Unge kontrolkøbere

Lovbrud på Folkemødet

Nyhed
Mens politikerne vil øge kontrollen med loven om salg af alkohol til unge i butikker, så kan 16-17-årige let få spiritus og øl under Folkemødet, viser Alkohol & Samfunds mystery shopping.

Torsdag gik to unge kontrolkøbere, sendt ud på vegne af Alkohol & Samfund, rundt på Folkemødet i Allinge og tjekkede, om lov om salg og udskænkning af alkohol bliver overholdt.

Ved 12 ud af 14 forsøg lykkedes det en 16-årig og en 17-årig at købe spiritus i to supermarkeder og få udskænket fadøl i 10 boder ved Folkemødet, hvor man ikke må hverken sælge eller udlevere øl til unge under 18 år, ifølge restaurationsloven. 

- De to unge kunne på en god times tid vandre fra den sydlige til den nordlige del af Folkemødet, gennem to supermarkeder og 10 boder, og få udleveret 6,4 liter øl og to flasker vodka. Det viser, hvor tilgængeligt alkohol er. Loven er der for at beskytte vores børn og unge, og derfor er det dybt bekymrende, at den så sjældent bliver overholdt, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund. 

De to unges forsøg i boderne gav resultat i 4 ud af 6 boder med gratis øl.

I 6 ud af 6 forsøg ved salgsboder, kunne de to unge købe fadøl uden at blive spurgt til ID. Salgsboderne omfatter blandt andet politiske partier, Folkemødets egne boder samt Tuborgs salgssteder.


De to steder, det ikke lykkedes de unge at få udskænket fadøl, skyldtes spørgsmål til deres ID.

- ID-kulturen er simpelthen for ringe. De enkelte supermarkeder og boder og telte er ansvarlige for at overholde loven og den bevilling, de har fået, siger Ida Fabricius Bruun.

Alkohol & Samfund har tidligere gennemført mystery shopping i et fire-årigt projekt fra 2017 til 2021, hvor unge blev solgt alkohol ulovligt i 64 procent af købsforsøg. En del af processen er at udvælge unge, som af udseende ikke bevidst ser ældre ud end deres alder.