Alkohol & Samfunds direktør Ida Fabricius Bruun

Udspil fra regeringen er ikke nok til at skabe en tryg festkultur i byen

Nyhed, Debatindlæg
Reaktion fra Alkohol & Samfund i forlængelse af Regeringens udspil med 12 initiativer, der skal skabe større tryghed i nattelivet, på gader og S-togsstationer.

- Regeringens udspil er mere kontrol, men det er symptombehandling og hjælper ikke på det underliggende problem, og det bliver ikke mere trygt for unge at gå i byen. Så længe vi ikke ændrer kulturen og dæmmer op for den hæmningsløse druk, som er medvirkende årsag til skader, vold og krænkelser, kan vi ikke skabe tryghed for alle unge. Regeringens udspil vil forhåbentlig blive fulgt op af yderligere tiltag, som beskytter og hjælper unge mennesker med at få en tryg aften i byen og ansporer barer, diskoteker og detailhandel til at tage et langt større ansvar for at skabe den tryghed, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

- Den fede fest udebliver, når vi ser en direkte sammenhæng mellem alkoholindtag og antallet af voldstilfælde, ulykker og dødsfald. Det er vi nødt til at sætte langt mere effektivt ind overfor, siger Ida Fabricius Bruun.

- Alle butikker bør i stedet lukke kl. 20 for salg af al alkohol og ikke kun i nattelivszoner. Kommunerne bør nedbringe antallet af natbevillinger, for vi så, at antallet af voldstilfælde faldt betydeligt, da nattelivet lukkede eller begrænsede åbningstiderne på grund af coronapandemien. Desuden bør regeringen sørge for, at barer og diskotekers mulighed for at reklamere for bingedrinkning, drukkonkurrencer og happy hour bliver stoppet. Og så bør der ikke mindst blive indført en aldersgrænse på 18 år for salg af al alkohol i butikkerne.

FAKTA

26.000 af alle voldsofre i 2019 angav, at gerningspersonen var påvirket af alkohol – eller hvad der svarer til 40 procent af alle voldstilfælde i 2019

Hver måned dør et ungt menneske påvirket af alkohol

Flere fakta om unge, alkohol og adfærd