jul alkohol

Flere end du tror: Tilbagefald i julen er normalt

Nyhed
Tilbagefald er helt almindeligt på vejen ud af et alkoholproblem, men det kan være en hård proces, og julen kan være udfordrende. Bente Laursen følte sig svag, når hun drak igen, men fik hjælp af en alkoholbehandler til at indse, at det var en del af sygdommen alkoholafhængighed.

Julen står for døren og for mange betyder det også mere alkohol i glassene til julefrokoster og juleaften, når man samles med familie, venner og kollegaer. Derfor er det en ekstra hård tid for personer, som er i gang med at blive ædru eller er kommet ud af et alkoholproblem.

- Mange kan opleve voldsomme abstinenser eller trang til at drikke igen i julen. Og for nogle vil trangen vokse sig så stor, at man risikerer at falde tilbage i gamle mønstre med et højt alkoholindtag, som kan udvikle sig til en ny afhængighed, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen.

Gode råd til drikketrang i julen
  • Tal med nogen om din drikketrang. Det kan være svært at gå med helt alene og en allieret kan hjælpe dig med at holde stand.
  • Medicin mod drikketrang. Hvis du oplever meget trang, kan du kontakte egen læge eller alkoholbehandlingen og snakke om muligheden for at få ordineret medicin som eksempelvis Campral eller Naltrexone.
  • Ring til Alkolinjen 80 200 500. Oplever du, at trangen fylder, kan du ringe til Alkolinjens rådgivere og få sparring til, hvilke strategier du kan benytte for ikke at falde i.
  • Lad være med at tro, det er muligt kun at drikke en enkelt. Det øger din risiko for et reelt tilbagefald betragteligt.
  • Er skaden sket og har du tilbagefald, så kontakt din lokale alkoholbehandling for at få stoppet tilbagefaldet hurtigst muligt. Du kan altid få hjælp gennem alkoholbehandlingen uanset hvor mange gange du har været i behandling tidligere.

At drikketrangen kan udvikle sig til et tilbagefald sker ofte. Omkring halvdelen af de personer, der går i alkoholbehandling, har tidligere været i behandling, og kommer igen, fordi de har fået tilbagefald. Det viser en undersøgelse af Sundhedsstyrelsen fra 2019.

Føles som et nederlag

Selvom størstedelen af dem, der får behandling for et alkoholproblem, vil opleve tilbagefald, kan man føle sig ensom og bebrejde sig selv. Sådan var det også for 58-årige Bente Laursen. Hun har ikke drukket i knap fire år nu, men har oplevet flere tilbagefald på sin vej til at blive ædru.

- Jeg følte mig som et svagt menneske, når jeg drak igen. Så jeg bankede mig selv oveni hovedet og kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke kunne styre det, når det virkede som om alle andre kunne, siger hun.

Den tankegang blev ændret, da hun kom i døgnbehandling for sit alkoholproblem. Hun husker tydeligt den første dag, hvor en alkoholbehandler gav hende en klar besked:

- Han kiggede mig i øjnene, og sagde nej, du er ikke svag. Det er fordi, du har en sygdom. Og det kan du faktisk få hjælp til.

Og det fik hun. Gennem døgnbehandlingen blev hun ædru og har ikke haft problemer med tilbagefald siden takket være hjælpen fra sine behandlere og gruppesamtaler. I dag kan hun godt være i nærheden af andre der drikker, men på en dårlig dag, kan lugten af alkohol trigge og minde hende sin alkoholafhængighed.

Hjælp til tilbagefald

I december ringer flere personer ind til Alkolinjen, fordi julen kan være ekstra svær. Sidste år modtog rådgivningstelefonen 540 opkald. Det er 40 procent flere end året før. Mange ringer ind, fordi de har fået et tilbagefald. Her er det vigtigt at stoppe så hurtigt som muligt og få professionel hjælp, hvis det er nødvendigt.

- Hvis du får problemer med at styre dit forbrug eller oplever at dit forbrug igen bliver problematisk, er det bedst at stoppe med det samme, så du mindsker risikoen for, at det får konsekvenser for dig selv og dine nærmeste, siger Bjarne Stenger Elholm og fortsætter:

- Har du problemer med at stoppe på egen hånd, bør du søge professionel støtte og rådgivning. For mange kan det desværre føles skamfuldt at søge alkoholbehandling igen, men det er utrolig vigtigt søge hjælp hurtigt, hvis man oplever et tilbagefald. Du kan ringe ind til Alkolinjen eller søge direkte hjælp til behandling gennem dit kommunale rusmiddelcenter.

Når man søger alkoholbehandling – også efter tilbagefald – er der tre typer behandlinger. Enten ambulant, dag- eller døgnbehandling alt efter, hvad der er nødvendigt i situationen. Uanset behandling, vil der først være fokus på at stoppe med at drikke og behandle abstinenser. Det er også muligt at få medicin for abstinenser. Derudover bliver der lagt en plan for, hvordan man bliver ædru i forhold til, hvad der tidligere har fungeret for én og hvilke ting, der ikke har. Og så er der samtaler og terapi.

Tale med andre i samme situation

Særligt gruppeterapi er en stor hjælp for mange, der oplever tilbagefald, fortæller alkoholbehandler fra Rusmiddelbehandlingen i København Hengameh Ravesh:

- Det kan være rigtig godt at tale med andre, der har oplevet det samme, så man ikke føler sig alene om at få tilbagefald, og man kan også være med til at motivere hinanden og give gode råd i forhold til at blive ædru. Det kan som regel have en bedre virkning, end hvis man kun får rådgivning af en behandler, siger hun.

For Bente Laursen var gruppeterapien også vigtig for at blive ædru, understreger hun. Det var herigennem hun fik øjnene op for, hvor almindeligt det er at komme til at drikke igen, mens man er i gang med at blive helt ædru.

- Jeg kiggede mig omkring, og så på de andre. Pludselig følte jeg mig ikke alene længere, siger hun.