Rådgiver alkolinjen

Alkolinjen holder åbent i påsken: ”Familier oplever flere konflikter med alkohol”

Nyhed
Mennesker, der drikker for meget og deres pårørende har ekstra stort behov for hjælp i påsken. Alkolinjens rådgivere sidder klar skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag på telefon 80 200 500 og chat til at hjælpe.

De fleste danskere ser frem til en lang påskeferie med fridage og påskefrokoster. Men i familier med alkoholproblemer er højtider som påsken ekstra svær. For påskebryg, snaps og masser af tid med hinanden er en uheldig kombination.

For 47-årige Jon Krassel var helligdage anledninger til at drikke mere, og det gik ofte udover hans nærmeste familie:

- Helligdagene var altid værre. Det var lettere at skjule, at jeg drak for meget, for alle andre drak jo også. Men til gengæld røg jeg også ind i meget større problemer og konflikter, fordi det gik mere amok, end til daglig. Og så sad jeg dér efter en påske og havde massive tømmermænd og dårlig samvittighed – og kunne kun se én vej til at få det til at forsvinde: Nemlig at drikke noget mere, siger Jon Krassel, der nu har været ædru i en række år.

Alkolinjen bliver kontaktet af mange mennesker, som står i samme situation som Jon og hans familie gjorde. Derfor holder Alkolinjen åben skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag, hvor rådgivere sidder klar på telefon 80 200 500 og chat for at hjælpe.

- I påsken får vi både opkald fra mennesker, der selv drikker for meget og fra pårørende. Det kan være nogle virkelig svære situationer, de står i. Det kan være svære konflikter, familieproblemer og tilbagefald, men også akutte problemer som abstinenser, fortæller leder af Alkolinjen, Bjarne Stenger Elholm.

Alkolinjens åbningstider

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller chat med en rådgiver.

  • Skærtorsdag: 11-17
  • Langfredag: 11-17
  • 2. påskedag: 9-17

Du kan også skrive til Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt

Pårørende føler sig magtesløse

I de seneste tre år har der været en tendens til, at flere pårørende end drikkende henvender sig til Alkolinjen i påsken. For når der bliver drukket mere generelt, er det ikke kun en udfordring for personen, der drikker. Det går i høj grad også udover deres partner, børn eller andre i familien, som de tilbringer tid med i påsken.

- Vi drikker alle sammen mere i påsken, og hvis en person i familien har et alkoholproblem, bliver konflikterne med deres nærmeste også ofte værre. For pårørende kan det give anledning til bekymring op til familiearrangementer, og de kan føle sig magtesløse i situationen med personen, der drikker for meget, siger Bjarne Stenger Elholm.

Hjemme hos Jon resulterede det også i konflikter med familien, fordi han havde svært ved at holde, hvad han lovede til sin kone og børn.

- Selvom vi ikke talte direkte om det, vidste vi jo begge to, at jeg drak alt for meget til hverdag, og at jeg drak endnu mere, når vi havde fri – og det betød, at jeg ikke kunne holde aftaler eller være ordentligt til stede med hende og børnene. Så det endte ofte med, at hun sagde, om jeg ikke for en gangs skyld kunne gøre det, jeg havde lovet. Og jeg beskyldte hende for at være snerpet og kedelig, siger Jon.

Skænderierne blev for Jon også tit en undskyldning for at drikke endnu mere som en trøst midt i familiediskussionerne.

- I dag kan jeg jo godt se, at jeg søgte konflikterne og gjorde alt muligt for at optrappe dem, fordi de gav mig en undskyldning for at drikke mere. Efter et skænderi kunne jeg overbevise mig selv om, at det var synd for mig, og at jeg havde fortjent at drikke lidt mere, siger han.

For at kunne håndtere lignende udfordringer med alkohol derhjemme, kan man få rådgivning hos Alkolinjen, der holder åbent alle hverdage i påskeugen og 2. påskedag.

Fakta: Om Alkolinjen
  • Alkolinjen giver gratis og anonym rådgivning til mennesker, der drikker for meget eller er pårørende til en, der drikker. De få hjælp ved at ringe 80 200 500, chatte, skrive til brevkassen eller send SMS 'ALKOHOL' til 1231 for at blive ringet op af en rådgiver fra Alkolinjen.
  • Rådgivningen har åben alle hverdage: mandag 9-17 og tirsdag-fredag 11-17.
  • Alkohol & Samfund driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, og er akkrediteret af RådgivningsDanmark, og rådgivningen har siden 2016 haft 16.000 henvendelser.
  • Alkolinjens fremtid er dog usikker efter 2023, for rådgivningstilbuddet har siden 2016 været finansieret af midler fra Sundhedsstyrelsens pulje til sundhedsfremme og forebyggelse, men midlerne udløber ved årets udgang.
  • Mennesker som har et overforbrug af alkohol, men ikke afhængighed, kan hjælpe sig selv ved at bruge app’en AlkoLog. App’en er gratis og blevet til i samarbejde med TrygFonden og indtil videre downloadet mere end 13.000 gange.