Afterski på skiferien

Alkohol og skiløb er en farlig cocktail: Derfor skal du passe på alkohol på din skiferie

Nyhed
I disse dage drager tusindvis af danskere sydpå for at stå på ski. Og for mange er afterskiing, kolde øl og varm Glühwein en fast del af skiferien. Men alkohol og skiløb er en farlig cocktail, og du risikerer endda at miste retten til erstatning, hvis du kommer til skade i beruset tilstand.

Blå himmel, sneklædte bjerge og fart i skiene. Højsæsonen for skiferie er for alvor skudt i gang – og den aktive ferieform er som oftest en dejlig oplevelse for hele familien. Men for mange danskere hænger skiferie også uløseligt sammen med indtag af store mængder alkohol til de stemningsfyldte toner af Dj Ötzi, når den står på afterskiing om eftermiddagen efter en lang dag på pisterne. Og kombinationen af alkohol og skiløb kan desværre resultere i, at den ellers hyggelige skiferie ender brat.

I et studie fra 2010 har en gruppe forskere fra Italien undersøgt betydningen af alkohol for ski- og snowboardskader. Ud af undersøgelsens 200 skiløbere og snowboardere med akutte skater, havde hele 43 procent et højt niveau af alkohol i blodet.

Både Falck, Danmarks Skiforbund og flere rejse- og forsikringsselskaber fraråder da også indtag af alkohol i forbindelse med skiløb. Afterskiing kan dog sagtens være en del af skirejsen - men som navnet antyder, bør det finde sted efter skiløb.

Alkohol og skiløb hænger ikke sammen

Hos Alkohol & Samfund er meldingen klar:

‒ Jeg vil bestemt fraråde indtag alkohol i løbet af dagen, hvis man skal ud og stå på ski bagefter, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen, som Alkohol & Samfund driver i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

‒ Alkohol sløver nemlig din opmærksomhed og nedsætter din reaktionsevne. Når du har indtaget alkohol, er kroppen svækket, og du reagerer langsommere på alting. Derfor har du ringere mulighed for at handle korrekt, hvis der pludselig opstår en uventet situation på pisten. Og det kan være farligt både for dig og andre, uddyber Bjarne Stenger Elholm.

Tryghed på pisterne er et fælles ansvar

Bjarne mener, at vi har et fælles sikkerhedsansvar, når vi står på ski - både overfor os selv og for alle andre, der er på skiferie.

‒ Når promillen stiger, sker der tit det, at man bliver overmodig, og så risikerer man at lave dumme ulykker på pisterne, forklarer Bjarne Stenger Elholm.

5 gode råd om alkohol - til dig, der skal på skiferie

Hvordan kan du mindske risikoen for farlige situationer og undgå alvorlige skader på pisterne?

  1. Lad være med at drikke alkohol i løbet af dagen.
    Vent med den første øl, til skidagen er forbi, og du har klikket skiene af. Sluk hellere tørsten i vand og sodavand i løbet af dagen.
  2. Vælg det rigtige afterski-sted.
    Undgå afterskiing oppe i terrænet, hvor du er tvunget til at tage den sidste tur ned på ski med alkohol i blodet – og måske endda i mørke.
  3. Mærk efter og pas på.
    Der er mindre ilt i den tynde bjergluft, og det påvirker hjernen. Effekten af alkohol er således større, end du er vant til. Så hold lidt igen med alkoholen og mærk efter hvor beruset du er.
  4. Husk at drikke vand.
    Dels har du brug for mere væske, når du er fysisk aktiv, dels er alkohol vanddrivende. Sørg derfor for at fylde depoterne godt op i løbet af hele dagen og supplér øllene med vand, når du er på afterski.
  5. Få en god nattesøvn.
    Din krop har brug for tid til at restituere efter dagens aktiviteter. Og det sker bedst, når du sover. Prøv derfor om du kan komme tidligt i seng – også selvom du har været på afterski. Dermed mindskes risikoen for ulykker og skader næste dag.

Hvis du er beruset, kan du miste retten til erstatning

Hos assistanceorganisationen SOS International fører de ikke statistik over, hvor mange skiuheld, der er alkoholrelaterede. Men det sker jævnligt i vinterhøjsæsonen, at alarmcentralen hos SOS International må tage hånd om skiturister, der er kommet galt af sted under påvirkning af alkohol.

 ‒ Vi ser, at der sker skader i alkoholpåvirket tilstand. Nogle gange bliver det opdaget, fordi der bliver målt en promille, når patienten er til behandling. Det kan få den konsekvens, at den tilskadekomne ikke kan få dækket behandlingen af sin skade og eventuel hjemtransport af sit forsikringsselskab, siger Karin Tranberg, der er vicedirektør i SOS International.

Og til spørgsmålet om, hvordan afterskiing, alkohol og skiløb bør balanceres, er Karin Tranberg da også helt klar i mælet: 

‒ Vi opfordrer på det kraftigste til, at man venter med at tage til afterskiing og indtage alkohol, til man har taget ski og støvler af, siger hun og påpeger, at det også kan påvirke erstatning på ansvarsforsikringen, hvis man forvolder skade på andre i beruset tilstand, ligesom erstatning på ulykkesforsikringen kan nedsættes eller helt bortfalde.

Og hos Alkohol & Samfund er man enig i den udmelding:

‒ Alkohol og skiløb er en farlig cocktail, og man bør derfor vente med at drikke, til man er færdig med at stå på ski.

Effekten af alkohol forstærkes i skiområderne

Bjarne pointerer også, at man skal være ekstra opmærksom og forsigtig med alkoholen, når man befinder sig i de højtliggende skiområder.

‒ Når du er oppe i højderne, er der mindre ilt i luften, og det påvirker både hjernen og de indre organer. Så når man drikker alkohol i højderne, påvirkes evnen til at kontrollere sig selv mere, end man er vant til, når man indtager alkohol herhjemme.

De lave temperaturer, som man ofte oplever i skiområderne, er ligeledes en risikofaktor i kombination med alkohol. Når du fryser, og kropstemperaturen falder, trækker blodkarrene sig sammen, fordi kroppen forsøger at holde på varmen, så hjertet og de indre organer holdes varme. Men når man indtager alkohol, udvider blodkarrene sig, og dermed taber kroppen varme og bliver kold indeni.

Alkoholtest png
Med Alkohol & Samfunds alkoholtest kan du nemt og hurtigt få et overblik over, hvordan du drikker.
Tag denne anonyme onlinetest, og få et nuanceret billede af dit alkoholforbrug.

‒ Det kan således være ekstra farligt, hvis man er fuld og falder i søvn ude i sneen, da alkoholen faktisk modarbejder kroppens eget forsøg på at holde sig varm, siger Bjarne Stenger Elholm, og opsummerer:

‒ Alt i alt er kombinationen af alkohol i blodet, stor fysisk aktivitet og den kolde, tynde bjergluft altså med til at øge risikoen for ulykker og skader på pisterne. Så vent hellere med fadøl og Glühwein til du har stillet skiene og smidt skistøvlerne.