unge med alkohol alkolinjen ung

Sundhedsreform: Kæmpe skridt i retning af mindre druk blandt unge

Nyhed
Danske unges europarekord i druk ser ud til at blive erstattet af bedre fællesskaber og mindre drikkepres, hvis regeringen får opbakning til ny sundhedsreform. Ensartet aldersgrænse på 18 år for salg af al alkohol vil blive en løftestang for alle omkring unge mennesker – forældre, detailhandel og uddannelsesinstitutioner – og det vil hjælpe til at øge unges trivsel.

Alkohol & Samfund er tilhænger af regeringens målsætning om at halvere unges rusdrikkeri inden for de næste 10 år blandt andet ved at indføre en 18-årsaldersgrænse for salg af alkohol. 

- Ros til regeringen for at tage det mest effektive værktøj i brug. Med regeringens udspil vil vi forhåbentlig inden for de kommende år se generationer, hvor der blandt unge ikke er en forventning om, at man SKAL drikke alkohol for at være en del af fællesskabet. Derfor ros til sundhedsministeren og regeringen. Vi håber, at danske unges europarekord i druk bliver erstattet af bedre fællesskaber og mindre drikkepres, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund. 

38 procent af 15-16-årige drikker for ikke at føle sig uden for, har en tidligere rapport vist, og 54 procent af unge har oplevet drikkepres. 

- Det bliver nu lettere for forældre at tage dialogen med unge om alkohol, det bliver lettere for detailhandlen at håndtere én aldersgrænse, og det bliver lettere for uddannelsesinstitutioner at hjælpe en kulturændring på vej. Alt vil blive hjulpet af en justering af aldersgrænsen. 

- Desuden skal 18-årsaldersgrænsen følges op af håndhævelse og kontrol, og det lægger regeringen også op til. Gennem mange år har vi ved brug af mystery shoppere afsløret butikker i at sælge alkohol til mindreårige. Ingen andre værktøjer fanger samme antal af ulovligheder, og derfor bør kontrollen fremover ske ved brug af mystery shoppere, siger Ida Fabricius Bruun. 

Alkohol & Samfund håber samtidig, at regeringen også vil stramme lovgivningen for markedsføring af alkohol, særligt på sociale medier. Unge drikker mere alkohol, hvis de er blevet præsenteret for reklamer for alkohol i forhold til unge, som ikke er.  

- Desuden så vi også gerne, at der på sigt bliver indført minimumspriser på alkohol. I dag koster tre øl det samme som en liter mælk, og ifølge WHO vil en minimumspris kunne mindske det overforbrug, vi ser i befolkningen som helhed, siger Ida Fabricius Bruun. 

FAKTA