Alkoholbehandling

Bekymret for alkohol i sommerferien? Sådan skærer du ned

Nyhed
Sommer er højsæson for fester, sammenkomster og kølige drinks – men også for bekymringer om alkoholforbrug og henvendelser til Alkolinjen 80 200 500.
Alkohol i sommeren

Danskerne er bekymrede for deres alkoholforbrug i ferien
17 % af danskerne har haft en periode, hvor de tænkte på, om de drak for meget alkohol.
Af dem svarede 35 %, at perioden var kendetegnet ved en ferie eller rejse.​​​​

Kilde: Befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion forAlkohol & Samfund 

Af Anna Yding Berthelsen, Alkohol & Samfund

Kolde øl på havnen, rosévin på terassen og kulørte drinks på fortovscafeen. Mange af os forbinder sommerferien med alkohol, men for nogle kan de mange genstande blive problematiske. 

Alkolinjen, som Alkohol & Samfund driver i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, har de seneste år oplevet en stigning i opkald og brugere, der tester deres alkoholvaner, i ugerne efter sommerferien. En del af opkaldene handler om, at alkohol har skabt problemer på ferien.

‒ Ferien er en tid, hvor familier er tæt sammen, og det kan blive meget tydeligt for de pårørende, at der er et alkoholproblem. Samtidig er der mange anledninger til at drikke, og mange, der måske har et begyndende alkoholproblem, oplever, at det eskalerer i ferier og helligdage, siger Bjarne Stenger Elholm, som er leder af Alkolinjen.

Men også for dem, der ikke står på tærsklen til et alkoholproblem, kan det være en god idé at overveje at skrue lidt ned i ferien.

‒ Når vi holder fri og ikke skal op på arbejde, kan det være tillokkende at tage en ekstra øl eller et ekstra glas vin. Men selvom man ikke er i risikogruppen for at udvikle et alkoholproblem, er det ikke risikofrit at drikke for meget. Varme og for meget alkohol er en dårlig kombination, fordi det øger risikoen for dehydrering og solstik, siger Bjarne Elholm.

Alkohol & Samfund har lavet en guide til en sommer med mindre alkohol. I guiden kan man finde små, håndgribelige nudgingtips til at drikke mindre, overblik over favoritsommerdrinksenes genstandsindhold, smagstest af alkoholfri øl og vin og gode idéer til aktiviteter, der ikke indeholder alkohol.

‒ Vi håber, at flere vil at stoppe op og tænke over, hvor mange af sommerdrinksene, der er nødvendige for, at vi kan hygge os. Og så håber vi, at guiden vil kunne inspirere endnu flere til at skrue lidt ned for alkohol i ferien – så både børn og voksne kan få en tryg, sikker og sjov sommer, siger Bjarne Stenger Elholm.

Læs sommerferieguiden

Ønsker du guiden tilsendt til din mail, så udfyld her: