Tilgængelighed er en af de forebyggende knapper, vi kan skrue på for at begrænse danske unges alkoholindtag. I en undersøgelse fra WHO, scorer Danmark kun 6 ud af mulige 100 point på tilgængeligheden af alkohol (WHO, 2017).

Alkoholforebyggelse og unge - forår 2022

Scoren er lavet på en vurdering af forebyggende tiltag, herunder aldersgrænser, kontrol med detailhandlen, salgsrestriktioner på tid, sted og ved events, samt alkoholfrie miljøer (WHO, 2017). Ud af 30 medlemslande er Danmark rangeret tredjesidst, vi har altså en høj tilgængelighed af alkohol i Danmark. Høj tilgængelighed betyder let adgang til alkohol, hvilket øger de unges alkoholforbrug. I 2010 udgav WHO en global strategi for at reducere alkoholrelateret skader (WHO, 2010).

Udover tilgængelighed, som aldersgrænser, er regulering af priser og begrænsning af markedsføring af alkohol effektive redskaber til at reducere alkoholforbruget især blandt unge (WHO, 2010).

I 2022 er det fortsat konkrete anbefalinger fra WHO’s SAFER initiativ, der arbejder med at opnå SDG’s mål 3.5 om forebyggelse og behandling af rusmiddelmisbrug (WHO, 2022).

Vidensråd for Forebyggelse udgav i 2019 en rapport om unges alkoholkultur. I denne rapport sammenfatter forfatterne, at forskningen viser, at høje aldersgrænser for salg af alkohol, der håndhæves, samt lande med høje priser, har færre børn og unge, der drikker alkohol (Tolstrup et al., 2019).
Desuden konkluderes det, at der er moderat dokumentation for at begrænsning af alkoholsalg, skærpede regler for markedsføring, skolebaserede forebyggelsesprogrammer og ung-til-ung indsatser kan mindske unges alkoholforbrug (Tolstrup et al., 2019).

For at begrænse de danske unges alkoholforbrug er det sikkert, at vi må sætte ind flere steder både lokalt og nationalt.