Ellen Trane

Kvalitetsløft til alkoholbehandling på vej fra Folketinget

Nyhed
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Folketingets sundhedsordførere tog forskud på sundhedsreformen, da de 10. januar i år debatterede Enhedslistens og SF’s forslag til en kvalitetspakke til alkoholbehandlingen. Alle partier var enige i intentionen med beslutningsforslaget og bakkede op om, at mennesker med alkoholproblemer fremoverskal have den bedste behandling uanset postnummer.

 

Det lignede en snigpremiere på sundhedsreformen, da Folketinget 10. januar 2019 behandlede B27, som er Enhedslistens og SF’s beslutningsforslag om en alkoholbehandlingspakke. Lige efter frokostpausen åbnede Sundhedsminister Ellen Trane Nørby debatten, som var foranlediget af, at Enhedslisten og SF 6. november 2018 fremsatte et beslutningsforslag om et kvalitetsløft af alkoholbehandlingen.

Alle enige i servicetjek af alkoholbehandlingen

Sundhedsministeren mente, at både politikere og embedsmænd manglede viden om status for alkoholbehandlingsområdet. Derfor vil hun sætte gang i et servicetjek af alkoholbehandlingen, som bliver afsæt for næste skridt i kvalitetssikringen af alkoholbehandlingen. Alle partier bakkede op om sundhedsministerens servicetjek af alkoholbehandlingens indhold og sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen. 
Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fandt, at servicetjekket også bør omfatte socialtilsynet, som han ikke mener er tilstrækkeligt. Flemming Møller Mortensen stillede også i udsigt, at kommunernes under en Socialdemokratisk regering vil få ressourcer til at løfte opgaverne.

Behandlerne skal styrkes 

Dernæst ville sundhedsministeren bede Sundhedsstyrelsen om initiativer, der etablerer en overbygningsuddannelse som alkoholbehandler på eksisterende uddannelsessteder i det, hun kaldte en normalisering af uddannelsen. 
Alle partier var enige om, at alle alkoholbehandlerne fremover skal have de rette kompetencer og anerkendte uddannelsesinstitutioner fremover skal stå for tillægsuddannelsen til de pædagoger, socialrådgivere sygeplejersker og andre professioner, som står for alkoholbehandling i landets behandlingssteder. 

Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund
Debatindlæg
Dit postnummer er din lotteriseddel, når du skal i alkoholbehandling i Danmark. Mennesker med alkoholproblemer er rettighedsløse og overladt til skiftende kommunalbestyrelsers prioriteringer, mener Alkohol & Samfunds direktør.

Debatten flyttede sig fra sympati til handling

Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre stemte for beslutningsforslaget i dets nuværende form. De resterende partier stemte imod forslaget. 
Alle partier på nær Venstre og Konservative bakkede op om at mødes i Folketingets sundhedsudvalg for at skrive en beretning, der forpligter Sundhedsministeren til at arbejde videre med forslagene. 

I Alkohol & Samfund vil vi følge sundhedsudvalgets og Sundhedsministerens arbejde med stor interesse. Vi synes at både Folketinget og sundhedsministeren tog virkelig godt imod Enhedslistens og SF’s gode initiativ, som under debatten flyttede sig fra sympati til handling, siger Anette Søgaard Nielsen formand for Alkohol & Samfund.

Alkoholpakken

Pakken skal ifølge beslutningsforslaget indeholde:

  1. Kvalitetsstandarder for alkoholbehandlingen
  2. Autorisation af alkoholbehandlerne
  3. Forløbsprogrammer for patienter med alkoholproblemer

Se hele beslutningsforslaget

Hele udskriften af Folketingsbehandlingen

Dit postnummer bestemmer din behandling
Nyhed
Alkoholbehandlingen er præget af ulighed, viser ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund. Udsving i tilbud og kvalitet, få kvalificerede behandlere og dårlig sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen er blandt hovedkonklusionerne