Alkolinjens rådgiver sidder klar ved telefonen

Danskerne drikker mere i ferien

Nyhed
Sol, sommer og alkohol. 46 procent vil drikke mere alkohol i deres ferie, viser en undersøgelse fra Alkohol & Samfund. I rådgivningen hos Alkolinjen er der åbent hele sommeren på telefon, chat og brevkasse, og man forventer fortsat et stigende antal henvendelser.

Alkolinjen har de seneste år oplevet et stigende antal henvendelser i sommermånederne juni, juli og august. Det er både afhængige men også danskere med et storforbrug, der ringer til rådgiverne for at få råd og vejledning til at mindske forbruget.

46 % af danskerne drikker generelt mere, når de er på ferie.
 
Kilde: Befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion for Alkohol & Samfund, 2022...

Ligesom resten af året kommer henvendelserne til Alkolinjen om sommeren ligeligt mellem både pårørende og drikkende. Mennesker med alkoholproblemer søger råd til at mindske forbruget eller helt at stoppe med at drikke. Mens pårørende især ringer, fordi de er bekymret, før ferien begynder:

- Pårørende ved nogle gange ikke, hvordan de skal takle en ferie med en nærtstående, der drikker for meget. Det kan være meget svært at tage snakken med én, der drikker, hvis vedkommende ikke selv ønsker at ændre på sin adfærd. Men på Alkolinjen rådgiver vi blandt andet om, at man som pårørende skal fortælle tydeligt om sin bekymring for en nærtståendes alkoholindtag, som giver problemer i familien, siger Bjarne Stenger Elholm.

Pårørende ringer sjældent til Alkolinjen midt i ferien, men efter ferien kommer reaktionen:

- Pårørende ringer og fortæller, at nu er det nok. Når familier er samlet især i ferieperioder, mærker de problemets omfang af et stort alkoholindtag, og derfor skaber det et behov for, at der skal ske noget.

Alkolinjen sidder klar hele sommeren

Professionelle rådgivere på Alkolinjen sidder klar hele sommeren ved telefon 80 200 500 og chat og brevkasse på www.alkolinjen.dk, og rådgiverne reagerer også, hvis man sender en SMS til 1231 og skriver ALKOHOL, så bliver man ringet op. Alkolinjen har åbent mandag 9-17 og tirsdag til fredag 11-17.

- Vi får løsnet op for snakken om alkohol og finder løsninger. Nogle gange kan folk nøjes med at gå videre med gode råd til ændret adfærd, og vi anbefaler i mange tilfælde, at man bruger AlkoLog til at registrere sine genstande, som en slags dagbog. Handler det om unge mennesker og deres overvejelser om alkoholforbruget, henviser vi til mere viden på Alkolinjen UNG. I andre tilfælde henviser vi folk til at kontakte et rusmiddelcenter for at få hjælp, siger Bjarne Stenger Elholm.

Alkohol & Samfund har udviklet en sommerguide, som hjælper til at skrue ned for alkohol og i stedet lave gode, sjove og alkoholfrie alternativer – om det så gælder øl, drinks eller rosé. Og så får du tips til at holde styr på antal genstande ved at bruge den gratis og anonyme app AlkoLog. Er man i tvivl, om ens alkoholforbrug er problematisk, kan man også tage en alkoholtest.

Intet alkoholforbrug er risikofrit men risikoen stiger, hvis du drikker mere end 10 genstande om ugen og mere end 4 genstande samme dag - læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol.

Fakta – fordelingen af henvendelser i sommerperioden

Statistikken viser antallet af besvarede henvendelser på telefon, chat og brevkasse til Alkolinjen i sommermånederne juni, juli og august:
                                                                                  2021                  2022

Region Hovedstaden                                            235                     212

Region Midtjylland                                               107                     119

Region Nordjylland                                               43                       57

Region Sjælland                                                    91                       74

Region Syddanmark                                             92                       95

Uoplyst region                                                       118                     160

Total antal henvendelser                                    686                     717