arbejdspladser og alkohol

Næsten hver tredje arbejdsplads har oplevet alkoholrelaterede hændelser

Nyhed
Ny pilotundersøgelse fra Alkohol & Samfund viser, at udfordringer med alkohol stadig fylder på danske arbejdspladser. Knap hver tredje leder har oplevet alkoholrelaterede hændelser, som resulterer i forringet arbejdskvalitet og negativ påvirkning af virksomhedens omdømme. Alkoholpolitikker kan forebygge problemer og hjælpe flere i behandling, lyder anbefalingen.

Alkohol på arbejdspladsen kan føre til hændelser, hvor medarbejdere møder påvirkede på arbejde eller bliver involveret i ubehagelige episoder til sociale arrangement på grund af alkohol.  

Det viser ny pilotundersøgelse fra Alkohol & Samfund. Her svarer 27,4 procent af de adspurgte , at de som leder eller HR-ansvarlig har oplevet hændelser med alkohol blandt medarbejdere. Det er mest udbredt med pinlig opførsel, krænkende handlinger og seksuel chikane. Derudover er der også sager om ulykker og vold. 

- Vi tilbringer en stor del af vores liv på arbejde og mange timer sammen med vores kollegaer. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladser også tager aktivt stilling til alkohol. Det må være i alles interesse at sikre medarbejdernes trivsel og undgå grænseoverskridende oplevelser, som skyldes for meget alkohol. Alle på en arbejdsplads bør føle sig inkluderet socialt, og man bør blive tilbudt hjælp, hvis man udvikler et problematisk forhold til alkohol, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund. 

Når der sker hændelser, er det både fordi, der går mange mennesker rundt med ubehandlede alkoholproblemer og fordi alkohol stadig fylder i vores hverdag - også på arbejdet til fejringer, fester og sociale arrangementer. 93,5 procent svarer, at der bliver drukket alkohol på deres arbejdsplads, og 40,8 procent svarer, at alkohol indgår som en vigtig del af fejringer og fester. Samtidig svarer hver femte, at de ikke mener, der er et fornuftigt forhold til alkohol på deres arbejdsplads. 

Om undersøgelsen
  • Pilotundersøgelsen af arbejdspladser er foretaget af Alkohol & Samfund gennem kvalitative interviews samt spørgeskemaundersøgelse.  

  • Der indgår 124 repræsentanter fra danske virksomheder i de endelige besvarelser fra spørgeskemaundersøgelsen samt 11 kvalitative interviews med repræsentanter fra virksomheder, hvor øverste ledelse og HR deltager. 

  • Find rapporten ‘Alkohol på arbejdspladsen’ med anbefalinger til virksomheder, der er lavet på baggrund af undersøgelsens resultater. 

  • Find gode råd om alkohol til arbejdspladser i nyt hjemmesideunivers eller ring til Alkolinjen 80 200 500.

Godt halvdelen har en alkoholpolitik 

På baggrund af rapporten har Alkohol & Samfund lavet anbefalinger til virksomheder om alkohol. En af de vigtigste anbefalinger er at skrive en alkoholpolitik, som kan indeholde, hvornår alkohol er tilladt på arbejdspladsen og en procedure for, hvad man gør, når der opstår problemer for eksempel socialt, eller hvis en medarbejder udvikler et alkoholproblem.  

Kun 53,7 procent af de adspurgte har en nedskrevet alkoholpolitik. Og for de virksomheder, som ikke har en alkoholpolitik, kan det give problemer, oplever rådgivningen Alkolinjen, der er drevet af Alkohol & Samfund. 

- Vi er ofte i kontakt med ledere og kollegaer, som står i en situation, hvor de ikke ved, hvad de skal gøre, hvis en medarbejder på arbejdspladsen viser tegn på et alkoholproblem eller har opført sig upassende til en firmafest. Derfor er det vigtigt at tage initiativ til at lave en politik, så virksomheden på forhånd har klare rammer for alkohol. Det gavner både den enkelte medarbejder, arbejdsmiljøet og virksomheden. For udfordringer med alkohol kan føre til fravær, dårligere arbejdskvalitet og risiko for arbejdsulykker, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen. 

Alkolinjen kan henvise til nærmeste alkoholbehandling, hvis en medarbejder har udviklet et alkoholproblem eller rådgive til, hvad man kan gøre efter en hændelse. Samtidig giver de råd til at tage den indledende samtale med en medarbejder om alkohol. 

- For der kan være mange barrierer ved at åbne samtale om alkohol. Det er eksempelvis en vanskelig situation, hvis en medarbejder ikke mener, at de har et problem eller ikke har lyst til at tage imod hjælpen. Her kan det være en god idé at få sparring fra vores professionelle rådgivere, siger Bjarne Stenger Elholm. 

Udover at kontakte Alkolinjen, har flere virksomheder også gode erfaringer med at samarbejde med lokalt rusmiddelcenter. 

 FAKTA: Hovedresultater fra undersøgelsen
  • 36,5 procent svarer, at de månedligt drikker alkohol på arbejdspladsen. 

  • 69,1 procent svarer, at de drikker udenfor arbejdstiden, mens 19,5 svarer, at de drikker i arbejdstiden. 

  • 40,8 procent svarer, at alkohol er en vigtig del af fejringer og firmafester. 

  • 20,8 procent svarer, at de er uenige eller helt uenige i, at de har et fornuftigt forhold til alkohol på deres arbejdsplads 

  • 53,7 procent svarer, at de har en nedskrevet alkoholpolitik, mens lidt over hver femte (21,5 procent) ikke har en nedskrevet alkoholpolitik. 

  • 93,5 procent af de adspurgte svarer, at der er alkohol til firmafester (julefrokost, påskefrokost, sommerfest, nytårskur m.m.) 

  • 27,4 procent af de adspurgte har haft alkoholrelaterede hændelser på arbejdspladsen. 

  • 25,8 procent af dem, der har haft alkoholrelaterede hændelser, har oplevet forringet arbejdskvalitet eller produktionstab. 

  • 22,6 procent af dem, der har haft alkoholrelaterede hændelser, har oplevet forringet arbejdsmiljø med mere sygefravær.  

  • 81,7 procent er helt enige eller enige i, at de gør en aktiv indsats for at inkludere alle til arrangementer, f.eks. ved at servere alkoholfrie alternativer.