Debat DNA22

Skal unge stadig købe alkohol som 16-årig?

Nyhed
Efter regeringen har foreslået en ny justeret aldersgrænse på 18 år for salg af alkohol, efterlyser unge tillid, for de mener, unge har vist sig som en ansvarlig generation. Forældre derimod mener, at forældre har fejlet og skal vise, at unge skal passe på med alkohol. Debat på Den Nationale Alkoholkonference om 18-årsaldersgrænsen viser poler men også en grundlæggende enighed om at ændre alkoholkulturen.

Af Michaina Plichta, kommunikationspraktikant og Thomas Chemnitz, journalist

Aldersgrænse og håndhævelse af den og alkohol på skoler og ungdomsuddannelser er temaet for debat på Den Nationale Alkoholkonference 2022. Alma Tynell repræsenterer Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i debatten og taler imod den 18-årsaldersgrænse for salg af alkohol, som regeringen netop har foreslået i deres udspil til en sundhedsreform:

- Det handler om, at der skal være tillid til unge. Det er vildt, hvad vi skal stå på mål for. Vi har vist os ansvarlige. Den generation, der drak så meget, siger til os, de ikke kan stole på os. Det kan godt være, at vi ikke er myndige, men vi må dyrke sex, køre knallert og vi kan få en plet på straffeattest. Vi tager ofte snakken om alkohol og grænser i vennegrupper og på uddannelser, pointerer Alma Tynell.

Alma Tynell bliver bakket op af Maria Ladegaard, Venstres Ungdom og repræsentant for Ansvarlig Ungdom – en alliance af 18 ungdomsorganisationer::

- Unge skal have et sundt forhold til alkohol, og det gør man ikke ved at nægte muligheden for at købe det. Vi unge spejler, hvad de voksne gør, siger Maria Ladegaard, som mener, at en 17-årig skal kunne købe en øl på vej hjem fra arbejde.

Sofus Otto er sundhedsordfører i Erhvervsskolernes Elevorganisation, og han advarer imod, at elever vil vælge skolefester fra og lave lukkede fællesskaber og øge alkoholforbruget sammen med ældre personer.

Forældres perspektiv: Et opråb til handling

På den anden side er Ulrich Lauridsen, Forældreforeningen Unge & Alkohol, tilhænger af en 18-årsaldersgrænse. Han mener, det er ærgerligt, at det er kommet til at handle om unge mod forældre, og udlagt som om, unge bliver frataget noget:

- Vi, i min generation, har fejlet, og vi skal have fat i forældre, som kan vise børn og unge, at man skal passe på med alkohol. Præventivt arbejde koster altid nogen noget. Sådan er det. Der er meget fornuft i at have en 18-årsaldersgrænse og andre tiltag, siger Ulrich Lauridsen.

Formand for Danske Gymnasier, Henrik Nevers, er rektor på Roskilde Gymnasium, og han forestiller sig ikke alle fester helt uden alkohol. Han oplever, at der er en lang tradition for at holde fester på institutioner af hensyn til trivslen og forventningen til fester:

- Men unge kommer på gymnasiet og har urealistiske forventninger om, hvor meget, man skal drikke. Og de har forventning om, at man allerede skal være fuld, når man kommer til fester. Der er styrker ved, at vi holder festerne, men der er også brug for nogle rammer. Det er ingen menneskeret at drikke, så meget du vil, før du kommer på gymnasiet. Og jeg har stået og hjulpet nogen til festen, som ville have været døde, hvis vi ikke havde været der. Man bør ikke være spritstiv, når man kommer til en fest.

COOP har for nylig som den første butikskæde i detailhandlen anbefalet en 18-årsaldersgrænse, og Thomas Roland, CSR-chef, oplever, at det vil blive nemmere at administrere én salgsgrænse:

- Hvis vi vil ændre kultur, skal rammerne ændres. Vores opgave er at agitere for, at aldersgrænsen bliver ligestillet mellem cafeer og Fakta. Som far til tre teenagere, der alle har haft alkoholdebut har jeg oplevet, at en af dem sagde, at det havde været rart med en alkoholkultur, hvor det var nemmere at sige nej. Aldersgrænsen er signalpolitik, og vi skal rokke ved gruppepresset.

Den 17-årige nøjes ikke med én øl

Alkohol & Samfund har, lige siden organisationen blev stiftet, ønsket en 18-årsaldersgrænse for salg af alkohol:

- Det er ærgerligt, unge anser det som en straf. Det er ikke intentionen med forslaget. Intentionen er at passe på jer. Vi har enorm tillid til unge, for I har mange gode ting kørende for jer, men vi kan stadig se, at en 17-årig køber 9,5 øl og ikke nøjes med 1 øl. Det er vigtigt at lave om på, og det kræver en mere kontrolleret måde end tidligere, så vi fjerner nogle af de skadelige konsekvenser, der er ved at drikke så meget på en gang, siger direktør Ida Fabricius Bruun.

For øjeblikket afsøger regeringen et flertal for deres udspil til sundhedsreform og heraf forslag til en 18-årsaldersgrænse. I debatten på konferencen er medlemmerne af Folketinget Peder Hvelplund, Enhedslisten, og Stinus Lindgren, Radikale Venstre begge for en justeret aldersgrænse:

- Målet med en 18-årsaldersgrænse er, at unge skal drikke senere og drikker mindre. Aldersgrænsen er prioriteret fremfor andre lovgivninger på alkoholområdet, da den kan håndhæves og vil have effekt, siger Stinus Lindgren og bakkes op af Peder Hvelplund:

- Jeg er glad for, at regeringen har efterkommet ønsket fra os om en samlet forebyggelsesplan. Hvis vi vil gøre op med alkoholkulturen, skal vi sikre en mere inkluderende kultur, uden at unge bliver presset ud i et forbrug. Vi gør det sværere for den 17-årige at købe, men det er ikke forbudt at drikke, og der skal heller ikke være noget til hinder for, at unge drikker på en ungdomsuddannelse, så længe man ikke føler sig presset.

Debatten blev modereret af Lasse Lange, redaktør, Sundhedsmonitor