Behandling

Græsrødderne i Glostrup

Nyhed
Kasper Reff og Jannick Bjerrum fra Psykiatrisk Center Glostrup kæmper dagligt for at finde patienter med alkoholmisbrug og hjælpe dem videre til behandling. De gør en forskel for både patienter og antallet af genindlæggelser.

Kasper Reff kalder selv sin indsats for "græsrodsagtig". Han og overlægekollegaen Jannick Bjerrum på akutmodtagelsen på Glostrup Psykiatrisk Center har stort set bygget afdelingens indsats op fra scratch. Hjælp fra Sundhedsstyrelsen, regionen eller medicinske selskaber er der ikke meget af, lyder det fra overlægen.

Retningslinjer fra regionen er der måske, måske ikke. Kasper Reff, som er en ildsjæl for at skabe et sammenhængende forløb for patienterne, kender ikke til retningslinjer eller instrukser, og når han taler med kollegaer i regionen om systematisk opsporing og videre hjælp i kommunerne, bliver kollegaerne også lidt fjerne i blikket.

– Vi er meget bevidste om, at overgangene mellem sektorerne plejer at være udfordrende for patienterne. Derfor sætter vi en ære i at sørge for at hjælpe patienterne videre. Vi vil sikre os, at patienterne ikke bliver tabt i systemet, bare fordi hospitalerne og kommunerne kan være udfordret på kommunikation og koordinering af samarbejdet, siger Kasper Reff.

Patienterne får mere end en brochure

På Akutmodtagelsen udleverer de derfor ikke blot en brochure til patienten om behandlingsmuligheder i kommunen. De giver patienten en fyldig beskrivelse af behandlingsforløbet med i hånden. Så kan samarbejdspartnerne i kommunen – alkoholbehandling og familielæge – se, hvilken behandling patienten har fået på hospitalet. Det sker også, at personalet fra Akutmodtagelsen fysisk følger patienter hen til en behandlingsenhed i kommunen.

Der bliver lagt en behandlingsplan med strategi for opfølgning for hver patient, som er endt i alkoholmisbrug, for Kasper Reff vil så nødigt, at patienterne kommer igen og bliver genindlagt, og at dømme efter statistikken (se faktaboks) for afdelingen, går det den rigtige vej.

– Vi interesserer os for, hvad der ligger bag problemet med alkoholmisbruget. Vi udskriver ikke bare patienten hurtigst muligt til ingenting. Et eller andet fungerer jo ikke for patienten, siden han hyppigt bliver genindlagt, udtaler Kasper Reff.

God kommunikation giver færre gengangere

Kasper Reff understreger, at kommunikation med de kommunale enheder er afgørende vigtig. Derfor holder han og kollegaerne jævnlige møder med både de kommunale og de private alkoholenheder.

– Møderne med de kommunale behandlere har været en gevinst. Uden dem er jeg sikker på, at x-antal patienter ville blive sendt ud i det blå efter indlæggelse på hospitalet. Det er også vores klare fornemmelse, at vi har fået færre gengangere på grund af vores gode samarbejde med kommunerne, siger han.

Kasper Reff føler sig ikke fristet til at springe over, hvor gærdet er lavest, og "bare" behandle på hospitalet og udskrive så hurtigt som muligt.

– Ja, der går mere tid med behandlingsplaner, pårørendeinddragelse og møder med kommunerne, men jeg er overbevist om, at det er umagen værd. Patienterne får dels en bedre behandling, og dels kommer de ikke igen, siger han.