Hver fjerde vil sænke sit forbrug af alkohol
Artiklen er bragt i Diætisten nr. 179, september 2022
Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund.
Nyeste tal fra Sundhedsprofilen viser, at hver syvende dansker drikker over Sundhedsstyrelsens nye anbefaling om maks. 10 genstande af alkohol om ugen. De nye anbefalinger gælder for både mænd og kvinder og omfatter også en anbefalet grænse på maksimalt fire genstande på samme dag.
Når diætister kortlægger klienters vaner og ser på, hvor meget der spises og drikkes, bør alkohol også tænkes ind i ligningen. Sundhedsstyrelsens dialogmateriale er et godt udgangspunkt for at tage snakken om forbruget af alkohol, og klienten kan både selv gøre noget for at sænke forbruget, og/eller man kan opsøge gratis hjælp i kommunen, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.
Knapt hver fjerde mand drikker mere end anbefalingen på maks. 10 genstande om ugen, mens det gælder for hver ottende kvinde.
Men næsten hver fjerde, som i dag drikker mere end de 10 genstande om ugen, ønsker faktisk at drikke mindre.
Blåt samtalekort
Sundhedsstyrelsen har lanceret et dialogmateriale med tre forskellige samtaletyper, og Bjarne Stenger Elholm opfordrer diætister til at bruge det blå lommekort, som inkluderer en screening med en test og en kort samtale:
Dialogmaterialet er inspireret af Alkohol & Samfunds tidligere lommekort, og diætister skal stadig spørge, rådgive og eventuelt henvise klienter til kommunal hjælp. Hvis man begynder med en screening med et spørgeskema, og så følger op med en kort samtale for at se, om der er behov for henvisning, så er man allerede kommet langt. Selve samtalen vil tage 5-10 minutter og er godt givet ud, hvis ens klient kan have et alkoholforbrug, som har negative konsekvenser for klientens helbred eller sociale liv, siger han.
Alkohol er blevet en livsstil
Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der påvirker næsten alle kroppens organer. Forskningen har bl.a. påvist, at indtag af alkohol bidrager til udviklingen af en lang række forskellige sygdomme, herunder flere kræftformer. Rygning, overvægt og indtag af alkohol er de største risikofaktorer for at udvikle kræft, ifølge en undersøgelse fra 2019 offentliggjort i det anerkendte tidsskift The Lancet.
- Der er naturligt en tæt kobling mellem, at vores levevis påvirker vores helbred. Men vi skal også huske på, at et højt forbrug af alkohol også er en livsstil for nogen og ikke bare ændrer sig natten over. Derfor er der behov for, at man tager klienters forbrug af alkohol seriøst og bruger tid og ressourcer på at snakke om det i kontakten med klienter.
Her giver screeningen en relevant mulighed for at tage en samtale om alkohol. Det sker objektivt, neutralt og uden fordomme - især, hvis man indfører screeningen systematisk og spørger alle, for så undgår man at stigmatisere sine klienter, siger Bjarne Stenger Elholm.
Vær særlig opmærksom på seniorer
Blandt de danskere, der drikker over 10 genstande om ugen, er motivationen for at sænke forbruget størst hos de 35- til 54-årige, hvor hver tredje, som drikker mere end 10 genstande om ugen, ønsker at sænke sit alkoholforbrug. Men ifølge Sundhedsprofilen er det især den ældre generation, som drikker over Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og jo ældre man bliver, jo mindre motivation ser der ud til at være for at drikke mindre:
Man kan tydeligt se, hvilke aldersgrupper der er mere motiveret end andre, og jo højere alder, jo mindre lyst har man til at sænke forbruget. I forhold til seniorer bør diætister være opmærksomme på, om klienten har taget et grundlæggende højt forbrug med ind i seniorårene, for så kan det være ekstra svært at ændre vaner.
Er det derimod et højt forbrug, der er opstået efter pensionering, kan der være tale om bagvedliggende grunde og især følelsen af ensomhed, eller at man keder sig, som man lettere kan arbejde med, påpeger Bjarne Stenger Elholm.
AlkoLog hjælper til at kontrollere forbruget
Når diætister og andre sundhedsprofessionelle vejleder klienter til at drikke mindre alkohol, kan de med fordel anbefale klienter at bruge appen AlkoLog. AlkoLog giver et overblik over forbruget af alkohol og giver gode råd samt støtte til at mindske antallet af genstande:
Det er vigtigt at få en større bevidsthed om, hvor meget, hvor og hvornår man drikker. På den måde kan man også bedre sætte sig nogle mål for, hvor meget alkohol man vil drikke, siger Bjarne Stenger Elholm.
Knap 6.000 danskere har hentet appen, siden den blev lanceret sidste år, og syv ud af ti brugere oplever, at den har sat tanker i gang ift. deres forbrug af alkohol, samt at de vil anbefale appen til andre.