unge med alkohol alkolinjen ung

Stigende antal alkoholrelaterede 112-opkald efter genåbning

Nyhed
Ny indsamlet data fra landets alarmcentraler viser, at nedlukning og genåbning af samfundet påvirker antallet af alkoholrelaterede opkald, hvor det er nødvendigt at sende ambulance ud eller få sundhedsfaglig hjælp i telefonen.

Omtale af analysen i Politiken den 28. februar 2022.

Mange danskere har set frem til igen at kunne tage i byen efter den nye genåbning i februar, men på landets alarmcentraler kan genåbningen af samfundet give flere 112-opkald omkring personer, der er så påvirkede af alkohol, at de ikke er til at komme i kontakt med eller på anden måde ikke er i stand til at tage vare på sig selv. 

Det indikerer ny data, som Alkohol & Samfund har indsamlet fra alle fem regioners alarmcentraler fra 2018 frem til november 2021. Tallene viser udviklingen i opkald relateret til overdosis, herunder alkohol, før nedlukninger og efter genåbninger i forbindelse med covid-19. 

Alkoholrelaterede 112 opkald graf

- Undersøgelsen giver et ret entydigt billede af alkoholkulturen og nattelivets konsekvenser. Der bliver desværre drukket så store mængder alkohol, at mange personer kommer i en situation, hvor det bliver nødvendigt at ringe 112. For Alkohol & Samfund viser det behovet for en ny kultur, hvor man kan feste uden at komme til skade, siger Ida Fabricius Bruun, direktør for Alkohol & Samfund. 

Stort mørketal for alkoholulykker 

I det indsamlede data fremgår ikke ulykker, som er sket i alkoholpåvirket tilstand, fordi disse ikke nødvendigvis registreres, hvis alkoholpåvirkningen kommer i anden række i forhold til selve ulykken. Derfor er der et stort mørketal i forhold til eksempelvis faldulykker og spirituskørsel. 

- Selvom ulykker ikke er inkluderet, så bekræfter tallene tidligere undersøgelser, som viser, hvor alvorligt det kan gå, når man drikker for meget alkohol. I yderste konsekvens koster det hver måned ét ungt menneskeliv. Vi har en oplagt mulighed efter Covid-19 for at ændre vaner og præge næste generation i en retning mod til et sundere forhold til alkohol. Men det kræver, at alle tager ansvar, så både politikere og erhvervslivets rammer bakker op om den kulturændring, der er nødvendig, siger Ida Fabricius Bruun, direktør i Alkohol & Samfund.  

For at få mere nøjagtig viden om udviklingen i alkoholrelaterede 112-opkald under Covid-19, vil det kræve, at alkoholulykker også bliver registreret. Derudover ville det også give et mere retvisende billede af problemstillingen, hvis man lavede en dybdegående undersøgelse af hvert opkald – særligt for at afdække om henvendelsen er med afsæt i alkohol eller anden overdosis. 

Restriktioner i nattelivet
  • 11. marts 2020: Danmark lukker ned.
  • 18. maj 2020: Barer holder åbent til midnat.
  • 14. august 2020: Barer holder åbent til kl. 02.00.
  • 19. september 2020: Barer lukker kl. 22.00.
  • 16. december 2020: Barer lukker.
  • 21. april 2021: Barer åbner med indendørs serving med reservation.
  • 14. juli 2021: Barer holder åbent til kl. 02.00.
  • 1. september 2021: Genåbning af både barer og natklubber.
Kilde: Alkohol & Samfund har samlet en oversigt over nedlukninger og genåbningerne med fokus på restriktioner i nattelivet. 

Bag om tallene: Data fra regionernes AMK-vagtcentraler  

Alkohol & Samfund har bedt landets fem regioner om et udtræk fra Dansk Indeks i forhold til alkoholrelaterede henvendelser, som er registreret på AMK-vagtcentralerne. Disse henvendelser registreres under kapitel 29 i Dansk Indeks under overskriften ”Alkohol - forgiftning – overdosis”. Dataudtrækket er lavet for registreringskoderne A.29.01, B.29.03 og E.29.05, der relaterer sig til alkohol.  

Dansk Indeks er et medicinsk beslutningsstøtteværktøj for det sundhedsfaglige personale. Beslutningsstøtteværktøjet bruges til vurdering af alvorlighedsgrad kaldet ”hastegradsvurdering”, og ligger til grund for prioritering og disponering af eksempelvis ambulancer, akutlægebiler osv. 

Dansk Indeks bruges i alle landets regionale AMK-vagtcentraler, men de enkelte regioners brug af værktøjet kan variere. Derfor kan man ikke sammenligne antal henvendelser på tværs af regioner, men det samlede antal henvendelser kan give en indikation af tendensen omkring udviklingen i alkoholrelaterede henvendelser.