Nyt partnerskab vil ændre vores alkoholkultur

Nyhed
Færre danskere skal opleve, at alkohol eller alkoholkulturen er begrænsende for det liv, de ønsker. Det er målet for et nyt fireårigt partnerskab mellem TrygFonden og Alkohol & Samfund.

Det nye partnerskab mellem TrygFonden og Alkohol & Samfund vil skabe en alkoholkultur, hvor et nej tak til alkohol i højere grad bliver accepteret, og hvor flere tager aktivt stilling til deres alkoholforbrug. Baggrunden er, at hver femte voksne dansker drikker for meget alkohol, og hver femte af dem vil gerne skære ned på antallet af genstande.

Alkohol & Samfund og TrygFonden vil bl.a. udbrede viden om effektive strukturelle tiltag til at mindske danskernes alkoholforbrug, sikre lettilgængelige tilbud til mennesker med et storforbrug og skabe debat om vores alkoholkultur.

- Den danske alkoholkultur er velkendt på godt og ondt. Vi forbinder ofte alkohol med hygge og socialt samvær, men samtidig drikker hver femte voksne dansker for meget og flere undersøgelser viser en kultur, hvor et nej tak til alkohol ikke bliver accepteret. Derfor vil vi i det nye partnerskab hjælpe danskerne til et mere balanceret forhold til alkohol, hvor det er ok at sige nej tak, og vi forebygger storforbrug, så færre oplever negative konsekvenser, siger Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef, TrygFonden.

TrygFonden har siden 2015 støttet Alkohol & Samfunds arbejde med at skabe bedre kvalitet for borgere i alkoholbehandling, samt at aftabuisere og afstigmatisere alkoholproblemer. Partnerskabet har også bidraget med selvhjælpsmaterialer til danskerne, blandt andet app’en AlkoLog, som hjælper til at skabe overblik over ens alkoholforbrug.

- Vi er meget glade for, at vi kan fortsætte det gode samarbejde med TrygFonden og bygge videre på vores fælles erfaringer og strategiske målsætninger. Sammen kan vi gøre en solid indsats for at færre udvikler et problematisk alkoholforbrug. Samtidig holder vi fast i vores arbejde for at aftabuisere og sikre en stemme til dem, der allerede har alkoholproblemer inde på livet, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

TrygFonden og Alkohol & Samfunds fire indsatsområder i årene 2023 til 2026:

1. Udbrede viden om strukturelle tiltag, der kan mindske alkoholforbruget

2. Sætte alkoholkulturen på dagsordenen

3. Sikre lettilgængelige tilbud for mennesker med stort forbrug af alkohol

4. Skabe et talerør for mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende

Om alkohol

Ifølge Sundhedsstyrelsen 468.775 danskere tegn på moderate eller svære alkoholproblemer. 85 % af voksne danskere (fra 16 år og op) har drukket alkohol indenfor det seneste år. Der er forholdsmæssigt flere mænd (88 %) end kvinder (82 %), der har drukket alkohol inden for det seneste år. 16 % af voksne danskere drikker mere end 10 genstande i løbet af en typisk uge, hvilket er et fald fra 18 % i 2017. Flere mænd end kvinder drikker mere end 10 genstande i løbet af en typisk uge. Andelene er 23 % og 9 %.

9 % af voksne danskere drikker ugentligt fem eller flere genstande ved samme lejlighed sammenlignet med 11 % i 2017. Andelen af mænd, der ugentligt rusdrikker, er også større end blandt kvinder. Andelen blandt mænd er 13 % og blandt kvinder 5 %.

Et stort alkoholforbrug kan være årsag til mere end 200 kroniske og akutte tilstande og sygdomme. Et stort forbrug af alkohol kan desuden føre til omfattende psykosociale konsekvenser for den enkelte og dennes familie og netværk samt øge risikoen for blandt andet vold, selvmord og ulykker.

Opgørelser viser, at omkring 2.500 dødsfald i Danmark hvert år kan relateres til alkohol, enten som den primære eller medvirkende dødsårsag. Det svarer til 5 % af alle dødsfald. Tre ud af fire alkoholrelaterede dødsfald sker blandt mænd.

Der er desuden stor social ulighed i Danmark, når det gælder sygdomme og dødsfald som følge af et stort alkoholforbrug. Borgere med kortere uddannelse har højere andele af tidlige dødsfald, indlæggelser og ambulante kontakter til sygehusvæsenet, mens borgere med længere uddannelser har højere andele af alkoholrelaterede lægekontakter, langvarige sygedage og førtidspensioner.