Alkohol på dagsordenen hos politikerne

Nyhed
Det kan være en håbefuld forudsigelse, men alkoholområdet bliver et centralt punkt i de næste fire år for de nyvalgte byråd og regionsråd. Politikerne kommer til at forholde sig til, hvordan de skaber en sundere alkoholkultur, især blandt unge, og samtidig bliver der stillet krav til en øget kvalitet i den offentligt finansieret alkoholbehandling.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

Kan kommuner skabe et tryggere natteliv, hvor borgerne ikke drikker sig fra sans og samling, risikerer liv og lemmer og støjen ikke er til gene for beboerne? Dét er et af spørgsmålene, som allerede diskuteres i den kommunale valgkamp, fx i København efter avisen Politiken har lanceret deres serie Druk A/S.

- Kommunale og regionale politikere har en vigtig rolle at spille, hvis vi i Danmark skal øge sundheden og mindske antallet af alkoholskader. Hvis det går rigtig godt i løbet af de næste fire år, vil politikerne have bidraget til øget lighed og trivsel i befolkningen, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

- For at kommunerne kan øge trygheden og skabe mere ro i nattelivet, kræver det for eksempel, at de øger det politiske fokus på bevillingsnævnenes arbejde. Bevillingsnævn bør i højere grad fokusere på forebyggelse og tryghed og ikke alene erhvervsinteresser. Det kan for eksempel være en løsning at mindske antallet af sene bevillinger, og kommunerne kan for eksempel sætte et mål om at mindske antallet af voldstilfælde, udrykninger i nattelivet eller klager over støj, så de rent faktisk kan se, om indsatserne virker.

Kommunerne står også over for andre spændende udfordringer, hvor der især skal arbejdes med unges forhold til alkohol. Det har flere modige kommunale og regionale politikere allerede bidraget til i indeværende valgperiode, ved fx at sætte ressourcer af til at samle ungdomsuddannelser om en fælles alkoholpolitik på tværs af institutioner. Mon ikke de sidste kommuner snart vil følge trop. Et andet fokusområde er tidlig opsporing, for der går trods alt op til 11 år i snit før folk med alkoholproblemer kommer i behandling.

- Alkohol & Samfund håber samtidig, at Sundhedsstyrelsens servicetjek af den offentligt finansieret alkoholbehandling bliver fulgt op af folketingspolitikerne, og det vil også blive en del af de nyvalgte politikeres opgave i kommuner og regioner at forholde sig til. Ikke mindst hvis der bliver landet en aftale, som øger kvaliteten af behandlingen af patienter med både en psykisk diagnose i kombination med et alkoholmisbrug, siger Ida Fabricius Bruun.

Alkohol & Samfund vil i forlængelse af kommunal- og regionsvalget udsende et idékatalog til samtlige medlemmer af de nye byråd og regionsråd, når de begynder i arbejdet i januar.