Unge under aldersgrænserne køber alkohol i supermarked

Butikker sælger alkohol ulovligt til børn og unge

Nyhed
Selvom børn og unge langt fra er gamle nok, sælger tre ud af fire butikker alkohol til dem ulovligt. Det viser en ny rapport fra Alkohol & Samfund, som i fire år har foretaget mystery shopping. Den manglende kontrol fra butikkerne skyldes blandt andet mangel på ensretning med én let forståelig 18-årsaldersgrænse, mener Alkohol & Samfunds direktør.

Gennem flere år har Alkohol & Samfund påvist, hvordan børn og unge ulovligt får lov at købe øl, vin og spiritus i kiosker, supermarkeder og på tankstationer. I ny rapport for perioden 2017 til 2020 viser resultaterne for 2020, at der blev solgt alkohol ulovligt i 82 ud af 110 butikker.

Det er især 13-15-årige, som lykkedes med at købe alkohol ved test af 16-årsaldersgrænsen, men salget er også højt til 16-17-årige ved test af 18-årsaldersgrænsen.

Alkohol & Samfund har desuden for første gang i 2020 undersøgt, om børn og unge kan købe alkohol online. På syv ud af ni hjemmesider tilhørende større detailhandelskæder, lykkedes det at købe alkohol, og hos seks ud af ni angav man ikke aldersgrænse på varen, selvom det er lovpligtigt:

- Resultaterne er nedslående, og lovgivningen bliver på ingen måde overholdt. Nu ser vi i et medie i dag, at en del af detailhandlen bakker op om en ensartet 18-årsaldersgrænse. Det synes jeg er utrolig positivt, men myndighederne skal stadig stille strengere krav til detailhandlens alderskontrol, især ved online salg, hvis vi får en 18-årsaldersgrænse for salg af al alkohol. Ellers kan vi ikke vide os sikre på, at loven bliver overholdt, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

Det er ikke kun i detailhandlen, der skal indføres strengere kontrol, for det høje salg ulovligt sker især i kiosker og på tankstationer, viser undersøgelsen.

- Vi har også oplevet, at nogle ekspedienter bevidst sælger spiritus til mindreårige. Når vores unge mystery shoppere beder om kvitteringen på købet af spiritus i kiosker, får de besked om, at de ikke kan få kvitteringen, fordi de er under 18 år.  Det er helt grotesk, siger Ida Fabricius Bruun.

Alkohol & Samfund håber, at regeringen i en kommende forebyggelsesplan for unge og alkohol vil justere de eksisterende aldersgrænser for salg af alkohol til en ensartet 18-årsaldersgrænse:

- For butikkerne vil en ensartet 18-årsgrænse være langt nemmere at håndhæve, særligt i forhold til de alleryngste teenagere – for det er nu engang nemmere at se på en 13-14-årig, at de ikke er 18 år, end det er at bedømme, om de er 16 år. Grundlæggende vil en 18-årsaldersgrænse være det væsentligste redskab for at hjælpe unge med en sundere alkoholkultur, hvor meget unge mennesker ikke længere står alene med ansvaret for, hvor meget, de skal drikke – og de konsekvenser, indtaget har, siger Ida Fabricius Bruun.

Sikkerhedsstyrelsen udfører ellers kontroller i butikkerne. Men ifølge Alkohol & Samfunds rapport, så foretog styrelsen 550 alderskontroller i 2020, og ud af dem observerede styrelsen kun to tilfælde – 0,36 % - af ulovligt salg af alkohol til mindreårige. Det er en markant mindre andel end købsraten hos Alkohol & Samfunds mystery shopping i 2020, der lå på 75 %.

Rapport og fakta

Læs Alkohol & Samfunds rapport om mystery shopping ”Solgt ulovligt – En undersøgelse af danske butikkers håndhævelse af loven om forbud mod salg af alkohol til mindreårige”

Udvalgte fakta fra rapporten kan ses her

Sådan har vi gjort

Alkohol & Samfund har rekrutteret mystery shoppere via jobopslag på sociale netværk og målrettet rekrutteringen i udvalgte geografiske områder af landet. Desuden har mystery shopperne selv hvervet jævnaldrende.

I forbindelse med de unges købsforsøg har en medarbejder fra Alkohol & Samfund fulgt med og ventet uden for butikken.  Mystery shoppere under 15 år går to personer sammen ind i butikken. Alkohol & Samfund instruerer de unge i, hvad de skal sige, hvis de bliver spurgt om ID. Instrukserne er følgende:

1. Når kassemedarbejderen spørger om ID, svarer mystery shopperen: ”Det har jeg glemt, men kan jeg købe alligevel?”. Hvis kassemedarbejderen siger ja, gennemføres købet, men ved et nej gøres ikke yderligere forsøg på at gennemføre købet, og mystery shoppere forlader butikken.

2. Spørger kassemedarbejderen til alder, er mystery shoppere instrueret i at fortælle deres alder, og spørger derefter, om de kan købe alligevel. Giver kassemedarbejderen lov, gennemføres købet. Siger kassemedarbejderen derimod nej, gør mystery shopperne ikke yderligere forsøg på at købe alkoholen og forlader butikken.

3. I de tilfælde hvor mystery shopperen ikke bliver spurgt om ID, gennemfører mystery shopperen blot købet af alkohol. Mystery shopperen modtager kvittering til dokumentation.

Mystery shoppere under 16 år tester aldersgrænsen for salg af alkohol på ≤16,4%, og mystery shoppere fra 16 til 17 år tester aldersgrænsen for salg af alkohol på >16,5%. I 2020 har Alkohol & Samfunds mystery shoppere testet i alt 110 butikker, hvoraf 73 købsforsøg var 16-årsaldersgrænsen og 37 forsøg med 18-årsaldersgrænsen.