Riget

Epikriser skal have fokus på patienter med alkoholproblemer

Høringssvar
Alkoholafhængige patienter, der har været indlagt til afrusning, har brug for en kontinuerlig alkoholbehandling. Behandlingen må ikke bremses af sektorproblematikker, da det kan forværre sygdomsudviklingen hos den alkoholafhængige. Derfor skal en revidering af epikrisen sikre, at den nemt kan udfyldes fyldestgørende, så patienten får en glidende sektorovergang.

Til styrelsen for Patientsikkerhed

Høringssvar til Udkast til vejledning om epikriser

Alkohol & Samfund kvitterer hermed for den opdaterede vejledning vedrørende mere patientsikre epikriser. Vores høringssvar har særlig fokus på patienter indlagt med alkoholproblematikker.

Afrusning skal følges tæt

Patienter med alkoholproblemer i særlig grad udsat for sektorovergangsproblematikker. Ofte er indlæggelsestiden både i somatik og psykiatri af kortere varighed (1.4 dage i gennemsnit) i forbindelse med afrusning og påbegyndt alkoholabstinensbehandling. En afrusning er ofte et alvorligt symptom på et alkoholproblem og alene opfølgning hos egen læge er næppe en langsigtet løsning. Erfaringen er, at denne patientgruppe bør tilbydes et alkoholbehandlingsforløb i det kommunale tilbud hurtigst muligt. Omkring halvdelen af patienterne på landsplan kender ikke deres rettigheder på dette område jf. Sundhedslovens § 141. Hospitalspersonalet har ikke altid overblik over hvor alkoholbehandlingen findes i kommunen, og om der kræves henvisning. I mange kommuner kan patienterne bare møde op i andre kommuner skal de først have telefonisk kontakt.

Igangsat alkoholbehandling skal følges op aktivt

Tiden er afgørende for om et alkoholbehandlingsforløb indledes. Epikrisen medfører blot en orientering til egen læge og der kan let gå måneder inden patienten kommer til egen læge og får gennemgået indlæggelsen. Et alkoholbehandlingsforløb kan ofte begynde ved indlæggelsen på hospitalet og fortsætte i den kommunale sektor. Patienter der har modtaget en alkoholabstinensbehandling på hospitalet i 1-12 dage er langtfra færdigbehandlede, da denne tilstand kræver op til en uges medicinsk behandling. Alkoholambulatorierne og rusmiddelcentrene har ofte læger tilknyttet og er vant til at følge op på en påbegyndt abstinensbehandling. For ikke at gøre skade på denne patientgruppe, er det særlig vigtigt at disse patienter i forbindelse med udskrivelsen får hurtig tid i alkoholambulatoriet eller hos egen læge. Epikrisen er et godt værktøj, der kan og bør bruges til at sikre en forsvarlig, omsorgsfuld sektorovergang, forebygge en genindlæggelse og hindre en forværring i sygdomsudviklingen hos alkoholafhængige patienter med alkoholabstinenstilstande.

En revidering af epikrisen bør i højere grad tage udgangspunkt i patientens behov og især patienter der lider under sektorovergangproblematikker (eksempelvis at anbefale alkoholbehandling og give mulighed for eller indgå aftale om at egen læge eller kommunal behandling kontakter borgeren).

Desuden har vi følgende konkrete bemærkninger til selv ordlyden:

… For ikke at gøre skade på denne patientgruppe….

 Sidste sætning i parentes erstattes med følgende:

Desuden bør epikrisens skabelon gøre det nemt for lægen at udfylde den fyldestgørende. Følgende ændringsforslag søger bl.a. at tage højde for disse betragtninger.

Afsnit 2.2.
Efter første punktum indføjes: ”Endvidere skal det oplyses, hvordan der træffes aftale om opfølgningen (hvem der har initiativet)”.

Afsnit 2.4.d)
Ordet ’varigt’ stryges, idet tvangsbehandling er en af de oplevelser, som patienten oftest vil tale med sin læge om efter udskrivelsen. Derfor bør også midlertidige tvangsbehandlinger omtales i epikrisen.

 Afsnit 2.5.
Efter punkt h) tilføjes nyt punkt i):

”i) Hvis patienten er medgivet medicin, skal mængde og type oplyses (iht. 6).”

Nyt afsnit 2.9. indføjes:
”Epikrisens opbygning/skabelon skal gøre det nemt for lægen at udfylde den fyldestgørende, fx ved brug af fortrykte stikord.

Et eksempel mht. afsnit 2.6.d) kan være: ”Risikofaktorer oplyst: Kost: (fx. sukkerholdig). Rygning: (fx 15 cigaretter) Alkohol: (fx 4 genstande.) Motion: (fx ingen). Andet: (fx hash ugentligt.). Og de dertil hørende anbefalinger/aftaler.

 Afsnit 4.
Sidste afsnit tilføjes:

”…vurdering, men altid ved ændring af medicinordination, dvs. også ved dosisændring af i forvejen ordineret medicin.”

 Afsnit 5.3.2.
Henvisende læge altid bør orienteres, også af hensyn til læring.

Sætningen bør derfor lyde: ”Er patienten henvist til behandlingen af en praktiserende speciallæge, skal epikrisen også sendes til denne til orientering.”

Med venlig hilsen
Peter Konow, Direktør